Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina G, 3. kolo
30.03.2021 20:45 CET
3 : 3
(2:1)

Reportáž

Radost hráčů Lotyšska (© AFP)

Lotyšsko překvapilo favorita. S Tureckem si nakonec dělí body

Jednoduše perfektní utkání nám nabídly týmy Turecka a Lotyšska. Domácí favorit po většinu utkání diktoval tempo a vedl už o dvě branky, ale závěr patřil Lotyšům. Uldriķis po změně stran snížil a deset minut před koncem zaskočil překvapené Turky vyrovnací brankou Ikaunieks.

Turecko před dnešním utkání mělo plno důvodů k optimismu. Jednak se jeho sokům úvod do kvalifikačního cyklu vůbec nepovedl a jednak Turecko naprosto válí v ofenzivě i obraně. Turci si poradili s Nizozemci i Nory, takže dnes chtěli zakončit povedený start třetí výhrou.

A začátek utkání se jim opravdu povedl nad očekávání. Lotyšsko totiž kapitulovalo už ve druhé minutě utkání! Hakan Çalhanoğlu po zisku míče vyslal do šance Kenana Karamana, který proběhl k vápnu, udělal si prostor na střelu a míč poslal nechytatelně k tyči brankáře Pavelse Steinborse.

Stejný hráč si mohl o pár minut později připsat druhou branku, která by asi definitivně uklidnila turecké fandy. Jenže po jeho ráně míč těsně minul tyč! Ani Lotyši se ale nebáli zakončovat a Roberts Uldriķis měl tu smůlu, že jeho dobře mířenou ránu zastavil obránce Ozan Kabak.

Po půlhodině hry s další povedenou akcí přišel Ozan Tufan, jenže veterán v hostující bráně předvedl parádní zákrok a míč vyrazil nad břevno. Jenže pak následoval rohový kop. Ten hostující obrana odvrátila jen k nohám záložníka Hakana Çalhanoğlua a desítka AC Milán napálila míč těsně za vápnem nechytatelně z voleje k tyči - 2:0.

Jenže Lotyšsku stačilo málo, aby utkání zdramatizovalo. Po pouhých 30 vteřinách totiž předvedlo jednoduchý a účinný protiútok. Míč dostal do vápna Jurkovskis, který si na zadní tyči všiml nabíhajícího Robertse Savalniekse, který míč poslal do protipohybu brankáře i jeho obránců!

Velmi atraktivní poločas pokračoval ve zběsilém tempu a pár minut před odchodem do šaten mohl zvýšit domácí náskok veterán Burak Yılmaz. Ten dokázal z přímého volného kopu obstřelit zeď a jen o kousek minul spojnici!

Po změně stran se Turecko opět prosadilo velmi rychle. Defenzivní univerzál Mert Müldür se po straně proháčkoval s míčem až do vápna, kde jej k zemi poslal nevybíravým zákrokem Kristers Toberts. Sudí okamžitě pískal penaltu a zkušený zakončovatel Burak Yılmaz zvýšil na 3:1.

Jenže radost Turků vydržela jen chvíli. Další standardní situaci prodloužil ve vápně málo hlídaný Mārcis Ošs na ještě hůře hlídaného Robertse Uldrikise a ten prakticky sám před Çakırem dokázal míč dostat do sítě. Turecko náhle znervóznělo. A nebylo to všechno. Deset minut před koncem totiž další standardka dostala míč od Emsise na Davise Ikauniekse. Ten si jej zasekl před vracejícím se obráncem a přesnou ranou zakončil na bližší tyč do protipohybu brankáře Çakıra!

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele