36. kolo
25.04.2010 13:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Aston Villa - Birmingham City 1:0

Neuvěřitelné drama a kouzla brankářů na obou stranách přineslo vypjaté derby o Birmingham. Hosté předvedli jeden z nejlepších výkonů ve vzájemných zápasech a především v druhé půli sahali po vedoucím gólu, jejich naděje však zhatil nejslabší článek City, Roger Johnson. Villans tak vítězstvím nad úhlavním nepřítelem živí naděje na Ligu mistrů, minimálně si ovšem pojistili Evropskou ligu.

Oba týmy se do zápasu pustily s vervou sobě vlastní a přes mírnou převahu domácích si první šanci vybojovali Blues. V deváté minutě poslal Bowyer chytrou kolmicí do vápna za obranu Larssona, včasné vyběhnutí Friedela však znemožnilo hostujícímu hráči zamířit mezi tři tyče.

Vypjaté derby stupňovaly od prvních minut tvrdé souboje, ve kterých si především hosté nebrali se soupeřem servítky a následnými protesty si několikrát koledovali o karetní trest. Tempo neustávalo ani po pětadvaceti minutách, po kterých se do první nebezpečné střely zápasu opřel Petrov. Toho chytrou přihrávkou našel osamoceného na vápně Cuellar a bulharský záložník tak mohl v klidu vypálit po zemi k tyči. Jeho pokus ukryl Hart nadvakrát do svých rukavic.

Za další dvě minuty dovolila ustupující obrana dobrou střeleckou pozici pro Downinga. I jeho pokus zpoza vápna dokázal hostující brankář parádně vyrazit. Na druhé straně nerozuměl rozehrávce Friedela Dunne a nechal míč dojít až k Larssonovi, který střelou bez přípravy přesně k tyči protáhl domácího brankáře.

Famózní zákrok pak musel vyčarovat v další minutě proti střele jeho bývalého spoluhráče Craiga Gardnera. Prakticky okamžitě střílel na druhé straně ve stoprocentní šanci Collins, mířil však pouze doprostřed branky a včasný reflex Harta znamenal pouze roh.

Celý poločas pak zakončila líbivá kombinační akce, na jejímž konci netrefil Carew hlavičkou levou tyč Joea Harta. Agresivní půle plná nebezpečných akcí tak skončila bez gólového efektu, ke kterému měli o trochu blíže domácí hráči.

A změna stran rozhodně nepřinesla změnu, co se týče atraktivity. V úvodních pěti minutách hned třikrát zahrozili hosté. Nejprve se za obranu dostal Jerome, kterého parádně vychytal Friedel. Míč vyrazil pouze k McFaddenovi, který se zasekávačkou zbavil Warnocka a jeho tečovaný pokus minul jen těsně vzdálenější tyč. Po rohovém kopu hlavičkoval Ridgewell a míč z brankové čáry musel vykopávat Downing.

Další průběh hry připomínal chaos. Birmingham záhy ztrácel míč při přechodu do útoku, Villans ztroskotávali na nepřesných přihrávkách. Další šance tak přišla až v 67. minutě, překvapivě opět ve vápně domácích. Po zpětné přihrávce Johnsona podklouzl Petrov a Bowyer měl v hloubi vápna plno místa. Jeho přízemní střelu však se štěstím vyrazil Friedel nad branku.

Na druhé straně nabídl alespoň náznak gólové střely Dunne, svou dlouho padající hlavičkou rozvlnil pouze horní síť. Obrovskou šanci měl třináct minut před koncem Heskey, který využil nedorozumění v defenzívě a lehkým přizvednutím míče překonal Harta, zamířil však jen těsně vedle tyče. Z následného rohu hlavičkoval tvrdě Dunne, přestřelil břevno o necelý metr.

V 82. minutě přišel zlomový okamžik celého zápasu. Agbonlahor unikl obraně a zkrat Johnsona, který po celý zápas nestíhal domácího rychlíka, znamenal pokutový kop. K němu se postavil James Milner, a zatímco Hart skákal ke své levé tyči, poslal míč doprostřed branky.

Poslední minuty si hlídali domácí hráči se vší pečlivostí, a když v první minutě po avizované nastavované době zablokoval jedovatý pokus Dunne, bylo jasné, že Aston Villa uhájí své království v Birminghamu. Přesto, že se Agbonlahor vzdal své série gólů v závěru, přichystal pro Milnera osm minut před koncem rozhodující penaltu.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Navšivte tento skvělý web http://citizens-fc.webnode.sk/

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele