Reportáž

Druholigový Guingamp překvapivě vyhrál Francouzský pohár

Druholigový Guingamp překvapivě triumfoval ve Francouzském poháru. Poté, co v semifinále vyřadil Toulouse si totiž bretaňský klub poradil i se svým místním rivalem z Rennes.

Všechno podstatné se událo až ve druhé půli. První branka přišla po 70 minutách hry a na své konto si ji připsal americký obránce Carlos Bocanegra z Rennes. Guingamp ale dokázal v podobě své jihoamerické hvězdy brzy vyrovnat. Útočník Eduardo navíc sedm minut před koncem vstřelil i druhou, vítěznou branku zápasu a jeho tým se mohl radovat z nečekaného vítězství v národním poháru.

Svěřenci Victora Zvunky si ve finále Coupe de France počínali mnohem lépe než jejich soupeři z Ligue 2 z Vannes, kteří se nedávno utkali ve finále Coupe de la Ligue s ambiciózním Bordeaux. Nováček druhé ligy ale během úvodních 12 minut inkasoval hned tři branky a zápas byl brzy rozhodnut. Guingamp se ale narozdíl od Vannes žádné vážnější chyby v defenzívě nedopustil a dlouho držel bezbrankový stav. Se dvěma vítězi Francouzského poháru v sestavě - Lionelem Mathisem a Yvesem Deroffem se nakonec outsiderovi podařilo zvítězit.

V úvodních minutách se více do útoku hrnulo méně věhlasné mužstvo. Eduardo svou střelou prověřil pozornost gólmana Doucheze, poté nepříliš šťastně naložil kapitán Bassila s Orumovým přímým kopem, když poslal svou hlavičku z bezprostřední blízkosti nad branku. Druholigový tým se nadále tlačil do útoku, další přesnou přihrávku posílal Oruma. Ten krásným pasem oslovil Richarda Soumaha, který ale svým tvrdým volejem našel pouze rukavice připraveného gólmana.

Rennes v útoku chyběl elitní střelec Jimmy Briand a svěřenci Guye Lacombeho se se ztrátou klíčového muže těžko vyrovnávali. Snad jedinou vážnější příležitost spálil pět minut před poločasem Jérôme Leroy, který svou krásnou dalekonosnou střelou ale pouze orazítkoval břevno. Záložník, který si triumf v Coupe de France vychutnal již dvakrát ve svých bývalých působištích ukázal něco ze své fotbalové geniality krátce po změně stran. Svou přihrávkou vyzval k samostatnému úniku Sowa, který již překonal gólmana v brance Guingampu, jeho střela se ale nakonec odrazila od horní strany břevna mimo.

Lacombeho borci se nakonec přeci jen dočkali úvodního gólu. Do konce zápasu chybělo pouze dvacet minut, když si na přímý kop Cheyroua nejvýše naskočil urostlý bek Bocanegra a z bezprostřední blízkosti prostřelil bezmocného brankáře - 1:0. Rennes po vstřeleném gólu přestalo hrát a Guingamp vycítil šanci na vyrovnání. Neuplynuly ani tři minuty a stav byl opět nerozhodný. Švédský reprezentant ve službách Rennes Petter Hansson měl před zápasem problémy se zraněním, přesto nastoupil. Na jeho výkonu byla znát jistá nervozita, zvlášť když v 72. minutě podcenil vysoký nákop, který se dostal až k osamocenému Eduardovi. Ten si se zakončením nedělal problémy a přízemní střelou nedal Douchezovi větší šance - 1:1.

O deset minut později byl znám největší bretaňský hrdina. Eduardo totiž svým druhým gólem v zápase rozhodl utkání pro svůj Guingamp. Mathis našel brazilského forvarda osamoceného na pravé straně pokutového území a ten i podruhé přízemní střelou prostřelil brankáře prvoligového Rennes.

Guingamp tak získal svou první trofej ve své téměř stoleté historii a může se těšit na příští sezónu, v níž i jako druholigový klub okusí Evropskou ligu, nástupce Poháru UEFA.

Autor: Anna-Marie Kroupová / ligue1.com

Komentáře (16)

Přidat komentář
smazaný uživatel

jasná 1.tip:2:0

Reagovat
smazaný uživatel

bylo by to supr

Reagovat
smazaný uživatel

Pro Rennes jediná šance, jak se dostat do Evropy, takže 1, ale boj to bude!

Reagovat
smazaný uživatel

taky si myslim, ze to nebude tak jasny jako u bordeaux.. tipuju 1 nebo 2:0..

Reagovat
Bakary3

Hmm, kdyby vyhrál Guingamp a ligu by vyhrálo Bordeaux, tim pádem by šlo do pohárů Vannes.. Zajímavé

Reagovat
smazaný uživatel

Jakto ze Vannes ?oni jsou v 2 lize nováčci né ?

Reagovat
smazaný uživatel

Ale vyhráli ligovej pohár..

Reagovat
smazaný uživatel

nevyhrali..

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, ale byli ve finále a Bordeaux v pohárech bude určitě

Reagovat
božský John

Já myslim,že tam budou tak jako tak,bo Bordeaux bude hrát LM,tim pádem oni můžou hrát Evropskou Ligu nebo jak se to jmenuje...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je extra výsledek.

Reagovat
smazaný uživatel

supr

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

moc jsem jim to přál, mají hezký a útulný stadion a hrávali dlouhá léta první ligu...snad příští sezónu postoupí...chtělo by to něco vydělat a koupit nějakého hráče =) Jsem zvědavej, jak se s tím Guingamp vypořádá...přeji mu slabší soupeře

Reagovat
smazaný uživatel

Guingamp

Reagovat
fantomas

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele