Přátelské zápasy - mezistátní Přátelské zápasy - mezistátní

03.03.2010 21:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Solidní výkon nestačil, Češi ve Skotsku prohráli 0:1

Střelecká mizérie reprezentace České republiky pokračuje čtvrtým zápasem. I přes vcelku dobrý výkon nedokázali čeští hráči dostat míč do sítě. Skotové naopak při první šanci ve druhé půli skórovali, a po jediné hrubé chybě v obraně tak trenér Michal Bílek musel skousnout i ve třetím pokvalifikačním zápase porážku.

Češi od první minuty hráli dopředu, aktivně napadali a rychle si předávali míč. Nějaká nepřesnost se sice na české kopačky vloudila, nicméně na konci páté minuty se už po rychlé akci na jeden dotek dostal ke střele z dvaadvaceti metrů Plašil. Jeho přízemní střelu Gordon kontroloval.

Skotská snaha o rychlý přechod do útoku ztroskotávala na české defenzívě, která si v blízkosti vápna dávala dobrý pozor na zákroky proti pravidlům. To na druhé straně se po chytré narážečce dostal za obranu Kušnír, byl faulován a "rohový kop" tři metry od vápna rozehrál Kadlec opět na Plašila. Jeho hlavička z velmi dobré pozice však branku přeletěla.

Po osmnácti minutách se o slovo přihlásil Svěrkoš, když si na Rosického tečovaný přímý kop naběhl k zadní tyči a překvapený Gordon mohl být jen rád, že síť se rozvlnila pouze z vnější strany. Do gólové šance poslal české reprezentanty Fletcher, který nechtěně vyslal Rosického do souboje s jediným obráncem. Záložník Arsenalu ještě přihrál do strany Svěrkošovi, ten však mířil pouze do Gordona.

Až v pětadvacáté minutě nastaly v české obraně první problémy, přesto se Ostrované do vápna nedostali. To po půlhodině hry byli opět blízko přesné trefy hosté. Rosického roh tečoval směrem na bránu Hubník, míč za bezmocným Gordonem vykopával z brankové čáry jeden z obránců.

Až deset minut před koncem první půle poprvé zahrozili domácí, kdy po rychlém brejku směřoval centrovaný míč na Millera a vracející se Sivok měl co dělat, aby těsně před ním hlavičkoval na roh. To jen předznamenalo závěr první půle, která přinesla alespoň nějaké útočné myšlenky Skotů.

Vrcholem se stal přímý kop ze sedmnácti metrů po ruce obránce Sivoka. Robson zamířil k tyči na stranu Drobného, který střelu dokázal vyrazit do bezpečí a uchránit své spoluhráče před odchodem do šaten. V první půli se čeští hráči jevili v dobrém světle, chybělo však to nejdůležitější - koncovka.

Druhý poločas hned ve svém úvodu zaznamenal několik rychlých brejků. Ten nebezpečnější měli na svědomí čeští reprezentanti, když si Svěrkoš vyměnil míč s Rosickým, aby pak z vápna střílel z první pod břevno. Bohužel pouze do míst, kde stál brankář Gordon.

Stejně jako v první půli, tak i po změně stran vydatně pomáhal útoku Kušnír, který poslal z brankové čáry míč přes malé vápno. Holkova teč však znemožnila Necidovi zakončit do prázdné branky. A tak mohli Skotové trestat po hodině hry.

Přes početní převahu ve vápně nebyl ani jeden ze tří útočících hráčů bráněn. Wallace přetáhl svůj centr na nabíhajícího Robsona, který chytře vrátil na penaltu Brownovi. Ten neměl žádné potíže vystřelit, i přes hrozící nebezpečí si čeští obránci hlídali, aby nikoho nehlídali. Drobný byl bez šancí a za dvě minuty si mohl oddychnout, když další nebezpečný centr vyškrábl šťastně do míst, kde nebyl žádný dorážky chtivý hráč.

Změny v české sestavě po inkasované brance výkon nijak zvláště nenakoply. Až dvanáct minut před koncem vyzkoušel pozornost brankáře střelou z dálky Skácel, mířil však přímo do Gordona. Stejný hráč střílel i po pár okamžicích, tentokrát jeho přízemní střelu vytěsnil skotský brankář na roh.

Jako poslední se o slovo přihlásil střídající Whittaker, jehož skvěle vychytal Drobný. Ten už ale porážce zabránit nemohl. Především tak nemohoucnost dopravit míč za brankovou čáru rozhodla o středečním vítězi.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (449)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele