Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina G, 6. kolo
07.09.2021 20:45 CET
6 : 1
(3:0)

Reportáž

Memphis Depay (© AFP)

Nizozemsko deklasovalo Turky šesti góly, o polovinu se postaral Depay

Nizozemsko naprosto bezchybně roztrhalo bezbranné Turky a nadělilo jim hned šest branek! Obrana tureckého týmu zažila hororovou noc a z tohohle přídělu se jen tak brzy nevzpamatuje. Hlavním hrdinou Nizozemí se opět stal Memphis Depay, který se tentokrát spokojil jen se třemi zásahy.

Tak na tohle utkání Turci jen tak nezapomenou! Jejich obrana přitom sestává z velmi kvalitních a prověřených, nebo minimálně talentovaných hráčů hájících evropské velkokluby. Dnes to ale neplatilo. Nizozemsko se totiž dostalo do vedení už v první minutě! Neuplynulo ani 45 vteřin, když si Memphis Depay ve vápně narazil míč s rozběhnutým Davym Klaassenem a sledoval, jak jeho zkušenější kolega posouvá míč do protipohybu brankáře Çakıra.

Nizozemci vypadali jako nabušený tým, který dravě bojuje o každý míč a nehodlá se vzdát ani centimetru hřiště. Jakmile Turci získali míč, museli se hned vypořádat s aktivním napadáním ze strany domácího týmu. Druhá branka na sebe nenechala dlouho čekat a byla to zase lahůdka. Memphis Depay efektivně zvedl míč do vzduchu, Klaassen mu jej do běhu vrátil patičkou a Depay už "jen" dloubl do míče k tyči - 2:0.

O pár chvil později se Steven Bergwijn nebál jít dopředu a zpracoval si vysoký míč a přihrával na nabíhajícího Klaassena, jenže toho fauloval obránce Çağlar Söyüncü. Jak se později ukázalo, bylo to klíčové. Jednak totiž Memphis Depay z pokutového kopu přesně trefil místo, kam už hostující brankář nedoskočil a jednak dostal Söyüncü těsně před koncem první půle druhou žlutou za další faul!

Tím oslabil svůj už tak dezorientovaný celek a bylo jasné, že jenom zázrak může Turky zachránit před další výsledkovou katastrofou. Prakticky pár minut po změně stran se Turci sympaticky snažili snížit a Merih Demiral k tomu měl blízko, jenže jeho zakončení odpálil jeden z vracejících se obránců těsně před tím, než hráč Atalanty mohl posouvat míč do poloprázdné brány.

V 54. minutě už ale celý stadion opět skandoval jméno Memphise Depaye. Ten se sice v Barceloně s Messim prakticky nepotkal, ale dnes na hřišti působil jako stejně ničivá síla. Deset minut po změně stran našel Bergwijn krásným centrem Berghuise, který na zadní tyči vracel míč hlavou před bránu. A tam byl především Depay, který uklidil míč do sítě a zkompletoval svůj hattrick.

Oba kádry následně vystřídaly a poslaly na hřiště čerstvé síly. Asi nemusíte hádat, kdo z nich to potřeboval víc. Další trefu si mohl připsat Donyell Malen, jenž byl na hřišti sotva pět minut. Jenže rána mu zas tak úplně nesedla a skočila vedle tyče.

Následně pálil velmi povedeně mladík Guus Til, jehož dělovku se do brány snažil dorážet Depay. Čtvrtou branku si ale dnes nepřipsal, protože zamířil těsně vedle. A tak to bylo na Tilovi osobně. Spolupráci dvou střídajících hráčů začal parádním pasem "přes všechny čáry" Koopmeiners, Til se obtočil kolem svého strážce a poslal míč do sítě, jako by tam brankář ani nebyl.

Tou dobou už na stadionu nebylo tolik fandů, protože většina Turků houfně odcházela. Přišli ale ještě o dvě trefy. V 90. minutě Donyell Malen dostal do vápna nahrávku od Rensche, zpracoval si míč a vypálil přesně. Následné doklepnutí Cengize Ündera sice připravilo brankáře Justina Bijlowa o čisté konto, ale nedalo se to nazvat ani gólem útěchy.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele