Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina A, 1. kolo
24.03.2021 20:45 CET
3 : 2
(1:1)

Reportáž

Aleksandar Mitrović (© AFP)

Srbsko mělo s Irskem namále, nakonec ale přeci jen zvítězilo o jednu branku

Srbsko zvládlo dramatický zápas s houževnatým Irskem a to i přesto, že ještě pět minut před přestávkou prohrávalo. Nicméně po vyrovnávací trefě zabralo a ve druhém dějství se dostalo do vedení 3:1, hosté se těsně před koncem zmohli už jen na snížení. Výběr z Balkánského poloostrova tak udělal první krok k vytoužené účasti na nadcházejícím světovém šampionátu, zatímco ostrovní reprezentace si situaci zkomplikovala.

Svěřenci trenéra Stephena Kennyho přitom vstoupili do tohoto středečního utkání tím nejlepším možným způsobem a po úvodní opatrnější čtvrthodině se z ničeho nic dostali do vedení. Na levé straně pokutového území protivníka se totiž ocitl Robinson a svým nadýchaným centrem našel u vzdálenější tyče hlavičkujícího Alana Browneho, který z hranice brankového území rozvlnil síť kolem marně se natahujícího gólmana Dmitroviče.

Mírný outsider se od tohoto okamžiku více zatáhl na vlastní polovinu a domácí se delší dobu nemohli prosadit přes jeho pozornou defenzívou. Ovšem ve 40. minutě bylo přeci jen vyrovnáno, jelikož se po prodloužené hlavičce od kapitána Tadiče zjevil za obranou Irska rozběhnutý Dušan Vlahovič a svůj přízemní pokus z dvanácti metrů usměrnil do vzdálenějšího spodního rohu.

Domácí mohli v poslední minutě úvodního dějství otočit vývoj, jenomže Tadičův brilantně zahraný rohový kop zaplachtil jen do bližší boční sítě. Šest minut po změně stran se podruhé prosadil velmi aktivní Vlahovič, avšak jeho branka nebyla uznána kvůli těsnému ofsajdovému postavení. Irsko se v žádném případě nevzdávalo a ztracený náskok si mohlo vzít zpět v 57. minutě, ale Clark hlavičkoval asi o půl metru vedle přední tyče.

Srbsko bylo v následujícím průběhu lepším výběrem a za dalších šest minut mohlo jít do zaslouženého vedení, když křižná střela Milenkoviče z osmnácti metrů minula levou konstrukci vskutku jen o několik decimetrů. Srbové vsítili rozdílovou trefu v polovině závěrečného poločasu. Kanonýr anglického Fulhamu Aleksandar Mitrović se odhodlal k naprosto nečekanému lobu z dvaadvaceti metrů a s grácií přehodil zbytečně vyběhnutého gólmana Traverse.

Stejný hráč ještě více uklidnil své spoluhráče o sedm minut později. V tomto případě si po vynikajícím centru v podání Tadiče udělal dostatek prostoru mezi dvěma protihráči a pohotovou hlavičkou z osmi metrů překonal pozdě reagujícího hostujícího strážce - 3:1. Irsko v závěrečných deseti minutách zvýšilo svou aktivitu.

V 86. minutě vykřesal jiskřičku naděje na bodový zisk střídající James Collins, jenž po pokažené zpětné hlavičce Stefana Mitroviče převzal zpětnou nahrávku Longa téměř od brankové čáry a nadvakrát dopravil balón za brankovou čáru. Nicméně poté se až do závěrečného hvizdu nic zásadního nestalo a výsledek se tedy neměnil.

Autor: Viktor Sandev / sporttube.com, livesport.cz, uefa.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
Elmas

2:1

Reagovat
John Obi Mikel

0:0

Reagovat
Zajda

V Irsku se bohužel klukům v zeleném nevěří a zde to asi bude jasná partie, 3:0.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele