play off - finále
10.02.2006 17:00 CET
0 : 0
4:2 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

EGYPT - POBŘEŽÍ SLONOVINY 1:0P

Vítězem Afrického poháru národů se stal hostitelský Egypt, který ve finálovém zápase porazil Pobřeží slonoviny. Diváci se gólu nedočkali v základní hrací době, ani v půlhodinovém prodloužení, a tak došlo na penaltový rozstřel, ve kterém nakonec byli úspěšnější "Faraóni".

V prvních minutách zápasu měli navrch hráči Pobřeží slonoviny, Egypt se překvapivě do útoku nijak netlačil. Ve 14. minutě zahrávalo Pobřeží slonoviny volný kop a nechybělo mnoho, aby Yaya Toure hlavou nasměroval míč do brány, mířil však pouze nad. O pět minut později tvrdě pálil Drogba, s jeho střelou si však egyptský brankář El Hadary poradil.

I přes bouřlivou podporu domácích fanoušků si Egypt v první půli nevypracoval příležitost ke skórování, všechny jeho snahy ztroskotaly buď na dobré defenzivní práci "Slonů", nebo na nepřesné koncovce.

Po bezbrankovém prvním poločase nabídlo druhé dějství o něco lepší podívanou, přesto se na první větší šanci muselo čekat až do 77. minuty, kdy Kone našel před bránou osamoceného Drogbu, ten ale zblízka mířil pouze nad. Jako blesk z čistého nebe přišla situace z 84. minuty – brankáři Pobřeží slonoviny Tiziemu se nepodařilo udržet střelu jednoho z egyptských hráčů, vyrazil míč pouze před sebe a Zaki dotlačil míč do sítě. Rozhodčí však správně postřehli jeho předchozí ofsajdové postavení a gól neuznali. V první minutě nastavení se na druhé straně do šance opět dostal Drogba, v letu však centrovaný míč do brány nenasměroval.

V základní hrací době branka nepadla, a tak na řadu přišlo půlhodinové prodloužení. V 94. minutě byl egyptský Barakat ve vápně soupeře faulován a rozhodčí nařídil pokutový kop. Ahmed Hassan však nabídnutou příležitost nevyužil, mířil pouze do tyče. Ve 101. minutě z hranice šestnáctky tvrdě vypálil Kone, brankář Egypta El Hadary míč vyrazil na roh.

Druhá část prodloužení nic podstatného nenabídla, a tak měl vše rozhodnout penaltový rozstřel. Hned v první sérii nedokázal Drogba odpovědět na úspěšný pokus Hasana a Egypt už své vedení nepustil.

Když v páté sérii proměnil Abo Treka, vypukly na stadiónu v Káhiře velké oslavy domácího týmu. Egypt se díky tomuto vítězství stal nejúspěšnějším mužstvem v historii Afrického poháru národů, jelikož se z celkového vítězství mohl radovat již popáté.

Autor: Aleš Ratzka

Komentáře (8)

Přidat komentář
HOST*

Drogba je lata cha cha cha

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*mr.floppy

a ja blb si na tz slonz vsadil

Reagovat
ronaldinho_10

Já jsem ještě větší!!!! Šel jsem tam dát , celkový vítěz - Egypt, ale pak kouknu na tiket a mám tam slony

Reagovat
smazaný uživatel

Drogba.

Reagovat
HOST*

Hlavně jak měl pořád kydy jak je lepší než Eto´o a nakonec ji nedal taky

Reagovat
HOST*

a máš to Drogbo

Reagovat
smazaný uživatel

Jaxe do lesa vola, taxe z lesa ozyva!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele