finále
25.05.2024 21:00 CET
1 : 2
(0:2)

Reportáž

Ousmane Dembélé (© AFP)

Mbappé se rozloučil s působením v dresu PSG vítězstvím ve finále Coupe de France

Pařížané zvítězili ve finále Coupe de France nad Lyonem 2:1, a získali tak už 15. trofej z této soutěže. Utkání hrané na stadionu Lille rozhodli ve svůj prospěch červenomodří už během úvodní půle. Nejprve se hlavou prosadil Ousmane Dembélé, na něhož úspěšnou dorážkou navázal Fabián Ruiz. Na dokonání francouzského treblu měl podíl i Kylian Mbappé, který v dresu Paris Saint-Germain odehrál svůj poslední zápas.

Když Lyon odstartoval sezonu sedmi získanými body z úvodních 14 duelů Ligue 1, těžko si fanoušci představovali, že ji zakončí euforickým návratem do evropských pohárů. Olympique tak nemusel spoléhat na úspěch v Coupe de France, v němž prožil nejkritičtější chvíli ve čtvrtfinále, kde vyřadil Štrasburk až po penaltách. Pařížané kráčeli pohárem neohroženě, na své cestě přitom potkali silný Brest či Nice.

Úřadující francouzský mistr začal zostra také ve finále hraném kvůli rekonstrukci Stade de France na Stade Pierre-Mauroy v Lille. Během úvodních pěti minut si vypracoval tři velké příležitosti, které však brzkou trefou neskončily. Nejprve po rohu hlavičkoval těsně vedle Lucas Beraldo a střelecké pokusy Bradleyho Barcoly i Warrena Zaïre-Emeryho zlikvidovala gólmanská dvojka Lyonu Lucas Perri. Počáteční nápor PSG tedy Olympique přestál, avšak jakmile se začal sám ofenzivně prosazovat, přispěchali Pařížané s prvním zásahem. Ve 22. minutě vybídl ke skórování Nuno Mendes nadýchaným centrem nikým nestráženého Dembélého, jenž hlavou usměrnil balon jednoduše do sítě. Chvíli po půlhodině hry navíc Dembélé přesným pasem našel na zadní tyči Ruize a ten nadvakrát procpal balon za brankovou čáru.

Les Gones nastoupili do druhé půle s mnohem větší vervou i elánem a v 55. minutě se dočkali z první střely mezi tři tyče snížení. Na centr Rayana Cherkiho od rohového praporku si totiž naskočil irský stoper Jake O'Brien, který hlavičkou k pravé tyči nedal Gianluigimu Donnarummovi šanci. O pár chvil později po obdobné akci zakončoval Nicolás Tagliafico, ten ale na italského gólmana PSG nevyzrál. Po rohových kopech to nicméně ve vápně Les Parisiens nadále hořelo, což se potvrdilo i v 77. minutě, kdy se k zakončení opět protlačil druhý nejlepší střelec Lyonu v sezoně O'Brien, tentokrát ale mířil nepřesně. Závěr duelu už si svěřenci Luise Enriqueho zkušeně pohlídali a udrželi těsný náskok až do konce.

Úchvatná jízda Lyonu druhou polovinou sezony tak ve finále francouzského poháru skončila. PSG tím pádem ovládlo i třetí vzájemný duel sezony.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (2)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Langi

PSG profesorsky vykon…rozdil v kvalite markantni, ale Lyon odchazi se vztycenou hlavou…ta trofej by byla letos fakt uz jen koruna na zaver, ale ruku na srdce, ten tym ma pred sebou jeste dlouhou cestu. Pozitiva jsou jasna, negativa taky…vse receno mnohokrat…jsem strasne rad, ze ty pohary vysly…tesim se. Perri prosim pro pristi sezonu jednicka, at to kolem Lopese dopadne jakkoliv...ale uz je cas…Allez OL

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele