38. kolo
12.05.2019 16:00 CET
1 : 3
(0:0)
Stadión:
Turf Moor, Burnley

Reportáž

Arsenal vyhrál na hřišti Burnley a zahraje si Evropskou ligu

Rozlučku s ligovou sezonou zvládl Arsenal na výbornou, když dokázal na půdě Burnley v překvapivě hektickém a vypjatém duelu zvítězit 3:1. Ani tento výsledek však Kanonýrům nestačil k ukořistění klíčového čtvrtého místa, jež připadlo rivalovi z Tottenhamu. Ocenění muže zápasu si na stadionu Turf Moor vysloužil jednoznačně Pierre-Emerick Aubameyang, jenž se v posledních týdnech těší excelentní formě a dvěma zásahy v neděli si dokonce přisvojil i Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce Premier League.

Gabonský forvard před posledním kolem ztrácel na prvního Mohameda Salaha právě dva zásahy a toto manko mohl stáhnout hned po pár minutách hry, kdy ramenem usměrnil Mchitarjanův centr do tyče. Po nadějném vstupu hostí do zápasu však převzali herní iniciativu hráči Burnley a sami mohli žehrat na smůlu v zakončení, když se jen do brankové konstrukce opřel v samostatném úniku Chris Wood. Blízko měl k průlomu skóre také Matt Lowton, ale jeho gólovou ránu pro změnu výtečným blokem zastavil Shkodran Mustafi.

Krátce po změně stran však nastalou převahu domácích zcela odrovnal Charlie Taylor, jenž ve snaze o zpětnou přihrávku vyslal do samostatného úniku Aubameyanga, který nastalou příležitostí nepohrdl a s přehledem obstřelil vyběhnuvšího Heatona. Pro nejlepšího střelce Arsenalu šlo v této sezoně o jubilejní třicátý zásah a nezůstalo jen u něj. Aubameyang totiž nedlouho poté vytáhl další excelentní zakončení, když na zadní tyči nekompromisní ranou z voleje usměrnil do sítě centr Iwobiho.

Jelikož v souběžně hraném utkání zvrátil Everton utkání s Tottenhamem, zničehonic ožila takřka nepředstavitelná naděje na zisk čtvrtého místa, k němuž v tu chvíli stačilo "jen" stáhnout pětigólový rozestup ve skóre. Tato už tak malá šance ale vzala za své hned vzápětí, neboť Ashley Barnes po velikém zmatku v pokutovém území Arsenalu dokázal hlavou snížit a Tottenham své vlastní utkání dovedl k remíze 2:2.

Přesto Arsenal zakončil svou ligovou sezonu pozitivně, a to brankou střídajícího mladíčka Eddieho Nketiaha, pro nějž šlo o vůbec první trefu v Premier League. Ještě předtím mohl stejně jako ve čtvrtek proti Valencii vsítit hattrick Aubameyang, jenže v největší šanci celého zápasu sám před Heatonem selhal a poslal Mchitarjanovu gólovou pobídku mimo tři tyče. Nakonec jej to však mrzet nemusí, neboť s dvaadvaceti ligovými zásahy se o titul nejlepšího ligového střelce podělí s liverpoolským duem Salah-Mané a tuto trofej tak shodou okolností dostali tři afričtí forvardi najednou.

Arsenal tedy ročník Premier League 18/19 uzavře na pátém místě se ziskem 70 bodů, což znamená oproti minulé sezoně zlepšení o jednu příčku s šesti body navrch, avšak vytoužená kvalifikace do Ligy mistrů Kanonýrům unikla i pod vedením nového manažera Unaie Emeryho. O úspěchu, či neúspěchu první sezony pod vedením španělského stratéga tak rozhodne až finále Evropské ligy, kde se Arsenal na konci měsíce utká s Chelsea. Burnley zůstává patnácté.

Autor: Martin Kantor / skysports.com

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Když Arsenal vyhraje a Totáč prohraje v posledním zápase kdo se kvalifikuje do LM?

Reagovat
diastan

Jestli nemá Arsenal v plánu vyhrát tak 8:0, tak totáč Arsenal to má už snad pošéfovaný jinde

Reagovat
aaronramsey

spis jestli se neco zmenilo na tom ze v LM nemuze bejt vic nez 4 tymy z anglie tudiz arsenal muze v pripadde vyhry EL vyfouknout LM? par let zpatky se to uz jednou tottenhamu stalo, otazka jestli uz to zase menili

Reagovat
diastan

muze byt 5

Reagovat
Pharrell

2:3

Reagovat
Pharrell

2:3

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pharrell

Reagovat
justcall

Reagovat
MCFC_8

1:2

Reagovat
Gunner14

0:6 eazy

Reagovat
John Obi Mikel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele