01.08.2015 20:30 CET
1 : 1
5:4 pen.
(0:0, bez prodloužení)

Reportáž

Bayern nezvládl rozstřel, Superpokal slaví Wolfsburg

Wolfsburg poprvé v historii získává německý superpohár! Svěřenci Dietera Heckinga porazili Bayern Mnichov po penaltovém rozstřelu, přestože díky Robbenově trefě dlouho prohrávali. V 89. minutě ale vyrovnal střídající Nicklas Bendtner, jenž následně nezaváhal ani při rozhodující penaltě a zajistil pro svůj tým první trofej v sezóně.

Utkání začalo hodně zhurta a třicet tisíc diváků ve Volkswagen Aréně se muselo bavit. Aktivní byl zejména Douglas Costa, nová posila Bayernu ze Šachtaru Doněck se už ve druhé minutě prodrala přes Vierinhu, přihrála Lewadowskemu, jehož zakončení z malého vápna zblokoval Naldo. Po centru Costy vzešla i další velká šance, Thiago prodloužil míč na Boatenga a ten z bezprostřední blízkosti orazítkoval břevno.

Na druhé straně mohl skórovat Vierinha, který z úhlu trochu překvapivě vypálil a Neuer se za střelou svištící kolem pravé šibenice jen ohlédl. Ještě před tím brankář Bayernu předvedl svůj klasický kousek, když čtyřicet metrů od branky hlavičkou překazil slibně se rozvíjející akci Vlků. Wolfsburg pak zahrozil i po rohovém kopu, na centr Rodrígueze si naskočil Ivan Perišić, jehož hlavička skončila těsně vedle.

Neuplynula ještě ani půlhodiny hry, když si další tutovku vypracoval Bayern. Po rychlém brejku předložil Costovi míč do šance Lewandowski, brazilský křídelník však místo zakončení volil ještě přihrávku zpět polskému útočníkovi, což už domácí obrana přečetla a dokázala nebezpečnou situaci odvrátit. Za chvíli si pro změnu málem vstřelil vlastní gól Benatia a může děkovat jen Manuelu Neuerovi, že vytasil parádní reflexivní zákrok.

Krátce před přestávkou ale německá reprezentační jednička zaváhala, když ne zcela ideálně vyběhla na dlouhý pas za obranu, De Bruyne Neuera obhodil, pak ovšem nezvládl trefit zcela prázdnou bránu. Belgického špílmachra to pak mohlo mrzet, po příchodu z kabin totiž odcentroval aktivní Douglas Costa, Casteels nedokázal míč zpacifikovat, v nepřehledné situaci pak vypálil Arjen Robben a poslal Mnichovany do vedení.

Odpovědět mohl brzy stoper Klose, podobně jako jeho legendární jmenovec si naskočil na centr Rodrígueze, jenomže Neuer dokázal jeho hlavičku vytáhnout konečky prstů nad břevno. Další příležitost nevyužil Bas Dost, jenž postupoval z úhlu sám na bránu, jeho dělovka však bohužel pro Wolfsburg mířila pouze do prostoru, kde stál připravený gólman.

V poslední dvacetiminutovce se na hřišti objevily i dvě velké akvizice na obou stranách - Max Kruse a Arturo Vidal. Chilský středopolař se do dějin utkání zapsal v 81. minutě, když za skluz na polovině soupeře obdržel žlutou kartu. S blížícím se koncem se hrálo stále ve velice svižném tempu, opravdová reklama na fotbal.

Minutu před koncem předvedl Wolfsburg ukázkovou přímočarou akci, nad kterou muselo srdce každého fotbalového příznivce zaplesat. Guilavogui vyslal krásnou kolmicí do sprintu Kevina De Bruyneho, nejlepší hráč loňské sezóny Bundesligy okamžitě poslal přízemní centr do vápna a střídající Nicklas Bendtner na přední tyči zblízka rozvlnil síť - 1:1.

Dle pravidel superpoháru se pak šlo okamžitě na penaltový rozstřel. Jediným neúspěšným exekutorem se stal jindy neomylný Xabi Alonso, jehož vychytal nečekaný hrdina Koen Casteels, který původně ani neměl nastoupit v základní sestavě. Z domácích proměnili všichni fotbalisté, a tak mohli jít slavit. Opačné emoce převládají u Pepa Guardioly, který na lavičce Bayernu prohrál i třetí superpohár.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (392)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele