18. kolo
22.12.2018 13:30 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Arsenal další zaváhání nepřipustil a porazil Burnley 3:1

Porážky od Southamptonu s Tottenhamem si od Arsenalu žádaly patřičnou reakci, a ta se dostavila. Londýnský celek dokázal na domácí půdě přehrát Burnley, vůbec poprvé v sezoně dohrál první poločas s vedením na své straně a výhrou 3:1 se přiblížil konkurentům v boji o umístění v nejlepší čtyřce. Velkou zásluhu na sobotním triumfu má Piérre-Emerick Aubameyang, jenž se dvěma góly osamostatnil na čele tabulky střelců.

Oba týmy se v poslední době nenacházejí v ideálním rozpoložení, a tak jen málokdo čekal tak hektický a dramatický vstup do zápasu. Hned v druhé minutě měl průlom skóre na kopačce Ainsley Maitland-Niles, který se ocitl na konci bleskové týmové akce, ale Joe Hart jeho křižnou přízemní ránu stačil zastavit a před dorážejícím Aubameyangem stihla zasáhnout hostující defenziva. Burnley vzápětí podniklo rovněž rychlý protiútok, na jehož konci se ocitl Ashley Westwood v samostatném úniku. Tváří v tvář Berndu Lenovi ale neuspěl, neboť vyběhnuvší německý gólman dokázal špičkou kopačky tečovat míč mimo tři tyče.

Přesto se diváci na Emirates Stadium dlouho na gól nenačekali. Klíčovou roli zde zastal Mesut Özil, jehož po řadě absencí a spekulacích o možném odchodu nasadil Unai Emery do základní sestavy a k tomu mu nasadil i kapitánskou pásku. Německý záložník ukázal v plné kráse svou extratřídu, když lahůdkovou kolmicí na nabíhajícího Kolašinace šokoval všechny přihlížející v čele s obranou Burnley a Piérre-Emerick Aubameyang celou akci chladnokrevně zakončil.

Po brzkém zisku vedení ale Kanonýři ustrnuli a zbytek první půle se proměnil v nezáživný boj bez větších šancí. Arsenal navíc v 37. minutě zaznamenal další defenzivní ztrátu v podobě Nacha Monreala, jenž se tak přidává na početnou marodku ke svým defenzivním kolegům jako Mustafi, Holding či Bellerín.

Druhá půle nabídla podobný příběh jako ta první. Domácí na soupeře vlétli a hned tři minuty po změně stran své hubené vedení dokázali navýšit. Jako v mnoha dalších případech gólová akce vyšla z levé strany skrze aktivního Seada Kolašinace, míč se po Lacazettově přistrčení přesunul až na druhou stranu k volnému Aubameyangovi a gabonský forvard nekompromisní ranou zblízka pod břevno propálil vše, co mu stálo v cestě. Pak ale opět následoval herní útlum a Arsenal si ještě zdánlivě vyhraný zápas zkomplikoval.

V 63. minutě se totiž hráči v červeném nedokázali vypořádat s chaotickou skrumáží před vlastní brankou a po sérii nepřehledných odrazů míče se k zakončení z bezprostřední blízkosti dostal Ashley Barnes, který nedal Lenovi šanci zasáhnout. Víc toho už ale domácí defenziva nepovolila a čím dál otevřenější obrana Burnley navíc Arsenalu umožnila v samém závěru náskok opětovně navýšit. K míči po zablokované ráně Özila se totiž dostal střídající Alex Iwobi, pohotově přehodil padajícího Harta a stanovil konečné skóre 3:1.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele