play off - finále
17.07.2011 20:45 CET
2 : 2
3:1 pen.
(0:0, 1:1)

Reportáž

Ženskými šampiónkami se staly po penaltovém rozstřelu Japonky!

Finále ženského mistrovství světa ovládly senzačně fotbalistky Japonska. Ty byly sice po většinu zápasu pod tlakem, na vstřelený gól Američanek ale vždy dokázaly zareagovat a v závěrečném penaltovém rozstřelu rozhodly o svém vítězství 3:2.

Vstup do zápasu však každopádně vyšel lépe reprezentaci USA. Už v první minutě Cheneyová vyhrála sprinterský souboj s Iwasimizovou a následně se dostala ke střele. Z těžké pozice nakonec vytěžila pouze rohový kop, který dokázaly Japonky odvrátit.

Po slibném začátku se ale oběma týmům vkradla na kopačky velká dávka nepřesností, což rozhodně atraktivní hře neprospívalo. Z ničeho nic však dokázaly Američanky nebezpečně zahrozit. Rapinoeová vyslala do šestnáctky nízko letící centr, k zakončení se prodrala Cheneyová, jenže ve výborné pozici poslala míč vedle. Svěřenkyně trenérky Sundhageové po této příležitosti přebraly otěže zápasu jednoznačně pod svou kontrolu a měly očividně navrch.

Japonky byly v úvodní dvacetiminutovce naprosto bezmocné, kromě kombinace ve středu hřiště nepředvedly zhola nic. Svou první střelu na branku USA vyslaly až ve 22. minutě, mířily však hodně vedle. Zanedlouho naopak měly opět pořádnou dávku štěstí. Wambachová totiž nádhernou ranou z hranice pokutového území trefila břevno.

Až po více než půlhodině hry hráčky z východu Asie předvedly konečně zajímavou akci. Ohnová sice vyzrála nad ofsajdovou pastí, jenže z úhlu nezakončila dostatečně razantně a gólmanka Solová měla snadnou práci. Japonky každopádně dokázaly hru mnohem více vyrovnat a byly Američankám o poznání vyrovnanějším soupeřem. Gólu se ale nedočkaly.

Také vstup do druhého poločasu vyšel reprezentaci USA na výbornou. O'Reillyová poslala do vápna přízemní centr, ke střele se dostala Morganová, avšak dokázala trefit pouze tyčku a Japonky míč nakonec odvrátily do bezpečí. Američanky byly i po změně stran jednoznačně lepším celkem na hřišti a svým soupeřkám permanentně způsobovaly nemalé problémy. Většina jejich akcí ale bohužel končila před pokutovým územím brankářky Kaihoriové.

V 63. minutě se mohla do samostatného úniku dostat Japonka Ohnová, jenže její počínání zastavila nesprávně odmávaným ofsajdem pomezní rozhodčí. Hned z protiútoku naopak hlavičkovala nebezpečně aktivní Wambachová.

Vytoužený gól přišel v 69. minutě. Rapinoeová vyslala výborným pasem za obranu do zajímavé šance mladou útočníci Alex Morganovou, ta si míč v plné rychlosti bez problémů zpracovala a svou levačkou jej napálila nechytatelně k levé tyči. Tempo hry následně výrazně opadlo, což však Američankám vůbec nevadilo. Ty si totiž v poklidu hlídaly své jednogólové vedení.

Na svou pasivitu ale nakonec doplatily. V 81. minutě trefila Kriegerová nešťastně svým odkopem spoluhráčku Buehlerovou, míče se zmocnila Miyamaová a nečekaně vyrovnala. Japonky rázem ožily a místy jich bylo plné hřiště. Branka už ale nepadla, a tak zápas dospěl do prodloužení.

V něm na sebe jako první upozornila Abby Wambachová, která zaměstnala Kaihoriovou nepříjemnou dělovkou. O vstřelení gólu se krátce na to pokoušela i Morganová, jejímu zakončení ale chyběla přesnost. Americká útočnice byla ovšem vidět také ve čtrnácté minutě nastavovaného času. Jejího nenápadného centru dokázala využít kanonýrka Wambachová a hlavou poslala svou zemi opět do vedení.

Japonky to ale nevzdaly a daly o sobě vědět ve 115. minutě. Nagasatová využila zmatků v americké obraně, vyběhnuvší gólmanku Solovou výborně přelobovala, jenže míč už do prázdné brány usměrnit nedokázala. Mrzet jí to ale zase tolik nemuselo. Hned vzápětí totiž po rohovém kopu znovu vyrovnala Sawaová. Závěr prodloužení sice nabídl ještě hned dvě šance Američanek a červenou kartu Iwasimizuové, penaltový rozstřel už ale ani jeden celek neodvrátil. V něm ukázaly pevnější nervy a přesnější mušku hráčky Japonska. Rozhodující pokutový kop proměnila Kumagaiová.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (88)

Přidat komentář
smazaný uživatel

štatistika nepustí, výťazstvo Japoniek by sa rovnalo najväčšiemu zázraku od starozákonných čias! Bože, ako ja zbožňujem zázraky!!!! Bože, zlikviduj Američany, plíííííís!!

Reagovat
Mastný Chobot

výťazstvo.

Reagovat
Kepy_FCB

Support Nippon

Reagovat
Trand

USA!

Reagovat
smazaný uživatel

Finále by mohli hrať nahé, alebo v plavkách. Predalo by sa možno aj 50 000 lístkov, a keby to bolo na zápas SWE vs. USA tak aj 100 000 lístkov.

Reagovat
Zajda

Těch padesát tisíc se prodá i kdyby hrály v kabátech

Reagovat
smazaný uživatel

Kvůli Hope

Reagovat
Zajda

Reagovat
Zajda

COME ON UNITED STATES OF AMERICA

Reagovat
smazaný uživatel

YES, COME ON TO HOME, AMICI !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Inak zo srdca verím vo víťazstvo Japoniek 4:3, len neviem či na penalty, v predĺžení, alebo v riadnom hracom čase!

Reagovat
smazaný uživatel

Alex Morganová - dnes jednoznačně nejkrasnější fotbalistka na hřišti!

Reagovat
Kovi81

ja si dovolim tvrdit, ze nejen dneska

Reagovat
smazaný uživatel

jaj hodnotite podle vzhledu jinak fotbal o nicem uz aby se zaclo neco dit , tyhle pauzy mezi sezonama jsou vo nicem

Reagovat
smazaný uživatel

Fotbal o ničem? Já si tedy ten zápas užil...

Reagovat
smazaný uživatel

tak na to že to hraly ženský tak v pohodě, ale už s e těšim na klasickej fotbal, to je jiný kafe a hlavně Hradec Králové !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Otevřenej fotbal. Daleko lepší než některá důležitá utkání LM Mně se to osobně líbilo. A v USA týmu se mi líbily jen 2 děvčata Ali Krieger a Alex Morgan

Reagovat
smazaný uživatel

buchty byly v poho, ale už mě to nějak unavuje,táhnáu se dvouma najednou a už je toho nějak moc , ještě čumět na ženskej fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

fotbal o ničem? Já jsem ženskej fotbal nikdy moc nemusel, ale včera sem tak přepínal mezi čt4 a sport 1 a na čt4 se hrál o moc lepší a zajímavější fotbal.

Reagovat
Godwinson

To zase ne :)

Reagovat
Kovi81

mas nejaky tip na hezci fotbalistku nez alex?

Reagovat
smazaný uživatel

Koukni na soupisku Švédska a možná si vybereš...

Reagovat
Kovi81

no tak tedka sem koukal a alex mi pride hezci, nez ty svedky... otazka vkusu

Reagovat
Kovi81

mne pride, ze ty mlade fotbalistky (rocniky 89, 90) uz ve vetsine pripadu vypadaji k svetu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Radin

Moc impulzivní,taková ještě puboška a někdy i agresivní .Jinak byly tam i hezčí a starší :-)

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to teda, souhlas!!! kam se hrabe nějaká Hope

Reagovat
Langi

labilní Američanky

Reagovat
smazaný uživatel

Šikmočka vyhrála titul , tak to je mazec američanky to totálně podělali

Reagovat
smazaný uživatel

Alex Morgan aneb ať žije ženská krása!

Reagovat
Liquid

jedinou si jí pamatuju už z předchozího šampionátu, ale to bylo myslím na MS20 a tam dala krásný gól ve finále proti KLDR

Reagovat
Liquid

zde ten gól o kterým jsem mluvil, parádní sólo + patička http://www.youtube.com/watch?v=QjtLbBBdy0U

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

No, keď v marci 2011 poničilo - ani nie tak hororové zemetrasenie, ako skôr vlna tsunami značnú časť východného pobrežia Nipponu, niektorí fantazírovali,že vraj to im spravili američania, s HAARP- om, tajnou zbraňou atď. Ja som im hovoril, neviem, netuším ale je to málo pravdepodobné. Každopádne však platí, že strašná katastrofa Vás buď zlikviduje, alebo ak ju náhodou prekonáte, nesmierne ľudsky posilní! Už príprava Japoniek na semifinále prebiehala premietaním si obrazov poničenej rodnej krajiny....

Všimli ste si ten až posvätný zápal a oddanosť vlasti, v tvárach Japoncov, keď hrali národnú hymnu Nipponu? Samotný zápas bol nesmierne kvalitný, a pri Japonkách stál aj kopec šťastia. Skrátka, "nech žijú nové futbalové kráľovné!"

P.. S : Odkaz pre nezbednú Hope Solo: ak budeš na sebe dennodenne ešte 4 roky makať, nabudúce sa určite staneš majsterkov sveta aj ty, ale kosť si už teraz!

Reagovat
smazaný uživatel

Ty máš jistě rád silné lidské příběhy a zjevně žiješ ve světě který se nám denně snaží předkládat zpravodajství tv Nova a jí podobné.Tohle je s přehledem ta největší sračka jakou jsem tu za těch několik let četl a že je tu konkurence občas hodně silná.

Abych nezapoměl na to hlavní; Dámy smekám klobouček a gratuluji.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Super! :)

Ale rozhodčí tedy stály opět za vyliž ... taková klasika.

Reagovat
Radin

jn s tím i souhlasím :-)

Reagovat
Tsigi

Přepínal jsem to mezi Brazilci a tímhle zápasem a tenhle zápas mi přišel mnohem zábavnější

Reagovat
Deywid

NIPPON

Reagovat
smazaný uživatel

Keď Japonky vyradili Nemky, tak som si povedal, že stať sa môže hocičo a pripadalo mi to dosť smiešne, aj keď ma mrzelo, že Nemky skončili, ale toto je už skôr "do plaču".

Reagovat
Radin

Skvělé Ms je u konce.Němci udělali kus práce a Ms u nich bylo skvělé-atmosféra,zápasy,napětí,závěrečný ceremoniál.Jinak Japonkám to přeji,bojovaly a hrály fakt týmově.Finále bylo skvělé a když Japonky musely,skákaly tam do střel atd a vyrovnaly..

Reagovat
Woods

nippon

Reagovat
smazaný uživatel

Souboj 2 největších pornografických velmocí

Reagovat
Arne

Bibi Steinhaus ♥

Reagovat
Radin

ta se dala,ale ta jedna pomezní nic moc pískání teda..

Reagovat
Arne

Já jsem to neviděl, ale tahle rozhodčí píská druhou bundesligu a tam jsem si jí oblíbil...

Jinak jestli někdo neviděl... http://www.youtube.com/watch?v=Dy8y-dga9s8&feature=related

Reagovat
smazaný uživatel

tak ta ujde , hlavně to bere v pohodě

Reagovat
Radin

i dneska se smála na nějkou hráčku,která jí po faulu něco řekla a taky se usmála :-)

Reagovat
Radin

jinak Arne,musím ti napsat,že jak nemám rád Němce,tak s Ms mužů i žen se vytáhli.Pak si někde pusť slavnostní ceremoniál,byl super :-)

Reagovat
Arne

Tak ať je máš nebo nemáš rád, tak v tomhle jsi nemohl čekat nic jinýho... Ti maji všecko vychytaný.

Reagovat
Radin

Bundesligu mám rád a nároďák hraje dobře,tam je to spíš osobní ,ale to je jedno.Prostě to dali tomu pravému státu a oni udělali parádní turnaj :-)

Reagovat
Zajda

Skvělý fotbal Mnohem více mne to bavilo, než většina utkání mužů. Paráda Škoda USA pro mne jste v srdci stále jedničky

Reagovat
smazaný uživatel

Bomba! Ešte aby to NIPPON jedného pekného dňa v ľubovolnom storočí natrel US Army aj vojensky ako trest za potupu cisára v auguste 1945 a budem úplne spokojný!

Ktovie čím to je, že orgazmus viem dosiahnuť len keď sledujem ako zomierajú americkí vojaci?

Reagovat
smazaný uživatel

A povíš nám také z jakého blázince jsi utekl prosimtě?

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jo, jmenoval se White House.

Reagovat
Liquid

naprostá senzace, po první půli to mohlo být v klidu 0:4 a bylo by hotovo, břevna a všichni svatí a taky to že to Japonky nezabalily je v kombinace dovedlo k titulu, po Norsku, USA a Německu jsou myslím teprve 4.zemí, která vyhrála MS žen, a na to že to bylo finále tak se mi fotbal líbil

Reagovat
smazaný uživatel

Už od začátku turnaje jsem fandil USA, je to škoda, ale na druhou stranu vyhrálo mužstvo, od kterého to málokdo čekal a to vždycky ocením.

Snad někdy příště Hope Solo ...

Reagovat
mesyas

asi ještě účinky od fukušimy

Reagovat
smazaný uživatel

Alex Morgan ♥ Asi jsem se zamiloval.

Reagovat
mesyas

chtěl bych být trenérem vojížděl bych ji vždy před zápasem za místo v sestavě

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych chtěl být trenérem brankářů a před zápasem "rozcvičovat" Hope Solo

Reagovat
smazaný uživatel

ta je ročník 81, nic pro mě, zato Alex 89

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

no nádhera hele za 13 dolarů se hodí

Reagovat
lnterista

Hope Solo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
božský John

A jak se ty kurvy žluté dozvěděly,že mam cihelňu?

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Teda rodice, kteri svoji dceru pojmenuji Nadeje a pritom nejsou cerni, to je fakt unikat

Reagovat
Kovi81

Reagovat
Radin

naděje žila až do penalt :-)

Reagovat
herbage

Třeba podle Chicago Hope

Reagovat
smazaný uživatel

u nás je taky běžné jméno Naděžda

Reagovat
fantomas

Běžné?

Reagovat
smazaný uživatel

však,jistě-Konvalinková,Urbánková..

Reagovat
smazaný uživatel

se mnou do školy taky 1 chodila atd.

Reagovat
smazaný uživatel

nebo ještě ta z té reklamy na Pepsi-Colu,myslím

Reagovat
rufus

Na to, jak je to jméno běžné, jsi jich dal dohromady opravdu hodně.

Reagovat
smazaný uživatel

však,jo

Reagovat
smazaný uživatel

Gratulace holkám z Nipponu, ukázali jak se má dýchat za tým a svoji zemi, krásný zážitek.

Reagovat
Radin

miky10 kde je ta slíbená all stars sestava turnaje?:-)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele