20. kolo
29.12.2019 15:00 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Chelsea otočila stav a vyhrála londýnské derby s Arsenalem

První domácí zápas Mikela Artety v nové roli manažera Arsenalu dopadl nezdarem. "Kanonýři" se sice proti Chelsea prezentovali o poznání kvalitnějším výkonem, než jak tomu bylo v předešlých týdnech a měsících, a ujali se zaslouženého vedení, ovšem hostující manažer Frank Lampard zvládl nepříznivý vývoj zápasu otočit brzkým taktickým střídáním a po soustavném tlaku v druhé půli Blues londýnské derby stihli zvrátit ve svůj prospěch dvěma góly v samém závěru.

Arsenal může jen litovat, že z úvodní půlhodiny nevytěžil více než jedinou trefu Pierra-Emericka Aubameyanga, a že sudí Craig Pawson po změně stran neudělil druhou žlutou kartu střídajícímu Jorginhovi, jenž se vzápětí postaral i s přispěním nečekané hrubky brankáře Lena o vyrovnávací gól. Tři minuty před koncem základní hrací doby pak rychlý brejk do rozhozené obrany soupeře proměnil Tammy Abraham a gólem na konečných 2:1 utišil do té doby bouřlivé publikum na Emirates Stadium. Chelsea tak zdárně uhájila čtvrté místo, zatímco Arsenal na svého nedělního soupeře po tomto výsledku ztrácí propastných jedenáct bodů a místo vidiny Ligy mistrů se musí spíše poohlížet na soupeře za sebou.

Chelsea do zápasu nastoupila v témže rozestavení, jaké slavilo před týdnem úspěch v dalším severolondýnském derby s Tottenhamem, ovšem Arsenal byl na tuto variantu připraven o poznání lépe a úvodní půlhodinu drtivě opanoval. Neúnavné napadání činilo rozehrávce Blues velké potíže a v třinácté minutě se domácí dočkali průlomu skóre. Özilův roh přizvedl na přední tyči Calum Chambers přesně k volnému Aubameyangovi, jenž pohotově poslal míč hlavou do sítě.

Vstřelený gól "Kanonýry" ještě více nabudil a nechybělo mnoho, aby svůj náskok zdvojnásobili, jenže všechny slibné akce buďto hráči Chelsea stihli na poslední chvíli zastavit taktickým faulem, anebo Alexandre Lacazette až příliš dlouho váhal se zakončením. Arsenalu poté uškodilo i vynucené střídání Chamberse, jenž si pravděpodobně přivodil vážné zranění kolene, a Chelsea se povedlo vrátit do zápasu díky opuštění tříčlenné obrany nasazením Jorginha, jenž okamžitě poskytl hostům větší kontrolu ve středu pole.

Po změně stran již měli výrazně navrch hráči v modrém, ovšem Arsenal nebývale obětavým výkonem všech hráčů na hřišti držel soupeře v uctivé vzdálenosti od vlastní branky a nevystavoval Bernda Lena do vážnějšího ohrožení. Kvalitní zákroky Luize, Torreiry či samotného útočníka Aubameyanga tak přispěly k udržení vedoucího stavu až do závěrečné desetiminutovky a zdálo se, že Artetův první zápas před domácími příznivci bude mít šťastný konec.

V 83. minutě však Emirates Stadium šokoval přímý kop Chelsea, který Leno špatně odhadl a umožnil tak Jorginhovi na zadní tyči poslat míč zblízka do odkryté branky. Gunners se sice vzápětí pokoušeli o opětovný zisk vedení, jenže místo toho ještě jednou inkasovali z rychlého protiútoku, když Abraham po přihrávce Williana zachoval chladnou hlavu a svým dvanáctým ligovým zásahem sezony zařídil Chelsea veledůležité vítězství 2:1.

Autor: Martin Kantor / skysports.com

Komentáře (5)

Přidat komentář
Pharrell

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
vanGomm

X.

Reagovat
smazaný uživatel

Leno - Niles, Chambers, Luiz, SAKA-Torreira, Guendouzi-Pepe, Ozil, Aubameyang-Lacazette

3:1 (2:0) Lacazette, Aubameyang 2x- Azpilicueta

Reagovat
Pharrell

TVL Leno

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele