32. kolo
24.05.2023 21:00 CET
1 : 1
(1:1)

Reportáž

Julio Enciso (© AFP)

Ofenzivní festival v Brightonu vítěze nenašel, Guardiolova slova padla na úrodnou půdu

Fotbalisté Brightonu remizovali ve 32. kole Premier League na vlastním hřišti s Manchesterem City 1:1. Diváci přihlíželi od úvodních minut množství příležitostí, což vyústilo už do přestávky v jeden gól na každé straně. O ten vyrovnávací se v dresu Racků postaral skvostnou ranou teprve 19letý Julio Enciso. Po změně stran už další zásahy nepřišly, a Pep Guardiola tak poprvé od poloviny února nebral se svým týmem všechny body. Potvrdila se zároveň Španělova předzápasová slova o jeho manažerském protějšku Robertu De Zerbim, kterého ikonický trenér označil za jednoho z nejvlivnějších koučů posledních 20 let.

Citizens si už svůj cíl v ligové soutěži splnili, také do duelu proti Brightonu tedy mohli nastoupit v částečně obměněné sestavě. Ke stejnému rozhodnutí se Guardiola odhodlal i v minulém kole, kdy nasadil například obvyklého žolíka Juliána Álvareze. Ten se proti Chelsea prezentoval vítězným gólem a v sezoně již nasázel úctyhodných 15 soutěžních branek. Také Brighton už měl své povinnosti vyřešené, jelikož vítězstvím nad Southamptonem stvrdil historický postup do pohárové Evropy.

První zakončení si připsali Guardiolovi svěřenci, když po centru Phila Fodena hlavičkoval Erling Haaland těsně nad. Racci na povedený vstup Blue Moon odpověděli ve 20. minutě, kdy břevno hostující branky orazítkoval projektilem z přímého kopu Danny Welbeck. O chvíli později si na druhé straně Haaland zopakoval spolupráci s Fodenem, úprk hostujícího kanonýra ovšem zastavil včasným vyběhnutím Jason Steele. Ve 25. minutě ale již obrana Albionu další náběh Nora nezachytila a po přihrávce před odkrytou branku se z vedoucí trefy radoval Foden. O šest minut později protlačil Kaoru Mitoma míč po rohu až do sítě, pomohl si při tom však rukou. Zaslouženého vyrovnání se tak Brighton dočkal až ve 38. minutě, kdy se nádhernou střelou do šibenice prosadil Enciso.

Úvod druhého poločasu patřil opět hostům, v 50. minutě zakončoval pravačkou na zadní tyč Ilkay Gündogan, svůj pokus ale do branky nevměstnal. O tři minuty později vyzkoušel pozornost domácího brankáře ranou z hranice vápna rovněž Cole Palmer, ani on však neuspěl. Krátce nato zahrozili po chybě hostující obrany také The Seagulls, střelu Evana Fergusona vyrazil Stefan Ortega na roh. Přibližně po hodině hry pálil Mitoma, pokus japonského záložníka zneškodnil hostující gólman včasným vyběhnutím. V 74. minutě viděli diváci na Amex Stadium další dalekonosný projektil, rána Pervise Estupiňána ale svůj cíl těsně minula. Útočná aktivita Brightonu nepolevovala, 10 minut před koncem hlavičkoval Mitoma v další ze svých příležitostí pouze nad.

Brighton přidal do úžasné sezony další úspěch a obral ligového mistra o dva body. Příště se Racci představí v neděli na hřišti Aston Villy, Citizens zakončí ročník tentýž den na stadionu Brentfordu.

Autor: Livesport.cz / Jakub Synek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele