finále
23.04.2022 22:00 CET
1 : 1
5:4 pen.
(1:1, 1:1)

Reportáž

Slavící hráči Betisu (© AFP)

Betis slaví po 17 letech zisk poháru. Valencia opět bez Evropy

Betis porazil ve finále Copa del Rey Valencii 2:1 po penaltách a ze zisku poháru se radoval znovu po 17 letech. Nerozhodný stav po základní hrací době zařídili už v první půli Borja Iglesias a Hugo Duro. Fotbalisté v zelenobílých dresech mohli několikrát rozhodnout po změně stran, nakonec se to však podařilo až Juanu Mirandovi v páté sérii závěrečného rozstřelu.

Svěřenci Manuela Pellegriniho, který vyhrál svou poslední trofej v sezoně 2015/16 s Manchesterem City, se dostali do finále poprvé od roku 2005. Tehdy celou soutěž opanovali. Velkou motivaci měli ovšem i osminásobní šampioni Copa del Rey z Valencie, pro které byl zisk poháru poslední možností, jak si pro příští sezonu zajistit účast v evropských soutěžích.

Úvodní branka na Estadio de La Cartuja v Seville padla už v 11. minutě. Výborný centr Héctora Bellerína dokázal zužitkovat Iglesias a prudkou hlavičkou poslal lépe hrající fotbalisty Betisu do vedení. Netopýři se probudili až po rovné půlhodině a díky rychlé kombinaci vyrovnali na 1:1. Skvělou přihrávku za obranu od Ilaixe Moriby využil neomylný Duro, který je ve Valencii na hostování z Getafe. Vedení mohl Betisu vrátit krátce před odchodem do šaten Sergio Canales, svým pokusem ale pouze orazítkoval pravou tyč.

Jako uragán vlétli do druhého poločasu Valencijští. Nejprve byl v pokutovém území poslán k zemi Duro a následovat zřejmě měl pokutový kop. Sudí však zůstal klidný a hru nepřerušil. V 65. minutě se připomněl Betis, Juanmi však sám před Giorgim Mamardashvilim zahodil jedinečnou příležitost. Hráči sevillského celku pokračovali v aktivitě a vytvořili si několik dalších příležitostí. V jedné stoprocentní neuvěřitelně selhal také Nabil Fekir. V nastavení druhé půle musel proti nebezpečné střele Carlose Solera vytáhnout pohotový zákrok Claudio Bravo.

V prodloužení se hra přelévala ze strany na stranu, ani jeden z týmů se ale nedostal do vyložené šance. Důvodem byly především pozorné defenzivy, které nechtěly vyrobit zbytečnou chybu znamenající inkasovanou branku. O vítězi tak musely rozhodnout až pokutové kopy. V těch nastala kritická chvíle, když při čtvrtých pokusech selhal Yunus Musah a branku přestřelil. Na druhé straně naopak nezaváhal ani jeden střelec, v páté sérii rozhodl Miranda.

Betis nakonec dotáhl dlouhé utkání do vítězného konce a po 17 letech se tak dočkal trofeje ze španělského poháru. Valencia si naopak prohraným finále zavřela dveře do pohárové Evropy.

Autor: Livesport.cz / Marek Tomaštík

Komentáře (19)

Přidat komentář
Xavi

Nechápu, proč se hraje na La Cartuja. I reprezentace tam hrála na ME, hodně škaredej stadion.

Reagovat
smazaný uživatel

Realne proto, ze stadion ma male využití. Navic byl postavenej za dost podivnejch okolnosti.

Taky proc mit v Seville 3 velke stadiony…jinak je to vazne hroznej stadion. Aktustika je tam hrozná.

Reagovat
Mass

Reagovat
Rudnevs

Prajem to Joaquínovi a celkovo asi aj Betisu, ale Valencia…

Reagovat
mastakillah

Pro Joaquína naprosto parádní. Pohár na závěr dlouhé kariéry si rozhodně zaslouží

Reagovat
Largo

Reagovat
Jordi Alba

Betisu za předvedenou hru v celý sezóně a hlavně Joaquinovi za kariéru to nešlo nepřát. Pellegrini válec, konečně někdo, kdo s tím kádrem dokáže naplno pracovat, LM z toho pravděpodobně nebude, ale pokaždý, když jsem je viděl hráli super atraktivní fotbal. Dlouho jsem neměl takovou radost jako nezaujatej fanoušek, když Miranda proměnil tu poslední penaltu.

Reagovat
Seydou Doumbia

Souhlasím, Betis hraje pěkný fotbal a Pelle to tam pozvedl. Škoda že nakonec neudělají tu LM, snad jím poháry příští rok nebudou vadit s ohledem na ligu. A taky se na to včera dalo koukat, ne jako na ty ubrečence co jsou na prvních čtyřech místech ligy.

Reagovat
Jordi Alba

Vadit jim to bude, stejně jako tuhle sezónu, kde je vyřadil vlastenec ve 120. minutě z EL. Tyhle týmy budou mít vždy problémy hrát na více frontách obstojně, takže se to pokaždý někde projeví. V případě Betisu na 3 frontách.

Reagovat
Largo

Reagovat
Phillipinho

Jedno z nejlepsich finale Copy za posledni dobu. Paradni fotbal

Reagovat
Xavi

No, atmosféra parádní, první poločas celkem taky, ale pak se začalo strašně faulovat.

Reagovat
madridcan

Dodať slovo ,,trávnik" a uveril by som, že píše tréner Barcelony tento príspevok

Reagovat
Hyrax

Úžasný finále, Joaquinovi to nejde nepřát

Reagovat
Salfovic

Teda poslat na penaltu posledního nastoupivšího a k tomu mladého černocha, ti trenéři se prostě nepoučí.

Reagovat
Rudy

Taky jsem se divil, 19let dle komentatora. A dopadlo to jak to dopadlo. Tak se soustredil na branku, ze zapomnel kde ma balon a nakopl to jak uplna dylyna

Reagovat
QooBo

Moja rec a to mam Yunusa rad

Reagovat
smazaný uživatel

Posledního nastoupivšího? Po něm šli na hřiště Guardado, Miranda, Tello a všichni proměnili. Jediný argument, co by se asi dal brát, je ten věk. Na druhou stranu to jsou občas penalty. Někteří hráči se na to cítí a ta nervozita na ně padne až při rozběhu. Už v historii selhala hromada zkušených borců. Tohle by chtělo nějaký statistický rozbor

Reagovat
ajouki

Betisu to strašně moc přeju. Joaquin je neuvěřitelný, že stále hraje. Pamatuju si jejich poslední triumf. Nejen Joaquína, ale i Denílsona. Jeden z hráčů, ke kterému jsem v mládí zhlížel a jeho kličky napodoboval. Úplně mi to při čtení podobných článků asociuje.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele