play off - čtvrtfinále
04.02.2006 14:00 CET
1 : 1
6:5 pen.
(1:0, 1:1)

Reportáž

NIGÉRIE - TUNISKO 2:1p (1:0)

Africký pohár národů se dočkal prvního penaltového dramatu, stav čtvrtfinále mezi Nigérií a Tuniskem byl po 120 minutách nerozhodný 1:1. Vyrovnanost obou soupeřů dokumentuje i osm sérií pokutových kopů, které byly potřeba k tomu, aby Nigérie zvítězila a postoupila mezi nejlepší čtyři.

Zápas úřadujících šampiónů s dosud neporaženou Nigérií nabídl v úvodu zajímavou podívanou. Vysoké nasazení na obou stranách brzy přineslo šance, nejprve zahrozili Tunisané, když si na dlouhý pas naběhl Jaziri, trefil však jen dobře vyběhnutého gólmana. Po něm to zdálky zkoušel Dos Santos, ale v šesté minutě udeřilo na druhé straně. Na dlouhý pas si až k brankové čáře naběhl Matins, jeho centr gólman Boumnijel jen vyrazil a Victor Obinna nekompromisní ranou poslal míč do sítě - 1:0.

Tunisané mohli poměrně rychle odpovědět. Ve 14. minutě se ve vápně před Enakarhireho šikovně natlačil Jaziri a ať už došlo ke kontaktu nebo jen šikovně upadl, kopala se penalta. K té se postavil Clayton, ale nigerijský hrdina mezi tyčemi Vincent Enyeama vystihl směr jeho střely a míč vyrazil.

Nigerijský náskok mohl zvýšit Utaka, ale po rohu hlavičkoval jen na brankáře. Tunisko polevilo a jedinou nebezpečnou akcí, kterou do konce poločasu ukázalo, byl přímý kop ze 21. minuty. Nevinně vyhlížející centr prošel až před Enyeamu a ten se štěstím vytáhl míč z branky. Jinak měli navrch Nigerijci, drželi míč a gólman Boumnijel se musel mít neustále na pozoru. Ve 28. minutě zpoza vápna krásně, ale těsně mimo, pálil Obinna, dělovku Mikela ve 36. minutě vyrazil Boumnijel, nepřesně pak pálili Utaka, Mikel i v závěru Obinna.

Druhý poločas už byl vyrovnanější, a to nejen co se herního projevu týče. Ve 49. minutě totiž jako blesk z čistého nebe přišlo vyrovnání. Tunisané chytře rozehráli přímý kop, Bouazizi krásným centrem na zadní tyč našel nehlídaného Karima Haguie a ten tvrdou hlavičkou nedal brankáři šanci - 1:1.

Nigerijci sice stále měli optickou převahu, soupeř však hrozil z rychlých protiútoků. V 60. minutě "Orli" zamkli Tunisany v okolí šestnáctky, z obléhání však nevytěžili zhola nic, navíc mohli z protiútoku inkasovat, kdyby Dos Santos mířil lépe, než přímo na brankáře. Většinu nigerijských akcí středem hřiště vymýšlel mladý Mikel a v 67. minutě měli jeho spoluhráči dvě dobré příležitosti, nejprve proti Martinsovi dobře vyběhl Boumnijel a o chvilku později Obinna jen těsně minul pravou tyč branky.

Dvě minuty nato přišel další brejk a Tunisané se mohli cítit poškozeni. Dos Santos se totiž dostal do samostatného úniku, obešel brankáře a poslal míč do prázdné branky, radost mu však zkazil pomezní rozhodčí, když odmával zřejmě neexistující ofsajd. 75. minuta přinesla poslední větší šanci Nigérie, ve vápně se k nepovedenému odkopu dostal Makinwa, jeho dobře myšlenou střelu však stačil jeden z obránců zblokovat. Tunisané měli velkou příležitost rozhodnout dvě minuty před koncem, po chybě obrany postupoval sám Gmamdia, zbavil se křižujícího obránce, pak však trefil boční síť.

V devadesáti minutách se nerozhodlo, přišlo tak na řadu prodloužení. S Namouchiho ranou zdálky si bez potíží poradil Enyeama, po rohu o něco později následoval závar a ne nebezpečné nůžky Jaidiho. Nigerijci byli vstřelení gólu o něco blíž, Kanu prováhal ideální čas na střelu, Mikel trefil jen gólmana, stejně jako parádním volejem Kanu. Ten byl i u další nadějné akce ve 113. minutě, kdy se pěkně dostal do šestnáctky a předložil míč Martinsovi, proti němu však dobře vystartoval obránce a střelu zblokoval. Víc prodloužení nenabídlo, došlo tak na pokutové kopy.

Ty začaly pro Nigérii špatně. První kopal Yobo a nedal, ve třetí sérii trefil Ayila břevno, a protože Tunisané byli bezchybní, vedli 3:1. Pak však Enyeama vychytal Chedliho i Benachoura, na druhé straně Obinna a se štěstím i Martins uspěli a rázem měla navrch Nigérie. Clayton, kopal jako poslední, napravil neúspěch z prvního poločasu a vyrovnal na 3:3. Pět sérií nerozhodlo, nerozhodly ani další dvě, v nichž byli úspěšní i oba gólmani. Až osmá série byla poslední, Kanu proměnil, tuniského kapitána Bouaziziho vychytal Enyeama a poslal tak Nigérii do semifinále a obhajující Tunisko domů.

Autor: Petr Starý

Komentáře (2)

Přidat komentář
HOST*Andy

Ta skupina s Argentinou, Holandskem a Č. Horou bude Pobřeží Slonoviny vyhovovat. Troufám si říct, že to budou nejlepší špíly na MS. Potvrdilo se, že nejlepším africkým mužstvem, bez ohledu na celkového vítěze je Drogbova Země a ne Eto'ovi lvi.

Reagovat
HOST*Andy

No a vlastně i semi s Nigerijcama bude špíl jako prase.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele