Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina G, 7. kolo
08.10.2021 20:45 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Davy Klaassen (© AFP)

Nizozemsko v Lotyšsku utrpělo těsnou výhru, dívat se na to ale nedalo

Nizozemsko v Lotyšsku překvapilo v negativním slova smyslu, protože se celý zápas spoléhalo na jednogólové vedení. Naštěstí pro něj ale domácí Lotyši neměli dost nápadů ani energie, jak hosty potrestat.

Asi není nutné říkat, kdo byl dnes v Rize velkým favoritem a od koho se čekalo spíš to, že zatíží své konto mnoha inkasovanými góly. Tak to ale nebylo. Ne snad proto, že by Lotyšsko překvapovalo ambiciózní hrou, ale Nizozemsku se dnes prostě moc věcí nedařilo. V koncovce se hodně trápilo a chvílemi to vypadalo, že mu jednogólové vedení stačí.

Na něj nemuseli Nizozemci čekat moc dlouho. Stačilo jim 19 minut, aby se poprvé radovali z gólu. Od začátku utkání prakticky ihned uzamkli soupeře před jeho vápnem a v 19. minutě zahrávali rohový kop. Jeden z mála světlých bodů v ponuré barcelonské šedi posledních týdnů centrem poslal míč do nohy Davymu Klaassenovi, který z voleje trefil přesně - 1:0.

Nemusel jste být zrovna jaderný fyzik, abyste dokázali odhadnout taktiku skrytou za pokyny domácího trenéra Dainise Kazakevicse. Co nejrychleji k vápnu soupeře hned v momentě, kdy máte míč. Na nic nečekat, žádné dlouhé nahrávky, zbytečné kombinace. Vybojuj míč a vzpomeň si na Gumpa.

Tahle taktika má ale výhodu jen ve chvíli, kdy máte vepředu kvalitní zakončovatele. Takže asi není divu, že se za první poločas Lotyši k zakončení nedostali a z brankáře Bijlowa udělali neplatícího diváka. Trochu mu přidělali práci pět minut po změně stran. To se ze řetězu utrhl Andrejs Cigaņiks, naběhl si na povedenou diagonálu středem hřiště a pálil. Bránu ale minul asi o dva metry.

Sedm minut před koncem se netrefil Memphis Depay, jehož oblouček skončil těsně vedle. A za svou pasivitu mohli být hosté neskutečně krutým způsobem potrestáni. Tarasovs ale z vápna trefil jen perfektně skákajícího brankáře Bijlowa!

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele