16. kolo
29.12.2020 19:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Arsenal znovu naplno zabodoval, v Brightonu vydřel výhru 1:0

Poprvé od září se londýnskému Arsenalu podařilo v Premier League ukořistit dvě vítězství v řadě za sebou a zakončit tak kalendářní rok 2020 alespoň trochu pozitivně. "Kanonýři" sice nedokázali plně navázat na sympatický výkon z minulého kola proti Chelsea, ovšem i tak dokázali na půdě Brightonu sebrat všechny body za výhru 1:0, kterou po excelentní práci Bukaya Saky zařídil bezprostředně po svém nástupu na hřiště střídající Alexandre Lacazette. Brighton naopak potvrdil své domácí trápení a zůstává na hraně sestupu.

Hostující kouč Mikel Arteta oproti víkendové sestavě udělal pouze jedinou změnu, a to nasazení uzdravivšího Piérra-Emericka Aubameyanga na úkor Lacazetta, jehož naopak trápily potíže se zády. Arsenal do zápasu nastoupil slibně a v úvodních minutách měl hru pod kontrolou, ovšem brankář Sánchez přesto nemusel ani jednou zasahovat a netrvalo dlouho, než se taktovky ujali domácí. V případě šancí MacAllistera či Jahanbakhshe měli hosté namále, ovšem nepřesné zakončení a dobrý zákrok Bernda Lena znamenaly poločasový bezbrankový stav.

Po změně stran se nejprve domácí dožadovali odpískání pokutového kopu kvůli pádu Lewise Dunka při rohovém kopu, ovšem ani videorozhodčí na celé situaci nakonec nic závadného nenašel. Poté přišla zdaleka nejlepší herní pasáž ze strany "Kanonýrů", kteří zničehonic vyrukovali v krátkém dvacetiminutovém období s bezmála deseti střelami. Aubameyang ještě po dobré práci Martinelliho se Sakou smolně neuspěl, když jej kolenem vychytal Sánchez, Martinelliho jemně tečovaná rána skončila těsně vysoko a další Aubameyangův slibný pokus skončil opět mimo tři tyče, ovšem v 66. minutě se hosté přece jen dočkali.

Poté, co Leno zneškodnil šanci Davyho Pröppera, nastoupil na trávník Alexandre Lacazette a pouhých pár desítek vteřin nato se mohl radovat z gólového zásahu. Lví podíl práce na průlomu skóre nese Bukayo Saka, jenž se na polovině hřiště obtočil s míčem okolo bránícího hráče, nastartoval tak bleskový útok do otevřené obrany vysunutého soupeře a zpětnou přihrávkou připravil ideální palebnou pozici Lacazettovi, jenž měl dokonce dostatek času na zpracování a ranou na přední tyč poslal Arsenal do vedení.

Od té chvíle už ale hosté od své ofenzivní aktivity upustili a místo toho jen trpělivě bránili nabytý náskok. Ani pětiminutové nastavení však Brightonu v hledání vyrovnání nevypomohlo a díky dobré práci stoperů Marího s Holdingem ve vzduchu se Leno ani nedostal do větší permanence. Arsenal tak alespoň na závěr roku spravil svým příznivcům náladu druhým vítězstvím za sebou, zatímco Brighton za celých dvanáct měsíců na AMEX Stadium v ligových zápasech ukořistil jednu jedinou výhru a ze sedmnáctého místa má nebezpečně blízko k sestupu.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele