7. kolo
01.11.2020 17:30 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Pierre-Emerick Aubameyang (© AFP)

Arsenal zlomil prokletí z hřišť předních soupeřů a zvítězil na Old Trafford

Obvyklé rčení "do třetice všeho dobrého" se v případě londýnského Arsenalu proměnilo v třicítku. Právě na třicátý pokus totiž severolondýnský klub dokázal v Premier League uspět na hřišti soupeře z tradiční velké šestky, když vyzrál na Manchester United v poměru 1:0. O jedinou branku nepříliš záživného utkání se krátce po hodině hry postaral Pierre-Emerick Aubameyang z pokutového kopu. Manažer hostí Mikel Arteta se navíc stal prvním koučem Arsenalu od klubové legendy Herberta Chapmana, jenž dokázal United napoprvé porazit jak doma, tak venku.

Zatímco základní sestava United vypadala dle předzápasových očekávání, Mikel Arteta zaujal opominutím záložní dvojice Xhaka - Ceballos, jejichž místo zaujali Thomas Partey a Mohamed Elneny, a také nasazení Roba Holdinga, jenž se neočekávaně rychle stihl dát zdravotně do pořádku. Stejně tak bylo překvapením, že první půle byla plně v režii Arsenalu. Hosté poctivým přistupováním ve vysokém počtu hráčů pravidelně narušovali rozehrávku soupeře hned v samém počátku a k ohrožení branky Bernda Lena pustili United jen jedinkrát, když se po Rashfordově povedené kolmici dostal do zakončení z úhlu Mason Greenwood.

Přestože měli konstantně více ze hry "Kanonýři", zakončení jim stejně jako v minulém kole proti Leicesteru vůbec nevycházelo. Největší nebezpečí pro Davida de Geu přicházelo skrze pravou stranu a krajního beka Héctora Bellerína, jenž pravidelně hledal v šestnáctce své spoluhráče v nebezpečných pozicích. V prvních dvou případech ale na poslední chvíli zvládla zakročit defenziva United, a když už se mezi obránci soupeře zjevil osamocený Bukayo Saka, nedokázal svou hlavičku ukočírovat a zamířil příliš vysoko. Stejně navíc dopadl i Willian, který se po dobrém pressingu ocitl na hranici šestnáctky v slibné pozici, avšak rána jeho slabší levačkou za De Geova strnulého přihlížení pouze škrtla o břevno. Do kabin se tak odcházelo za bezbrankového stavu.

Po změně stran se sice United viditelně pokoušeli o větší aktivitu směrem dopředu i skrze změnu rozestavení, ovšem první větší příležitost připadla znovu Arsenalu. Další laciná ztráta míče ve středu pole nastartovala rychlý kontr hostí, na jehož konci pálil Pierre-Emerick Aubameyang, jehož pokus zamířil i s přispěním stínujícího Maguira těsně vedle. Sám kapitán Manchesteru posléze kontroval vlastní šancí, když se dostal k hlavičkovému pokusu na zadní tyči, ovšem branku netrefil.

Za svou převahu se nakonec hosté přece jen dočkali odměny v 69. minutě a architektem průlomu skóre nemohl být nikdo jiný než neúnavný Héctor Bellerín. Španělský obránce stihl převzít Willianovu kolmici v pokutovém území před napadajícím Pogbou, jenž tak místo míče trefil Bellerínovu achilovku a sudí Mike Dean neváhal s odpískáním penalty, což vzápětí posvětil i jeho kolega u videa. Nabídnutou příležitosti kapitán hostí Aubameyang nepohrdl a poslal míč přesně k De Geově levé tyči.

Domácímu manažerovi Solskjaerovi tak nezbylo nic jiného než poslat na trávník letní ofenzivní posily Edinsona Cavaniho s Donnym van de Beekem a United se s jejich příchodem skutečně zvládali více usadit na útočné polovině, ovšem pozorná obrana Arsenalu je pouštěla pouze k nepřesným dalekonosným pokusům. Přesto mohlo být šest minut před koncem zničehonic srovnáno, když Van de Beekův střílený centr tečoval Elneny nešikovně do vlastní branky a jen díky šťastnému nastřelení Lenovy hlavy se míč odrazil od tyče zpět do hry.

Závěrečné minuty včetně čtyřminutového nastavení již sice patřily ryze domácím, avšak jejich tlak už přišel příliš pozdě. Arsenal i s pomocí defenzivních střídání Mustafiho či Maitlanda-Nilese zahustil prostor před vlastní brankou a vyjma neškodné střely Matiće přímo do Lenovy náruče již United k ničemu nepustil a může slavit cenný triumf z Old Trafford, zatímco United stále čekají na první domácí ligový triumf v nové sezoně.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (18)

Přidat komentář
tlaci

3:1 2x Rashford, Bruno Fern. - Aubameayng

Reagovat
vanGomm

Zdá se,že domácí začínají mít formu.Tip tedy 1.

Reagovat
John Obi Mikel

1:0

Reagovat
Devil

8:2 - jako tenkrát

Reagovat
Petr Keš

Jestli budete mít 6 penalt je to dost možný

Reagovat
Vsadim gule

Nesmíte hrát ve vápně Jak telata

Reagovat
Petr Keš

Nesmíme tam mít Mustafu, kterej tam dneska asi bude

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Elmas

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

chlapci analyzátori, s PSG to bolo 2:1 a nie 2:0

Reagovat
Mr.S

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:1 a arsenal bude rad..

Reagovat
smazaný uživatel

a preco nehrava Saliba??

Reagovat
Petr Keš

Prý to chce čas . Snad Arteta ví co dělá

Reagovat
smazaný uživatel

Čo sa stalo so Socratisom? Prečo vôbec nehráva?

Reagovat
smazaný uživatel

neni na supiske na pl. a ani ozil

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Pharrell

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele