26. kolo
03.02.2018 18:30 CET
5 : 1
(4:0)

Reportáž

Arsenal hattrickem Ramseyho rozdrtil Everton, trefil se i Aubameyang

Výkony londýnského Arsenalu lze v letošní sezoně striktně rozlišit mezi domácími a venkovními zápasy. Zatímco na půdě soupeře se doposud Kanonýři trápí, jak se potvrdilo v minulém kole se Swansea, z Emitares Stadium se týmu Arséna Wengera podařilo vybudovat pevnost. Nyní se o tom přesvědčil Everton, který si odváží pětigólový příděl, který má na svědomí především autor hattricku Aaron Ramsey, jehož výtečnou bilanci vyrovnal pro změnu třemi gólovými přihrávkami Henrik Mchitarjan.

Arsenal do zápasu vstoupil v novém útočném složení s dortmundským duem Mchitarjan-Aubameyang a netrvalo dlouho, než spolupráce lednových posil Kanonýrů přinesla první plody. Právě po kombinaci této dvojky se v šesté minutě dostal k zakončení Aaron Ramsey, jenž přízemní Mchitarjanův centr chladnokrevně uklidil do sítě.

Než se zaražení hráči Evertonu stihli vzpamatovat z brzkého inkasovaného gólu, jejich manko se dokonce ztrojnásobilo. Nejprve Özilův rohový kop přizvedl na přední tyči Shkodran Mustafi a jeho kolega ve stoperské dvojici Laurent Koscielny snadno zblízka poslal míč do poloprázdné branky. Pět minut nato pak další povedená kombinace rozjetých Kanonýrů vyústila v Ramseyho střelu zpoza šestnáctky, která díky jemné teči stínujícího Mangaly zaskočila brankáře Pickforda a podobně jako v předešlém domácím zápase s Crystal Palace se Arsenal ujal drtivého vedení již v úvodní dvacetiminutovce.

Až po tříbrankové ofenzivní smršti soupeře se ke slovu dostali i hosté. Z rychlého protiútoku se dostal do nadějné šance Theo Walcott, jemuž se sice povedlo zbavit se Monreala, ovšem do jeho gólové rány ještě stihl vlétnout dobíhající Mustafi a odrazit míč mimo tři tyče.

Jen co se však evertonská obrana vysunula kupředu, dostal se ke slovu Pierre-Emerick Aubameyang. Úprk gabonského reprezentanta přes celou půlku hřiště ještě dokázal na brankové čáře zastavit Pickford, ale v sedmatřicáté minutě se historicky nejdražší posila v historii Arsenalu přece jen dokázala prosadit. Autorem kolmice za záda obranné linie Evertonu nebyl nikdo jiný než Henrik Mchitarjan a na druhý pokus již Aubameyang překonal Pickforda s lehkostí sobě vlastní. Hosté v tu chvíli marně reklamovali Aubameyangovo postavení mimo hru, což potvrdily i opakované záběry.

Ani v závěru první půle Arsenalu nechyběla verva navyšovat vedení a Nacho Monreal málem zaokrouhlil poločasové vedení domácích na pět branek, když jeho hlavičku zastavila až Pickfordova pravá tyč. Po změně stran již Monreal žádné další ofenzivní choutky nepředvedl, neboť jej v poločase vystřídal Sead Kolašinac.

Také Sam Allardyce sáhl ke změně hned po přestávce, když stažením Keana za Daviese změnil rozestavení k posílení záložní řady. Zvýšená aktivita hostí málem přinesla brzké snížení, když se o výtečný centr z pravé strany postaral Theo Walcott a Oumar Niassé měl před sebou odkrytou bránu s marně se natahujícím Čechem, avšak zakončení útočníka Tofees skončilo jen na tyči.

Hosté ovšem pokračovali ve snaze zmírnit gólovou ztrátu a po hodině hry se jim to po zásluze podařilo. Na průběžných 4:1 upravil tvrdou hlavičkou střídající Calvert-Lewin, jenž na trávníku nahradil jen pár minut předtím Thea Walcotta. Poté, co Petr Čech přišel o možnost ukončit čekání na jubilejní dvoustou vychytanou nulu v Premier League, přenechal kvůli zranění své místo v brance Davidu Ospinovi.

Doposud letargický Arsenal inkasovaná branka přece jen přinutila k větší aktivitě a čtvrthodinu před koncem si Kanonýři vzali čtyřbrankový náskok zpět. Třetí asistenci zápasu si připsal Henrik Mchitarjan, jenž opět přízemním pasem našel v šestnáctce volného Ramseyho a velšský záložník nekompromisní ranou na přední tyč vyšperkoval svůj výkon hattrickem. Arsenal tak při plnohodnotném debutu nových tváří s přehledem zvítězil 5:1 a před očekávaným derby s Tottenhamem si přinejmenším zvedl pošramocené sebevědomí.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

5:1

Reagovat
Krony

Reagovat
smazaný uživatel

Doma se nam dari jak herne tak strelecky tak bodove. Skoda venkovnich zapasu. Min takovych 12 bodu jsme ztratili.

Jinak dnes paradni 1.polocas.

Reagovat
justcall

super tip

Reagovat
RadekVonCZE

A už to jede Pierre!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele