30.08.2013 20:45 CET
2 : 2
5:4 pen.
(0:1, 1:1)

Reportáž

Fantastický zápas v Edenu zvládl na penaltový rozstřel Bayern

Opět až pokutové kopy. Nádherný zápas plný zvratů v Edenu musel rozhodnout penaltový rozstřel, tak jako před rokem a čtvrt v Mnichově ve finále Ligy mistrů. Góly Torrese, Hazarda, Ribéryho a Martíneze nakonec zastínil penaltový rozstřel. V tom jako jediný neuspěl Lukaku, dnes tak Prahu ovládne rudá barva bavorského velkoklubu.

Zápas začal nabírat vysokých obrátek prakticky od začátku. Bayern nehodlal ztratit na svých loňských přednostech a soupeře začal převažovat už od první minuty. Ať už čerstvě zvolený nejlepší hráč Evropy Ribéry nebo věrně sekundující Mandžukič se pokoušeli proniknout do pokutového území a překonat vynikajícího Petra Čecha. Chelsea však poctivě bránila a nakonec zužitkovala parádní protiútok, do nějž se Blues po ztrátě Němců dostali.

V první příležitosti se po pár minutách objevil Franck Ribéry, jenž se zjevil ve vápně, ale levačkou pálil velmi špatně a bránu vůbec netrefil. Jenže hned vzápětí vedl ofenzivu Chelsea Hazard, skvěle si poradil s Lahmem i Boatengem, vyslal na pravém křídle Schürrleho, ten z prvního doteku narýsoval parádní centr do vápna na Torrese a španělský útočník fantasticky do protipohybu Neuera poslal Blues do vedení - 0:1.

Hra byla během první půle plná osobních soubojů, s tím také souvisela i dvojice žlutých karet. Nejprve Ribéry, zřejmě nejvíce viditelný muž zápasu, z taktického důvodu stáhl na půli hřiště Ramirese, když Chelsea začínala další z řady svých protiútoků po ztrátě míče Bayernu. Malý Francouz poté ještě dvakrát pokoušel trpělivost sudího Erikssona, který mu však druhou žlutou neukázal ani při faulu na Oscara, ani po ataku na Ivanoviče. Druhou žlutou inkasoval Gary Cahill ke konci první půle.

Chelsea se do nějakých velkých šancí moc nedostávala, výjimkou jsou dva případy, kdy se před brankaře Neuera dostal nejprve Fernando Torres a poté i David Luiz. Při první příležitosti opět unikl po své lajně Schürrle a znovu nahrál špatně pokrytému Torresovi. Ten se po obdržení přihrávky krásně uvolnil a z prostorů za malým vápnem přestřelil svatyni německé reprezentační jedničky. V závěru poločasu ještě Robben krásně obešel Colea, do vápna přihrál Mandžukičovi a jen perfektní obranný skluz Cahilla proti Chorvatově střele zachránil Chelsea od velkých problémů.

Hned po změně stran ovšem Bayern jednogólové manko smazal. Kroos přiťukl Francku Ribérymu míč před vápnem, Francouz si jej posunul a dělovkou k tyči překonal Petra Čecha - 1:1. Hvězda bavorského týmu měla na noze další šanci hned za minutu, kdy parádním volejem po centru Müllera jen těsně minula branku Chelsea.

Bayern se po vyrovnání obrovsky nadechl, pokračoval v převaze a toužil po druhé brance. Pěkný signál po deseti minutách druhého dějství, když Ribéry z přímého kopu poslal Robbenovi pas do vápna a ten levačkou přestřelil Čechovu svatyni. Jenže blízko blizoučko druhého gólu byla naopak Chelsea. Obrovskou gólovku nezvládl Brazilec Oscar, jehož souboj tváří v tvář Neuerovi vyhrál německý brankář. Zachránil tak Danteho, který chvíli předtím uklouzl při odkopu a daroval Schürrlemu míč v extrémně nebezpečném prostoru.

Poté už se opět se opět taktovky chytil Bayern. Müllera musel od šance skvělým skluzem odpravit Ashley Cole, po následném rohu pálil Robben vedle. Fotbal nahoru dolu pak přinesl příležitosti zase Chelsea. Hned třikrát museli Neuer nebo Dante zblokovat pokusy fotbalistů v modrém. Převahu měli Bavoři chvílemi značnou, jenže na velké šance měla patent Chelsea. Po rohu zareagoval Ivanović na přiťuknutí Luize a hlavou orazítkoval břevno.

Bylo se na co dívat i v poslední desetiminutovce základní hrací doby, tečovanou střelou těsně minul břevno Kroos. Další stoprocentní gólovku měl na hlavě David Luiz a opět báječně zachytal Manuel Neuer. A vzápětí se akcie Bayernu zvýšily znovu. Ramires šel do souboje o míč s Götzem až příliš tvrdě, a přestože bral balón jako první, jeho nohy-lámající faul byl po právu oceněn druhou žlutou kartou - a tedy červenou.

Chelsea se Bayernu nezalekla ani v oslabení a hned po třech minutách fantasticky udeřila. Luiz vyslal do levého křídla Edena Hazarda a ten opět úřadoval. Pohrál si s Lahmem, využil nedokonalého bránění Boatenga a parádní ranou k bližší tyči poslal Londýňany opět do vedení - 1:2. Bayern se z tvrdého direktu chvíli nemohl zmátořit, až v 99. minutě střílel z hranice vápna těsně vedle Alaba. Zakrátko si vedl podobně ve velké příležitosti střídající Shaqiri.

Chelsea i v deseti zvládala chvílemi presovat Bayern na jeho půli, případně pak loňský vítěz Ligy mistrů ztroskotal na konsolidované obraně Blues, do níž se zapojovali všichni hráči. Až v minutě sto osmé prolomili jejich defenzivu, jenže hned dvakrát vytáhl dechberoucí zákrok Petr Čech, který si úžasně poradil s hlavičkou Madžukiče i Martíneze. Geniálně si zakrátko na malém vápně vedl Cahill a Shaqiri se po jeho skluzu jen nevěřícně díval kolem sebe.

Závěr prodloužení už se nesl v jasném tlaku Bayernu a Čech musel ještě několikrát Chelsea zachraňovat. Jednou vyrážel u bližší tyče, tři minuty před koncem pak vytáhl další fantasii proti přímému kopu Ribéryho. Poslední nadějně vypadající situaci už ale červení proměnili. Alabův centr posunul Mandžukič před bránu, kde po šťastném sklepnutí Danteho vyrovnal na 2:2 Javi Martínez.

Rozhodnout tak musel až penaltový rozstřel. Postupně proměnili Alaba, Luiz, Kroos, Oscar, Lahm, Lampard, Ribéry, s velkým štěstím i Cole se Shaqirim, a rozhodla tak jediná neproměněná od Romela Lukakua. Vítězství v Superpoháru tak slaví Bayern.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (2035)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele