Reportáž

Vitinha (© AFP)

Porto s Tondelou nezaváhalo a poosmnácté v historii ovládlo národní pohár

Favorizované Porto naplnilo papírové předpoklady proti Tondele a díky vítězství 3:1 v Lisabonu získalo další cennou trofej z národního poháru s pořadovým číslem osmnáct. Tondela při své premiéře ve finále Taça de Portugal nepředvedla špatný výkon, avšak za svým protivníkem zaostala a na samotný vrchol se tedy nedostala. Díky úspěchu "Draků" je jasné, že do předkola Konferenční ligy zamíří šestý celek ligové tabulky Vitória SC Guimarães.

Svěřenci trenéra Sérgia Conceiçãa byli od samého začátku lepším výběrem a krátce po dvaceti odehraných minutách se dostali do vedení z pokutového kopu. Marcelo Alves při hlavičkovém souboji s Otáviem zahrál ve vlastní šestnáctce nešťastně rukou a rozhodčí Rui Costa ukázal po přezkoumání videozáznamu na penaltový puntík. K němu se postavil tradiční íránský exekutor Mehdi Taremi a bez větších potíží zamířil po zemi k pravé tyči.

Ve zbývajícím průběhu prvního poločasu se nic dalšího nestalo, Porto pojistilo svůj náskok sedm minut po změně stran. Těsně předtím neproměnil obrovskou příležitost osamocený Pepê Aquino, jenž z bezprostřední blízkosti nevyzrál na gólmana Niasseho, o pár minut později se však přeci jen prosadil Vitinha. Ten totiž využil skvělé zpětné přihrávky od brankové čáry v podání Pepêho a chladnokrevně rozvlnil síť kolem bezmocného Niasseho.

O osudu tohoto nedělního střetnutí mohlo být definitivně rozhodnuto v 66. minutě. Ve vlastním pokutovém území si nedal pozor Sagnan a zřetelně stáhl k zemi Pepêho, sudí Rui Costa tentokráte neváhal s nařízením penalty ani sekundu. K ní se podruhé v zápase postavil Taremi, nicméně tentokráte selhal, protože svou ranou pouze orazítkoval pravou tyč. Tondela zdramatizovala průběh zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem.

O snížení se postaral Neto Borges, který si po vynikajícím pasu Salvadora Agry z pravého křídla seběhl před hranici brankového území a nikým nehlídán zavěsil hlavou přímo pod břevno. Jenomže neuběhlo ani dalších šedesát sekund a Taremi definitivně rozhodl o výhře svého klubu svou druhou trefou v utkání, neboť ve středu šestnáctky protivníka převzal vynikající oblouček od Otávia a svůj skákavý pokus nechytatelně umístil k pravé tyči. Poté už k ničemu nebezpečnému nedošlo a Porto tak mohlo začít slavit zasloužený triumf.

Autor: Viktor Sandev / vsports.pt, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele