finále - odvety
29.05.2022 18:00 CET
4 : 4
7:8 pen.
(2:0, 3:3)

Reportáž

Excelsior se po fantastické bitvě s Den Haagem vrací po třech letech do Eredivisie

Takovýto průběh odvetného barážového utkání mezi Den Haagem a Excelsiorem snad téměř nikdo nečekal. Domácí od samého začátku potvrzovali úlohu favorita a na začátku druhého dějství vedli už o tři góly, jenomže po vyloučení Tyrese Asanteho přišli o tento náskok v závěrečné čtvrthodině. V prodloužení sice opět vedli, jenomže houževnatý Excelsior znovu srovnal a pak v v penaltové loterii rozhodl o svém postupu do Eredivisie v deváté sérii.

ADO tak nesplnilo svůj cíl a po roce stráveném ve druhé lize se mezi elitu nevrátí, naopak SBV po svém sestupu v roce 2019 může slavit velkolepý návrat. Nedělní utkání kromě neuvěřitelně dramatického penaltového rozstřelu přineslo úchvatných osm branek, dvě červené karty po jedné na každé straně a také neproměněný pokutový kop ze hry. Úvodní půlhodina probíhala v hodně opatrném duchu, pak mohli jít hosté z ničeho nic do vedení.

Po střele Marouana Azarkana zahrál ve vlastní šestnáctce nešťastně rukou bránící Jamal Amofa a rozhodčí Makkelie nařídil po přezkoumání videozáznamu pokutový kop. K němu se postavil Thijs Dallinga a nečekaně selhal, když napoprvé nepřekonal gólmana Wentgese a při dorážce pak poslal balón těsně vedle bližší konstrukce. Vzápětí bylo utkání přerušeno kvůli nebezpečným předmětům na hrací ploše a hráči Excelsioru dokonce odešli do útrob stadionu, po pár minutách se však vrátili.

Den Haag od tohoto okamžiku výrazně ožil a ještě do přestávky si vytvořili hned dvoubrankový náskok. Ve 34. minutě nejprve skóroval Thomas Verheydt, jenž si po parádním centru Kempera z levého křídla seběhl před hranici brankového území a prudkou hlavičkou snadno rozvlnil síť. Za dalších šest minut se dokázal prosadit Felipe Pires, který z levého rohu pokutového území zakroutil míč do protějšího spodního růžku - 2:0.

Svěřenci trenéra Giovanniho Frankena nepolevovali ani po změně stran a po necelých dvou odehraných minutách druhého dějství přidali třetí pojistku. V tuto chvíli měl přesnou mušku Sem Steijn, když si narazil balón s Kishnou a poté ho před gólmanem Van Gasselem usměrnil po zemi k pravé tyči. ADO pak s přehledem kráčelo za svým cílem, jenomže Asante uviděl během pouhých čtyř minut dvě žluté karty a hosté početní výhody využili.

Jiskřičku naděje vykřesal zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem Azarkan, jehož přízemní pokus z hranice šestnáctky zapadl přesně k pravé tyči - 3:1. Za dalších pět minut snížil na rozdíl jedné branky Reuven Niemeijer, jenž po šťastném odrazu přehodil vyběhnutého Wentgese. Nicméně ve druhé nastavené minutě se zdálo, že se výsledek již měnit nebude, protože se síly na trávníku vyrovnali.

Střídající Michael Chacon totiž nešetrně přišlápl nohu Breinburga a Makkelie mu nakonec ukázal přímou červenou kartu, Jenže ani ne za dalších šedesát sekund bylo senzačně srovnáno na 3:3. Excelsior dostal do extáze Dallinga, jelikož po vynikajícím centru Azarkan překonal marně se natahujícího domácího strážce.

V prodloužení měli mírně navrch domácí a své vedení si vzali zpět v 97. minutě. Nově příchozí Sacha Komljenovič obdržel přesnou přihrávku do běhu od Ćatiće a chladnokrevně po zemí překonal pozdě reagujícího Van Gassela. Rotterdamský klub se ale opět nevzdal a z kraje druhé části prodloužení podruhé srovnal, neboť Redouan El Yaakoubi předvedl úspěšnou hlavičku z dvanácti metrů.

Když o vítězi nerozhodlo 120 minut, tak následoval penaltový rozstřel. První dvě série na obou stranách skončily gólovým zásahem, v té třetí nejprve selhal Eyongo a vzápětí v domácím dresu také Klas. Vyvrcholení přišlo v deváté sérii za stavu 8:7 ve prospěch SBV, nýbrž Amofovu slabou střelu chytil Van Gassel a poté vypukla obrovská radost všech příznivců Excelsioru.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele