35. kolo
27.04.2013 16:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Everton FC - Fulham FC 1:0

Everton dokázal díky gólu Stevena Pienaara porazit nejtěsnějším rozdílem Fulham a nadále se tak drží stébla naděje na evropské poháry, na něž nyní ztrácí tři body. Londýnský celek dohraje sezonu v klidném středu tabulky.

Přestože na první pohled nebylo na dnešním utkání nic zvláštního, vzduch nad Goodison Parkem se přece jen zachvíval lehkou nervozitou - je totiž možné, že toto vítězství bylo jedním z posledních v důležité éře klubu, která by se mohla co nevidět stát minulostí. V létě totiž končí stávající kontrakt dlouhodobému manažerovi Davidu Moyesovi.

Letošní sezona přitom Toffees zatím vychází - stále mají šanci na Evropu a vypadá to, že jsou na dobré cestě stát se pro tento rok vládci Merseyside. Dnešní zápas provázela také slušná dávka nostalgie - před padesáti lety si Everton právě v zápase s Fulhamem zajistil jeden ze svých devíti prvoligových titulů, a pět přeživších z tehdejšího týmu Harryho Cattericka sedělo v ochozech Goodisonu i dnes. Sám Moyes přitom slavil jiné půlstoletí - přesně tolikáté narozeniny totiž oslavil tento čtvrtek.

I přes panující nejistotu to však stále více vypadá, že skotský manažer zůstane v modré části Liverpoolu i nadále: "Nynějším cílem pro mě i klub je pokračovat v tom, čeho jsme dosud dokázali," potvrdil. Toho není zrovna málo, a podílel se na tom i jeden z nejpevnějších záchytných bodů současné sestavy, jehož přínos viděli diváci v plné šíři i dnes.

Séamus Coleman není prototypem hvězdného fotbalisty, ale jeho vitalita, zarputilost a elán jsou vítanými ingrediencemi do Moyesova úspěšného koktejlu. Obránci soupeře se většinou soustředí na nebezpečí pocházející od útočných výpadů levého beka Leightona Baines, ale dnešní gólová situace ukázala, že i jeho kolega na pravé straně dokáže velké věci - Coleman převzal míč po pěkné kombinaci Osmana s Mirallasem a poslal jej do střelecké pozice Pienaarovi, který se už nemýlil.

Everton mohl jít do vedení ještě dříve, ale hostující gólman Mark Schwarzer si s Fellainiho hlavičkou po Mirallasově rohu poradil na brankové čáře. Mirallas byl vůbec téměř u všeho důležitého, jak se ukázalo i už za stavu 1:0, kdy zakončoval svoje sólo volejem, jenž donutil australského veterána k dalšímu zásahu. Neuspěl ani Fellaini, kterého přitom Baines úžasným pasem vyslal do jasné loženky, ani Barkley, jemuž šanci na první gól v modrém dresu zhatil opět Schwarzer.

Fulham hrál od začátku poměrně zakřiknutě a Dimitar Berbatov nevydržel na hřišti ani půlhodinu; diváci si ho všimli snad jen v okamžiku, kdy se rozkřikl na s přihrávkou otálejícího Kacaniklice poté, co se díky jeho váhání dostal do ofsajdového postavení. Londýňanům se ve skutečnosti bez své největší hvězdy hrálo lépe; Bulharův náhradník Mladen Petrić dokonce málem vyrovnával, když v pádu téměř dosáhl na střílený pas Kierana Richardsona.

Srovnat skóre se mohlo povést i Urby Emanuelsonovi, který však pálil po Kacaniklicově pasu příliš vysoko - že se to nakonec nepovedlo a Fulham neuspěl, to však nemohlo překvapit takřka nikoho. Goodison Park je pro londýnský klub doslova zakletý, prohrál tu už podvacáté (!) v řadě a poslední bod za remízu si připsal v roce 1959 - daleko před Catterickem, natož Moyesem..

Autor: Dominik Zezula / guardian.co.uk

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu, proč Moyes v poslední době staví Fellainiho na CM, vždyť vpředu mu to přece sypalo jedna radost.

Reagovat
smazaný uživatel

2-1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele