play off - čtvrtfinále
03.02.2006 18:00 CET
4 : 1
(2:1)

Reportáž

EGYPT - DR KONGO 4:1 (2:1)

Egypt dokázal využít v zápase proti Kongu domácího prostředí a před více než sedmdesáti tisíci diváky zvítězil přesvědčivě 4:1. Konečný výsledek byl ale pro hráče Konga příliš krutý, v celém zápase totiž drželi s Egyptem krok a ve druhém poločase si dokonce vytvořili velmi silný tlak.

První šanci zápasu mělo Kongo, Lua Lua se pár desítek vteřin po úvodním hvizdu individuálně prosadil i proti přesile protihráčů a z dálky vystřelil, míč ale skončil těsně nad. Postupem času získával převahu Egypt, ve 4. minutě chybělo střele Barakata z hranice velkého vápna více přesnosti, ve 24. minutě Hossam Hassan ze stejné vzdálenosti mířil pouze do náruče brankáře. O osm minut později byl pronikající Zaki faulován v pokutovém území a Egypt kopal penaltu. K její exekuci se postavil Ahmed Hassan a nemýlil se – 1:0 pro Egypt.

Ve 41. minutě už Egypt vedl o dvě branky. Jeden z konžských obránců nedokázal odvrátit hlavou milimetrově přesný pas, míče se zmocnil devětatřicetiletý Hossam Hassan a nekompromisní ranou pod břevno zavěsil - 2:0. Tribuny bouřily, ale ještě do poločasu Kongo snížilo. Ve druhé minutě nastavení Matumona centroval do vápna, míč se ve skrumáži těl dostal k El Sakkovi a ten ho smolně uklidil do vlastní branky - 2:1.

Začátek druhého poločasu probíhal v rychlém tempu. Nejprve brankář Konga Kalemba zázračně vyrazil střelu Hossama Hassana z malé vzdálenosti, o dvě minuty později na druhé straně obtěžoval aktivní Lua Lua brankáře El Hadaryho a ten v tísni rozehrál na konžského Matumonu, jeho střela ale mířila přesně na egyptského brankáře.

V 58. minutě se ve vápně Konga dostal k míči se štěstím Emad Moteb a zcela v klidu vstřelil třetí gól domácích faraónů - 3:1. Stejný hráč mohl o deset minut později rozvlnit síť v soupeřově brance počtvrté, jeho hlavička však mířila těsně vedle.

Kongo se nevzdalo a překvapivě zatlačilo Egypt na jeho vlastní půlku, i přes jasnou převahu si však hráči ze samotného středu černého kontinentu vytvořili jen jednu jasnou šanci, a to když v 77. minutě Mbala krásně prošel domácí obranou a následně zakončil, míč však pouze orazítkoval břevno.

V 89. minutě snahu konžských fotbalistů domácí rázně utnuli. Ahmed Hassan rozehrával standardní situaci, jeho centr do vápna nikdo netečoval a k překvapení všech skončil až v brance Konga, bezmocný Kalemba tak musel lovit míč ze své svatyně počtvrté - 4:1. Ještě pár desítek vteřin před konečným hvizdem se kupředu dral Moteb, jeho zakončení však Kalemba stačil vyrazit a zabránil tak pětigólovému přídělu.

Egypt tedy zvítězil přesvědčivě 4:1 i bez zraněného útočného esa Mida a v úterním semifinále se střetne se Senegalem.

Autor: Aleš Ratzka

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tak jen do toho Egypt,mam vsazeno

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele