9. kolo
22.10.2018 21:00 CET
3 : 1
(1:1)

Reportáž

Özil rozebral Leicester a Arsenal slaví desátou výhru v řadě

Vítězná šňůra Arsenalu se rozrůstá do dvojciferného počtu. Jubilejní desátý triumf v řadě napříč všemi soutěžemi získali Kanonýři v pondělní ligové dohrávce s Leicesterem, který se sice dostal do vedení díky Bellerínově vlastenci, ovšem domácí favorit přešel z matného výkonu k ofenzivní hitparádě a utkání po zásluze otočil skóre na konečných 3:1. Titul muže zápasu si pro sebe neoddiskutovatelně uzmul Mesut Özil, jenž první gól dal a na dalších dvou měl klíčový podíl.

Unai Emery se rozhodl odměnit křídelní duo Iwobi-Mchitarjan za výtečný výkon proti Fulhamu udržením v základní sestavě a Piérre-Emerick Aubameyang s Aaronem Ramseym tak utkání začali znovu jen na lavičce náhradníků. Jedinou změnou bylo nasazení uzdravivšího Mesuta Özila místo Dannyho Welbecka, což si španělský manažer mohl po zápase jen a jen pochvalovat.

Důležitý rozdíl mezi oběma zápasy ovšem tkvěl ve kvalitě soupeřova výkonu. Leicester do utkání vstoupil sebevědomě, bortil výpady Arsenalu hned v zárodku a při každé příležitosti vyrážel do rychlých protiútoků. Tým Clauda Puela plynule přecházel mezi čtyřčlennou a tříčlennou obranou s křídelními beky Pereirou a Chilwellem, což nakonec vedlo i k prvnímu gólu večera.

Foxes už předtím nebezpečně zahrozili pokusy Iheanacha s Maguirem, jež brankář Leno zvládl vytěsnit, a byli také blízko výhodě pokutového kopu po ruce Holdinga, ale nakonec se průlomu skóre dočkali až po půlhodině hry s jistou dávkou štěstí. Zisk míče na polovině hřiště podpořil Ben Chilwell výtečným sprintem po levé straně, který nezachytil ani Alexander Lacazette ani Héctor Bellerín, jenž Chilwellův centr špičkou kopačky nešťastně usměrnil do Lenova protipohybu za brankovou čáru.

Doposud matný Arsenal se inkasovaným gólem probral a závěrečná čtvrthodina již byla z pohledu Kanonýrů jiná písnička. Rychlejší tempo, přesnější přihrávky a výraznější tah na branku uvedly Kaspera Schmeichela do pohotovosti. Přímý kop Xhaky a štiplavá rána Iwobiho si ještě na dánského gólmana nepřišly, ale v poslední minutě základní hrací doby bylo přece jen hned do přestávky vyrovnáno.

Blesková akce po pravé straně patřila Mesutu Özilovi, jenž ideálně převzal a potáhl míč kupředu, předal jej Héctoru Bellerínovi a dále pokračoval v náběhu do šestnáctky. Španělský bek přesnou zpětnou přihrávkou odčinil dřívější vlastenec, neboť Özil v nelehké situaci uklidil míč levačkou přesně k tyči, od níž se míč odkutálel do sítě. Pro rodáka z Gelsenkirchenu šlo o třicátou ligovou trefu, přičemž v novodobé historii Premier League žádný německý hráč na tuto metu doposud nedosáhl.

Arsenal pokračoval v nabyté převaze i po změně stran a po velké chybě Mendyho měl obrat na noze Henrik Mchitarjan, jeho akrobatická rána z voleje však ke Schmeichelově úlevě zapadla vedle jeho pravé tyče. Hosté sice v úvodní desetiminutovce druhé půle sotva přelezli polovinu hřiště, ovšem jakmile tak učinili, hned po rohovém kopu orazítkovali břevno po hlavičce Ndidiho. Tím ale ofenzivní přínos Foxes zase na dlouhou dobu skončil, zatímco domácí po hodině hry přepnuli na ještě vyšší výkonnostní stupeň.

Katalyzátorem zlepšení hry Kanonýrů bylo dvojí střídání, když nevýrazní Mchitarjan s Lichtsteinerem uvolnili místo pro Aubameyanga s Guendouzim. Výsledkem sice bylo napohled extravagantní přesunutí Granita Xhaky na post levého obránce, avšak dominance Arsenalu byla natolik výrazná, že atypické složení obrany ani nebylo postřehnutelné. Největší podíl na ofenzivní hitparádě měl ale nadále Mesut Özil, jenž s kapitánskou páskou na ruce odehrál velký zápas.

Pouhé dvě minuty po příchodu na hřiště se Aubameyang ocitl na konci lahůdkové akce, jejímž klíčovým aktérem byl nezastavitelný Özil. Německý špílmachr podpořil Bellerínův náběh dokonalou kolmicí, která rázem vyřadila ze hry celou defenzivu soupeře a Aubameyanga již po přízemním centru ze strany čekala snadná práce.

Sotva se diváci na Emirates Stadium stačili uklidnit z bouřlivých oslav Aubameyangova gólu, mohli vypuknout v užaslý jásot do třetice. V 66. minutě totiž Arsenal předvedl vůbec nejlepší kombinaci zápasu, v níž opět ztvárnil hlavní roli Mesut Özil, který společně s Bellerínem a Lacazettem zcela rozebral obranu Leicesteru a zakončující Aubameyang již jen uklízel míč do prázdné branky.

Ani za vedoucího stavu navíc rozjetý Arsenal nemínil soupeři předat iniciativu, a nejenže získaný náskok bezpečně kontroloval, ale nadále se pokoušel jej ještě navýšit. Nejblíže měl k čtvrtému gólu Alexander Lacazette, před nímž po další Özilově akci zívala odkrytá brána, ovšem místo toho jen poslal míč do vyběhnuvšího Schmeichela. Nic to však nemění na úspěšném vystoupení Kanonýrů a konečné výhře 3:1, která Emeryho družinu posouvá na čtvrté místo, dva body za první Manchester City.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

4:2

Reagovat
vanGomm

Tip X.

Reagovat
Golasso

Konečně po repre pauze

3:1 COYG!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
justcall

Reagovat
smazaný uživatel

4:1 (Lacazette 2x, Aubameyang, Mkhitaryan- Iheanacho)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele