základní skupiny - skupina D, 1. kolo
23.01.2006 16:15 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

NIGÉRIE - GHANA 1:0 (0:0)

Nigérie, jeden z nějvětších favoritů letošního afrického mistrovství, za sebou má úspěšný vstup do turnaje. V utkání s Ghanou, účastníkem světového šampionátu v Německu měli Orli územní převahu a o svém vítězství nakonec rozhodli v 84. minutě.

V sestavě Nigerijců se nakonec neobjevil Jay-Jay Okocha, kterého na hřiště nepustilo nedoléčené svalové zranění.

Po velkou část prvního poločasu se hrál klasický úvodní zápas turnaje. Oba týmy se především soustředily na to, aby neinkasovaly a šancí tak bylo pramálo. První skutečně zajímavý moment přišel až ve 25. minutě, kdy musel Adjei předvést výtečný zákrok proti bombě Taiwa z trestného kopu. Na druhé straně kontrovala čerstvá posila Borussie Dortmund Matthew Amoah, jehož první střela z 25 metrů orazítkovala tyč. Ghanský fotbalista se nenechal odradit, v další akci dokonce obešel Enyeamu, ale radost mu zkazil vracející se Anakahire.

Až s blížícím se koncem první půle Nigerijci přiložili pod ofenzivní kotel, jejich akce však končily na pozorném brankáři soupeře. Adjei si nejprve poradil s pokusem Odemwingieho. Něco ze svého umění poté předvedl i Aghahowa, jehož střela těsně minula levý horní roh brány. Tečku za první pětačtyřicetiminutovkou pak udělala rána Orumy a další dobrý zákrok Adjeie.

Až v 51. minutě o sobě dal vědět také Obafemi Martins. Adjei podcenil jejich vzájemný souboj a útočník Interu Milán nastřelil z úhlu tyč. V 69. minutě propásla Ghana jedinečnou možnost k tomu jít do vedení. To se po Appiahově zblokované střele ocitl sám před Enyeamou Kingston, avšak nigerijský brankář jeho pohotové zakončení zneškodnil neméně pohotovým zákrokem. O minutu později odcentroval z pravé strany Kingston a obránci nepovšimnutý Amoah hlavičkoval zblízka mimo.

Utkání spělo k remíze, až přišla 84. minuta. Nigerijci rychle rozehráli trestný kop a Taiwův projektil z dobrých 30 metrů zapadl přesně k tyči - 1:0. Marně pak ghanští fotbalisté protestovali, že soupeř rozehrál standardní situaci bez pokynu hlavního rozhodčího.

Nigerijci nakonec nejtěsnější vítězství udrželi a do tabulky si tak připsali důležité tři body. Na Ghanu nyní čeká těžký oříšek - pokud si bude chtít zachovat postupové šance, musí v pátek porazit Senegal.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (5)

Přidat komentář
HOST*alan

Tak těm dáme na MS pětku. Klidně za ně může hrát i Essien s Assamoahem ti jim nepomůžou. Bude to hra kočky s myší

Reagovat
HOST*-bobo- /FCP/

A tohle psali kde???

Reagovat
HOST*

no nevim aby jsme se nedivily

Reagovat
HOST*yarda

Hm, jsem zvědav, jak si s ghanskou obranou poradí "rychlík" Baroš, když si rychlík Martins proti jejich stoperům neškrtl

Reagovat
HOST*olda

A co ta tyčka?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele