23. kolo
29.01.2014 20:45 CET
4 : 3
(3:3)

Reportáž

Nejdivočejší midlandské derby poslední doby pro Aston Villu

Aston Villa si pro svou kulatou 300. výhru v Premier League dokráčela vskutku v pamětihodném stylu. Stejně jako při poslední konfrontaci s největším rivalem v nejvyšší soutěži vínoví vůbec nepodchytili samotný začátek derby a stejně tak dnes předvedli úchvatný comeback. Ba ještě úchvatnější; vzrušující Midlands Derby vidělo celkem sedm branek, z toho hned šest před pauzou.

Dvě poslední midlandská derby nabídla shodně čtyři branky a na podobné gólové nadílce se dnes začalo pracovat pěkně od začátku. Okamžitě ve čtvrté minutě se totiž k parádní křižné ráně z 30 metrů odhodlal Brunt a Guzan byl víceméně bez šance - 1:0 pro hosty. A domácím bylo ještě hůře po uběhnutí stejného časového intervalu - tehdy WBA rychle rozehrálo standardku na levé straně, do úniku se utrhl Morrison a Delph si pak jeho přízemní centr ve skluzu nešťastně srazil do vlastní sítě.

Na podmáčeném trávníku na Villa Parku pak měli birminghamští doopravdy co dělat, když stejně jako posledně na The Hawthorns museli po úvodních 11 minutách dohánět dvoubrankové manko. Co však muselo zaujmout - tentokrát se hned v příští minutě začal náskok modrobílých tenčit. Mohlo za to podcenění dlouhého nákopu Luganem, které vedlo k tragické hlavičce za sebe a chladnokrevné koncovce Andrease Weimanna, jenž rázem nebyl v ofsajdu a mohl tak pohotově přehodit vyběhnuvšího Fostera.

Villans se takto podařilo chytit dech takřka ihned vzápětí po nabytí "obligátní" dvougólové ztráty; na snížení totiž ihned mohl navázat Bacuna či opět sám Rakušan Weimann, když záměrně tečoval Clarkovu hlavičku po standardní situaci. Při takovém bránění Albionu bylo doopravdy skoro až nutností přijít s vyrovnávací trefou ještě v rámci úvodní třetiny zápasu; a to se domácím také podařilo. Ve 25. minutě se Bacuna sice hrozivě zamotal do zdánlivě pohodlné koncovky, nakonec ale za pomoci štěstěny takovým nechtěným lobem přeci jen dopravil Lowtonův míč za čáru.

Další rána do týlu zničehonic zlomených Baggies přišla posléze, když se k vynuceně střídajícímu Anelkovi přidal na kotník kulhající Anichebe, jakožto druhý ze dvou útočníků WBA na hrací ploše. Throstles tedy pokračovali v pádu níž a níž, přičemž jejich snový start do tohoto derby byl definitivně zapomenut v minutě osmatřicáté. Tehdy Benteke vepředu ani nemusel podstupovat hlavičkový souboj, prostě jen ze vzduchu sklepl míč pod nohy Delpha, ten se druhým dotykem fantasticky uvolnil a hned tím třetím se veleprudkou ranou od břevna postaral o jeden z nejhezčích gólů sezony.

Ani tím ovšem extrémně vzrušující poločas nekončil. Ben Foster se následně musel vytasit s nesmírně důležitým zákrokem proti dominantnímu Bentekemu, aby klíčovost tohoto momentu akorát na druhé straně podtrhla famózní ulička Morrisona a ukočírovaný finiš Mulumbua - 3:3 a teprve šestá úvodní část v dějinách Premier League, která viděla alespoň šest branek!

Druhý poločas už byl přirozeně o něčem jiném, ale šance zvládal nabízet i nadále. Amalfitano zkraje málem nachytal Guzana neposednou, leč špatně umístěnou střelou, a lepší odstartování WBA měl na ukazatel skóre promítnout Lugano svou hlavičkou zpoza zadní tyče. Z téhle pozice by tak zkušený stoper měl při standardce jednoduše skórovat. Co už naopak dělat neměl, bylo zanedlouho lítě soupeřit s Bentekem ve vlastním pokutovém území; Uruguaycovy vervy totiž Belgičan šikovně využil, pod jeho nátlakem se zhroutil na zem a rozhodčí Clattenburg právem odpískal penaltu. Tu pak sám Benteke s váhavým krokem proměnil.

Po 65 minutách byli tudíž opět ve vedení domácí Villans a tentokrát už se o něj příliš nemuseli bát. Anichebe pak už jenom nebezpečně, ale i nepřesně střílel ze střední vzdálenosti a v nastavení zápasu WBA nedotáhlo ani řadu nadějných centrovaných míčů. Birminghamští si tudíž připsali obzvláště cennou domácí výhru; teprve třetí takovou v tomto ročníku.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

1 2:1

Reagovat
celticz

2-2

Reagovat
smazaný uživatel

Chlapci bravo a veškeré díki za tip 1.

Reagovat
smazaný uživatel

2 nepísknuté penalty pro West Brom

Reagovat
smazaný uživatel

To jsi koukal asi na jinej zápas! :)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele