19. kolo
28.12.2015 18:30 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Arsenal tentokrát nezaváhal a výhrou 2:0 jde do čela Premier League

Druhý šok se po debaklu na Southamptonu nekonal, Arsenal tentokrát potvrdil roli favorita a porazil Bournemouth na vlastním hřišti pohodlně 2:0. Mužem zápasu se takřka jako obvykle stal Mesut Özil, jenž na první gól přihrál a druhý vsítil sám. Čisté konto Kanonýrů navíc znamená osamostatnění Petra Čecha na čele brankářských historických statistik, co se počtu nasbíraných nul týče.

Arsenal do zápasu nevstoupil nijak oslnivě a překvapivě to tak byli hosté, kdo měl po první dvacetiminutovku více ze hry. Domácí se poprvé k ohrožení Borucovy branky dostali až ve čtyřiadvacáté minutě, ovšem Özilův nadýchaný centr za obranu nedokázal nabíhající Walcott patřičně zakončit. Tato akce však alespoň Kanonýry probrala k životu a první gól na sebe nenechal dlouho čekat.

Šikovný individuální průnik Oxlade-Chamberlaina přinesl domácím výhodu rohového kopu, jehož se ujal jako obvykle Mesut Özil. Německý záložník si přesným centrem do ohně připsal svou šestnáctou asistenci sezony, neboť hostující obrana nezvládla ubránit nabíhajícího Gabriela, pro nějž nebyl žádný problém zavěsit hlavou pod břevno - 1:0 pro Arsenal.

Ve čtyřiatřicáté minutě se celý scénář málem podruhé opakoval. Znovu Özil přesným rohem našel Gabrielovu hlavu, tentokrát však míč skončil na Borucově pravé tyči. Odražený míč měl zblízka snadno doklepnout do prázdné brány Mertesacker, jenže reflexivní hlavičku vůbec nezvládl a poslal ji z bezprostřední trestuhodně vedle. Arsenal byl v tu chvíli na koni a další šanci jen minutu nato zahodil Walcott, jemuž se nepovedlo propálit vyběhnuvšího Boruce. Navzdory vší dominanci v závěru poločasu se už však Arsenalu navýšit své vedení nepodařilo.

Tři minuty po změně stran měli hosté slibnou šanci srovnat, jenže Kingův únik stihnul na poslední chvíli uhasit kvalitním zákrokem Gabriel. V šedesáté minutě se pak Bournemouth domáhal penalty po neobratném Gabrielově pokusu o odkop míče, ovšem marně. Arsenal však notně polevil a s těsným jednobrankovým náskokem si v tu chvíli zahrával.

Podobné obavy ale v třiašedesáté minutě rozptýlil Mesut Özil. Německý reprezentant si na hranici pokutového území nedělal hlavu z početné přesily protihráčů a všechny je vyšachoval jednoduchou narážečkou s Olivierem Giroudem. Následné zakončení mezi Borucovýma nohama už bylo jen třešničkou na dortu dalšího Özilova výborného výkonu.

Druhý gól hostům sebral naději na možný bodový zisk, zatímco Kanonýři se naopak uvolnili a jali se převzít znovu iniciativu do vlastních rukou. Třetí gól mohl přidat Walcott, ovšem svou křižnou střelu poslal za vyčítavého přihlížení nabíhajících spoluhráčů těsně mimo. Další střelecký pokus si poté připsal Giroud a na opačné straně nechal zase vyniknout Petra Čecha Matt Ritchie. Když pak Giroud po individuální akci a kombinaci s Özilem nezvládl ve skluzu umístit svou ránu do brány, přepustil místo na hřišti Joelu Campbellovi.

Další výbornou šanci pro změnu neproměnil Oxlade-Chamberlain, jemuž blok bránícího hráče tečoval ránu pouze do tyče. Podobně si v závěru počínal i Walcott, zatímco střídající Murray nedokázal využít své nečekané příležitosti, aby Petru Čechovi překazil rekordní čisté konto, kterým se osamostatnil na čele historických tabulek.

Konečné prvenství v poměru 2:0 Arsenalu stačí k tomu, aby se přinejmenším do zítřka posunuli na první místo Premier League o bod před Leicester. Bournemouth naopak touto prohrou ukončil svou sérii pěti zápasů bez porážky a zůstává těsně nad sestupovým pásmem na šestnáctém místě.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
Infernoqt

4:0

Reagovat
Pharrell

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0 1

Chtěl bych napsat tip na remízu pro hosty (1:1) ale asi dostanou

Reagovat
justcall

Reagovat
Infernoqt

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele