Přátelské zápasy - mezistátní Přátelské zápasy - mezistátní

10.08.2011 20:00 CET
3 : 0
(1:0)
Stadión:
Ullevål, Oslo

Reportáž

Češi zklamali, z Norska si vezou prohru 0:3

Česká reprezentace zase zklamala, podlehla Norsku na jeho hřišti naprosto jednoznačně 0:3. Dvě branky vítězů dal Mohamed Abdellaoue, jeden přidal kapitán John Arne Riise.

Češi nastoupili v předpokládané sestavě, tedy se dvěma defenzivními záložníky Hübschmanem a Gecovem, Rajnochem ve stoperské dvojici a Pekhartem na hrotu útoku. Hráli jsme tedy v rozestavení 4-2-2-2, zatímco Norové použili taktiku 4-5-1. Hned po pár vteřinách chyboval v rozehrávce Pospěch a Norové po zásahu Rajnocha dostali příležitost rozehrát první rohový kop, po němž Čech sice centrovaný míč nezkrotil, ale byl faulován.

Ve třetí minutě o sobě poprvé dali vědět také svěřenci Michala Bílka, Pekhart dobře zpracoval balón pro Rosického, který výbornou kolmicí vysouval Baroše, tomu však byl odpískán sporný ofsajd. Úvodní střelu si připsal Morten Gamst Pedersen, naštěstí ale mířil do středu branky, a tak Čech v poklidu zasáhl. Devátá minuta přinesla první čistou gólovou příležitost zápasu, na rohový kop Pedersena si na přední tyči naskočil Waehler a Čechy zachránilo břevno.

Norové byli lepším týmem, měli více balón na svých kopačkách a diktovali tempo hry. Po dalším rohu Pedersena navíc vytvořili další obrovský závar před českou brankou, chybělo málo k tomu, aby se dostali do vedení. Ve dvacáté třetí minutě už to domácím vyšlo, Hogli přihrál Abdellaouemu, ten se protáhl mezi Hübschmanem a Sivokem a nekompromisní ranou poslal míč přesně k levé tyči bezmocného Čecha.

Abdellaoue si věřil, a tak o tři minuty později vypálil z pětadvaceti metrů, i když šli Norové do přečíslení dvou na jednoho. Útočník Hannoveru si zřejmě nevšiml úplně volného Husekleppa a přestřelil. Po půlhodině hledal Rosický dobrou šajtlí v šestnáctce jednoho z dvojice Baroš, Pekhart, Jarstein však byl u míče včas a přesto, že nezasáhl nejjistěji, akci nakonec zastavil.

Čtyři minuty před přestávkou nás Norové výrazně přitlačili do vlastní šestnáctky, dlouhý pas z obrany našel přesně úplně volného Husekleppa, míč se od Rajnocha dostal k Pedersenovi a Čech musel vytáhnout fantastický reflexivní zákrok, následnou Riiseho dorážku pak znovu zastavil obětavý Rajnoch. Po první půli jsme tak naprosto zaslouženě prohrávali na půdě Norska 0:1.

Do druhého poločasu naskočil místo Gecova ofenzivnější Petržela, ve hře české reprezentace se však bohužel nezměnilo vůbec nic. Naopak, i nadále lepší Norové čas od času zahrozili po dlouhých autových vhazováních Riiseho. V šedesáté sedmé minutě našel Rosický geniální kolmicí Pekharta, tomu ale nevyšlo zpracování a z gólové příležitosti nebylo nic.

Dvacet minut před koncem vysunul chytrým pasem Plašil střídajícího Vacka, ten ovšem z dobré pozice netrefil míč ideálně a minul. Norové své možnosti využívali daleko lépe, hned z protiútoku utekl po levé lajně Parr a po Husekleppově hlavičce musel další úžasný zákrok vytáhnout Čech. Proti další šanci už však byl krátký, rohový kop sice Češi dokázali odvrátit, ale jen k Riisemu, jehož levačka skončila v síti.

Norové hráli v pohodě a v pětasedmdesáté minutě mohli vést 3:0, proti technické střele Abdellaoueho ovšem znovu perfektně zasáhl Čech. Ten musel na zem i po další tvrdé ráně Riiseho, i tentokrát ale zasáhl velmi jistě. Dvě minuty před koncem ještě utekl do otevřené české obrany Elyounoussi, obcházel Čecha, ten ho rukavicí mírně zasáhl do nohy a následnou penaltu s přehledem proměnil Abdellaoue.

Není za co se schovávat, česká reprezentace předvedla další trapný výkon, odjíždí z Norska s třígólovým přídělem a proti Skotsku se musí výrazně zlepšit, pokud chce pomýšlet na body. Pochvalu za dnešní výkon zaslouží Petr Čech a Jan Rajnoch, jinak náš výběr nepředvedl vůbec nic a norské vítězství je naprosto zasloužené.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (1047)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele