27. kolo
23.02.2020 17:30 CET
3 : 2
(2:2)

Reportáž

Arsenal obstál v přestřelce s Evertonem a zvítězil 3:2

Zápasy Arsenalu s Evertonem patří k vůbec nejgólovějším střetnutím Premier League, a to se na Emirates Stadium potvrzovalo i nyní doslova od úvodních minut. Bláznivá první půle nabídla po dvou trefách na obou stranách a bezprostředně po změně stran se skóre přepisovalo znovu po trefě Aubameyanga. Jen kvůli smůle v zakončení a výbornému výkonu Bernda Lena už další branky nepadly a Arsenal tak vydřel důležité vítězství 3:2.

Kdo dorazil k televizním obrazovkám či na svá místa na stadionu s minutovým zpožděním, přišel již o první zásah večera. Bránění přímého kopu Evertonu hrubě nezvládl Sead Kolašinac, jenž se nechal strhnout k náběhu k vlastní brance a narušil tak ofsajdovou linii svých spoluhráčů. Hosté toho beze zbytku využili a Dominic Calvert-Lewin tak už v první minutě poslal hlavou svůj tým do vedení.

"Kanonýři" se však ani katastrofálním nástupem do hry nenechali rozhodit a po zbytek poločasu na hřišti dominovali. Přispělo k tomu i vynucené střídání hříšníka Kolašinace, jehož nahradila nastupující hvězda domácích Bukayo Saka, a právě osmnáctiletý odchovanec Arsenalu excelentním centrem našel v 23. minutě Eddieho Nketiaha, jenž šikovně z voleje usměrnil míč placírkou k tyči.

Rozjetí domácí se nespokojili jen s brzkým srovnáním a pár minut nato zdárně skóre otočili. David Luiz využil rozevřené obrany soupeře a sladil ideálně svou kolmici s náběhem Pierra-Emericka Aubameyanga, který v samostatném úniku nezaváhal a přesnou ranou k tyči obstřelil bezmocného Jordana Pickforda.

Navzdory převaze a zaslouženému obratu však Gunners svůj náskok do přestávky neudrželi, neboť znovu zaváhali u protivníkovy standardní situace. Domácí obrana sice zprvu odvrátila rohový kop, jenže Gylfi Sigurdsson míč zpoza šestnáctky okamžitě vrátil do ohně, a jelikož se hráči v červených dresech nestihli zavčasu vysunout, mohl Richarlison po hlavičkovém přisunutí Yerryho Miny procpat zblízka míč pod Berndem Lenem.

Atraktivní podívaná plná šancí na obou stranách pokračovala i po změně stran a stejně tak se skóre měnilo bezprostředně po restartu hry. Tentokráte však zaspali hosté při bránění Aubameyanga, jenž důraznou hlavičkou do země přetavil centr Pépého v opětovné vedení Arsenalu.

Bylo tak znovu na Evertonu, aby vrhl síly kupředu, a to se Toffees skutečně dařilo. Útočná dvojice Richarlison a Calvert-Lewin se dostala hned do několika slibných příležitostí, ovšem buď jejich zakončení zamířilo mimo tři tyče, anebo zasáhl výborný Leno. Německý brankář se musel obzvláště vytáhnout proti Calvertu-Lewinovi, jenž se zničehonic ocitl s míčem u nohou sám v hloubi šestnáctky, ale Leno takřka házenkářským zásahem dokázal míč zastavit.

Poklidný závěr utkání mohl Arsenalu po Pickfordově zaváhání v rozehrávce vystřelit střelec první branky Nketiah, avšak jeho povedená rána skončila ke smůla mladého anglického forvarda jen na břevně. Místo toho tak příznivci na tribunách Emirates Stadium museli trnout i nadále při každé z četných ztrát svého týmu ve středu pole a rychlých kontrech Evertonu, kdy se opět musel včasným vyběhnutím před Richarlisonem vytáhnout Leno.

Závěrečné pětiminutové nastavení se neslo v usilovné honbě hostí za vyrovnáním, k němuž měl nejblíže neúnavný Calvert-Lewin, jenž se dostal do zakončení z nadějné pozice po dalším selhání Arsenalu při bránění rohového kopu, avšak svou hlavičku poslal těsně vedle. Arsenal tak s vypětím všech sil ubránil vedení až do konce a může slavit další cenné vítězství, díky němuž může stále držet naději na posun ligovou tabulkou vstříc pohárovým příčkám.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (2)

Přidat komentář
Pharrell

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Prosiiim, tohle musime dat

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele