Přátelské zápasy - mezistátní Přátelské zápasy - mezistátní

12.08.2009 17:20 CET
3 : 1
(2:1)

Reportáž

Haškovi premiéra vyšla

Symbolický vstup do nové éry předvedla česká reprezentace, která se po špatném úvodu nadechla k výbornému obratu. Především časté napadání již na soupeřově polovině vedlo k mnoha šancím a standardním situacím. Druhá půle přinesla už i oku lahodící fotbal z naší strany, naopak Belgičané se stále utápěli a před důležitým zápasem ve Španělsku na Stínadlech selhali.

Česká hra byla značně neurovnaná. Ať už to byla nová stoperská dvojice, která především v úvodu častokrát zavařila svým spoluhráčům, nebo záložní řada, jejž se často nedokázala dohodnout. S přibývajícími minutami se zlepšila přesnost i bojovnost, a tak se ještě před přestávkou mohl slavit obrat.

Nechyběl mnoho, aby Haškova éra započala nejhorším možným způsobem. Hned v první minutě totiž Hubník nedokázal ve vápně odvrátit míč a jen díky pozornému Čechovi neprošla Sutterova příhra před prázdnou branku k volnému Fellainimu. První minuty byly od obou týmů značně chaotické, které jen dokazovaly utopické pozice v kvalifikačních skupinách.

Méně nepřesností však kupili Belgičané, to se brzy projevilo i na výsledkové tabuli. Ve dvanácté minutě napřáhl z třiadvaceti metrů Vertonghen a střelou přesně k tyči nedal Čechovi mnoho šancí. První zajímavá šance pro český tým se rýsovala o čtyři minuty později, kdy Svěrkoš dostal za vápnem dost prostoru i času, nicméně jeho nepovedené střele chyběla přesnost i razance.

Postupem času se čeští reprezentanti snažili více a více presovat rozehrávku soupeře a brzy se dočkali odměny. Plašilův sebevědomý průnik zastavili hosté jen za pomoci faulu. Přímý kop rozehrál sám postižený, Stijnen jen vyrazil před sebe, kde číhal sparťanský stoper Hubník a pohotovou hlavičkou vyrovnal.

Belgičané prakticky neútočili, jakoby jim poločasová remíza stačila a brzy vypouštěli prakticky každý souboj. Brzy tak byli po zásluze potrestáni. Svěrkoš si uklidnil míč ve vápně a z otočky vracel na šestnáctku míč Polákovi, který přízemní střelou rozezvučel vzdálenější tyč. Míč se však vrátil ke Svěrkošovi, který si ho chytře nadzvedl a přepadl přes nohu kapitána Van Buytena. K penaltě se pak postavil turecký legionář Baroš a technickou střelou pod břevno otočil vývoj zápasu.

Změna stran přinesla už konsolidovanější výkon naší reprezentace, k chuti přišlo několik rychlých útočných výpadů. Hráči nebyli líní se hýbat, což dělalo belgické defenzívě velké problémy, prakticky až do konce si neuměli s českým pohybem poradit.

Druhý poločas začal obdobně jako ten první. Neuběhla ani minuta, když Defourův přímý kop propadl až na malé vápno, kde Van Damme byl jen centimetry od lehké teče, která by prakticky jistě znamenala vyrovnání. Aktivní český tým mohl ještě v první desetiminutovce několikrát zvýšit svůj náskok. Tu největší šanci spálil Pudil, který se po centru Štajnera ocitl v hloubi vápna naprosto sám, ale uspěchanou ranou mířil nad.

Po hodince hry jsme měli ke gólu ještě blíže. Plašil rozehrál rohový kop aKadlec nůžkami přehodil Stijnena, ale přesně na brankové čáře vykopával Vanden Borre, míč se odrazil od břevna zpět na brankovou čáru, aby poté Stijnen uklidil míč na další roh. I z něho zaúřadovali hráči v bílých dresech. Polák dalekonosným pokusem mířil jen těsně nad branku.

Nadále přetrvávala aktivita českého týmu. Po Plašilovo patičce se do vápna dostal Pospěch, který místo přihrávky před prázdnou branku Necidovi, pálil o metr vedle vzdálenější tyčky. Hned z další šance zahrozil útočník CSKA Moskva. Pudilův centr líznul hlavou a Stijnen nejlepším zákrokem zápasu vytěsnil jen taktak na roh.

Bylo jen otázkou času, kdy belgický brankář bude muset vytahovat míč ze sítě. Dvanáct minut před koncem rozehrál rohový kop Pudil, Kadlec první hlavičkou trefil jen obránce u tyče, druhou již našel Rozehnala, který reflexivně nohou usměrnil míč mezi tři tyče.

Poslední minuty se již dohrávali pouze z povinnosti, trenér Hašek tak už mohl přemýšlet nad mnohem důležitějším zápasem na Slovensku, kde by si asi nikdo nestěžoval při podobném výkonu, jaký čeští reprezentanti předvedli po přestávce. Vyvedený zápas dokumentují i tři branky, tedy o gól víc, než se podařilo vstřelit v předešlých třech utkání v tomto roce.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (446)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele