Reportáž

Vinícius Júnior a Rodrygo (© AFP)

Bílý balet opanoval Superpohár. V domově Ronalda udeřila „sedmička“ Realu hattrickem

Real Madrid oslavil zisk 13. trofeje ve španělském Superpoháru, když porazil Barcelonu v atraktivním utkání 4:1. El Clásico se stejně jako semifinálová střetnutí odehrálo v Rijádu na stadionu klubu Al Nassr, tedy působišti bývalé hvězdy madridského klubu Cristiana Ronalda. A právě jeho nástupce s číslovkou sedm na zádech na sebe upřel veškerou pozornost, protože Vinícius Júnior ve 39. minutě završil hattrick, což se v souboji těchto rivalů ve 21. století takto rychle dosud žádnému hráči nepovedlo.

Při pohledu na jména účastníků finálového utkání nebylo překvapením, že se střetly dva nejúspěšnější celky v historii soutěže. Trnitější průchod přes semifinále měl za sebou Real, jenž v úchvatném osmigólovém klání přetlačil Atlético. Barcelona musela z cesty odklidit Osasunu, což se jí nakonec podařilo i díky gólu kritizovaného Roberta Lewandovského.

El Clásico začalo ofenzivní smrští Realu. Skóre otevřel už v sedmé minutě Vinícius Júnior, kterého vyslal do úniku skvělým pasem Jude Bellingham. Brazilský útočník poté obešel vyběhnutého gólmana a pohodlně uklidil balon do sítě. Chvíli nato mohl zvýšit Rodrygo, skvěle ho však vychytal Iňaki Peňa. Barcelonský brankář ale přece jen záhy znovu inkasoval. Vinícius Júnior tentokrát slíznul smetanu po skvělé práci sprintujícího Rodryga, když po jeho nahrávce doprovodil ve skluzu míč za brankovou čáru.

Nejlepším možným způsobem mohl ve 12. minutě odpovědět Ferrán Torres, jenže zpoza vápna napálil jen břevno. Mladý Španěl byl blízko snížení ještě před odehranou půlhodinou, Andrij Lunin ale zůstal pozorný. Gólu se tak Barca dočkala až ve 33. minutě z kopačky Lewandovského, který fantasticky trefil padající míč a propálil vše, co mu stálo v cestě. Přesto si Real odnesl do šaten dvoubrankový náskok, a to díky z penalty završenému hattricku Viníciuse Júniora.

Úvod druhé půle se odehrával v mnohem vlažnějším tempu a na první velkou šanci si diváci museli počkat až do 65. minuty. Nešťastníkem celé situace se stal Joules Koundé, jenž při obranném zákroku přiťukl míč Rodrygovi, který skóroval jednoduchou střelou k tyči. Frustrovaní Katalánci schytali záhy další ránu, když sudí vyloučil po druhé žluté kartě Ronalda Araúja. Oslabení Blaugranas tak neměli na dramatizaci duelu nárok a nakonec možná byli rádi, že Madriďané své vedení do konce utkání nenavýšili.

Také druhé El Clásico této sezony tak ovládl Real, který oslavil zisk své první trofeje v novém roce. Oba týmy se nyní musí po zápolení v Saúdské Arábii vrátit do Španělska, kde je ještě před LaLigou budou 18. ledna čekat duely Copa del Rey.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (411)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele