15. kolo
26.12.2020 18:30 CET
3 : 1
(2:0)

Reportáž

Alexandre Lacazette (© AFP)

Omlazený Arsenal ukončil černou sérii a vyšlápl si na Chelsea

Jestliže si poslední dobou Mikel Arteta zoufal nad nepřízní štěstěny pro své mužstvo, po sobotním duelu s Chelsea může být spokojen, že jeho přání bylo vyslyšeno. Omlazená sestava "Kanonýrů" sice proti favorizovanému soupeři podala o poznání lepší výkon, než jak tomu bylo v posledních týdnech a měsících, ovšem i tak potřebovala k výhře 3:1 gól z penalty, dalekonosného přímého kopu a nepovedeného centru, zatímco hosté naopak vlastní penaltovou výhodu nezužitkovali.

Po sedmi ligových zápasech bez výhry tak Arsenal přece jen zabral a odsunul se o kousek dál od nelichotivého sestupového pásma, Chelsea naopak pohrdla možností poskočit alespoň dočasně na druhé místo a zůstává dokonce mimo pohárové příčky i za rozjetou Aston Villou, s níž se utká již v pondělí. Zatímco Artetovi se tímto výsledkem povedlo zmenšit narůstající tlak na svou osobu, jeho protějšek Frank Lampard si naopak připsal již třetí porážku z posledních čtyř kol a sám se dostává pod drobnohled fotbalové veřejnosti.

Manažer Arsenalu překvapil nečekaným složením základní sestavy, jemuž okolo Alexandra Lacezetta vévodila útočná trojice mladíčků - kromě relativně etablovaných Martinelliho se Sakou dostal jedinečnou šanci také odchovanec Emile Smith Rowe. Všichni tři se za tuto důvěru Artetovi náležitě odměnili a svou neutuchající aktivitou přispěli k výrazně živějšímu výkonu celého týmu, který jako by hráče Chelsea zaskočil.

Od samého počátku měli domácí herně navrch a jedinou hrozbou před brankou Bernda Lena byl přímý kop Masona Mounta, který se otřel o brankovou konstrukci. Góly však padaly na druhé straně. O ten první se postaral Alexandre Lacazette, jenž dokázal proměnit pokutový kop po chybě Reece Jamese, jenž se až příliš snadno nechal ošálit Kieranem Tierneym, který si vzápětí na anglickém bekovi vymodlil u sudího Olivera penaltu. Ani to však ze strany Arsenalu nebylo do přestávky vše, neboť Granit Xhaka potvrdil, že čas od času dovede i z uctivé vzdálenosti pálit jen stěží chytatelné rány a po jeho přímém kopu přes zeď pod břevno se brankář Mendy natahoval marně.

Frank Lampard sice hned o přestávce zareagoval dvojím střídáním, ale ani to na výraznou obměnu dění na hřišti nestačilo. Místo toho domácí svůj už tak pohodlný náskok ještě navýšili, byť s notnou dávkou štěstí. Bukayo Saka totiž svůj veskrze kvalitní výkon vyšperkoval stříleným centrem, který sice žádného spoluhráče nenašel, ovšem místo toho za přihlížení zkoprnělého Mendyho zapadl přesně do horního růžku i s pomocí brankové konstrukce. Neméně působivý Martinelli mohl vzápětí rovněž skórovat, Mendy se pak musel po vlastní chybě vytáhnout i proti Lacazettovi a Chelsea byla zdánlivě odsouzená k jednoznačné porážce.

V závěru utkání však domácím začaly docházet síly a místo poklidného dohrání zápasu bylo zničehonic na světě ještě pořádné drama. Nejprve z ostrého pasu Hudsona-Odoie skóroval Tammy Abraham a nedlouho poté Pablo Marí nešikovně srazil Mounta ve vlastní šestnáctce, z čehož pramenila druhá penalta večera. Bernd Leno se však nenechal typicky pomalou exekucí v podání Jorginha rozhodit, vybral si správnou stranu a dokázal nedůraznou střelu italského reprezentanta zneškodnit. Arsenal si tak připsal veledůležité prvenství a v tomto městském derby zvítězil 3:1.

Autor: Martin Kantor / skysports.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Tuxedo

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele