6. kolo
19.09.2015 13:45 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Kontroverzně, ale přece. Chelsea zdolala Arsenal 2:0

Velmi kontroverzní pachuť má očekávaný střet dvou londýnských těžkých vah. Chelsea porazila Arsenal 2:0 a dostala se tak z nepříjemné blízkosti sestupových pozic. Utkání však ovlivnil rozhodčí Mike Dean, který před vyloučením Gabriela měl poslat z trávníku i Diega Costu. Početní převahu Mourinhovi svěřenci využili hned dvakrát, skórovali Zouma a Hazard.

První poločas byl zcela charakteristický pro souboj dvou velkých týmů. Domácí, tedy Chelsea, měli o něco více ze hry, byli nebezpečnější, ale hra byla víceméně vyrovnaná a bez velkých příležitostí. Arsenal po úvodní čtvrthodině omezil své ofenzivní snažení, a do přestávky tak na branku vystřelil jen Walcott - a to slabě.

Chelsea měla většinu prvního dějství lehkou převahu, hráči v modrém předváděli pěkné narážečky, z nichž však nikdy nic nevzešlo. První střelu vyslal na Čecha Fábregas, pozornost gólmana Arsenalu prověřil i Costa. Největší příležitost úvodního dějství měl právě po Fábregasově krásném pasu Pedro, jemuž ovšem míč utekl a Čech jej se štěstím zkrotil.

José Mourinho v poslední době rád poukazuje na nepřízeň osudu; na své lavičce se nevěřícně smál i dnes, a to když Hazard pronikl do šestnáctky a Gabriel jej rukama vytlačil do zámezí. Sporná situace, kterou však pravděpodobně měl rozhodčí posoudit jako nedovolenou - a tedy penaltovou.

A nebyl to jediný okamžik, kdy Mike Dean měl zasáhnout lépe. Utkání výrazně ovlivnila situace ze samého závěru první půle. Diego Costa měl být nejprve vyloučen za sáhnutí do tváře Koscielnymu. Poté však situaci absolutně neunesl Gabriel, který spolu s Costou vyfasoval žlutou kartu za "uklidňování situace", aby vzápětí dětinsky kopl svého soupeře přímo před zraky sudího a vyfasoval přímou červenou.

Chelsea svoji početní převahu začala využívat od první minuty druhé půle, prakticky hned po obrátce vedl útok po pravé straně Oscar a Pedro následně ze vzduchu pálil těsně vedle. A po sedmi minutách šla dokonce do vedení. Cesc Fábregas poslal z přímého kopu fantastický míč do vápna, kam si nejlépe naběhl Kurt Zouma, jenž hlavičkou překonal Petr Čecha.

Obrana Blues však stále není v dokonalé pohodě, což ukázala situace po hodině hry. Alexis si i přes bránění Zoumy a Cahilla dostal k zakončení v bezprostřední blízkosti Begoviće, ale ke smůle hostí mu vůbec nesedla a branku minul. Stejně na tom byl Walcott, který se až příliš snadno prohnal kolem (jinak dnes překvapivě solidního) Ivanoviće.

Většinu nebezpečných situací však vedla podle očekávání Chelsea. Dobrý zápas po dlouhé době odehrál i Eden Hazard, který sice hodně akcí zmařil, ale způsobil i mnoho zmatku před Petrem Čechem. Bývalého spoluhráče prověřil v osmapadesáté minutě tvrdou ranou zpoza vápna, o chvíli později pálil ve velké šanci mimo branku Pedro.

Chelsea toužila po definitivním rozhodnutí, ale k druhému gólu měla pořád daleko. Pomohl jí však Santi Cazorla, který v devětasedmdesáté minutě s jednou žlutou kartou v zádech tvrdě zajel do Fábregase a po zásluze byl druhým vyloučeným v utkání.

Arsenal se dalších deset minut prakticky nedotkl míče a v nastaveném čase už tlak Chelsea neustál. Rémyho střelu ještě obrana Gunners zblokovala, jenže když vypálil Eden Hazard, Chambers míč už jen tečoval do sítě. A protože Ramseyho překvapivou šanci vzápětí skvěle lapil Begović, zvítězila Chelsea v očekávaném londýnském derby 2:0.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1779)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele