Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna CONMEBOL (Jižní Amerika) - základní část, 15. kolo
28.01.2022 22:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Edison Flores (© AFP)

Peru dalo Kolumbii pokročilou lekci efektivity a je blízko postupu na MS

Pokud vynásobíte absolutní ofenzivní impotenci dvakrát, výsledkem bude kolumbijský útok. Z velmi vysokého počtu 30 celkových střel trefili Kolumbijci bránu pouze dvakrát. Naopak Peruánci opět ukázali svou tradiční efektivitu. Bránu trefili jednou, což jim stačilo k výhře 0:1.

Už samotný počet střel ukazuje na herní styl, s jakým se Kolumbie v zápase představila. Jejím cílem bylo pálit z jakékoliv pozice. Například Borrého velmi zajímavou střelu ze 13. minuty ale zblokoval spoluhráč Falcao, vzápětí pak při snaze o dorážku ještě fauloval Mateus Uribe. Ve 25. minutě se k hlavičce z dobré pozice dostal James Rodríguez, bránu však vysoko přehlavičkoval.

Na druhé straně se při ojedinělém útoku snažil prosadit Lapadula, byl však snadno odzbrojen obranou a nepodařilo se mu vykoledovat ani penaltu, o kterou se pokoušel. Pohledná kombinace Kolumbijců ve 30. minutě byla místo gólu zakončena jen faulem Falcaa na Galleseho. Obrovskou šanci pak Falcao spálil ve 36. minutě, když nedokázal ze středu velkého vápna zužitkovat skvělou přihrávku Rafaela Santose Borrrého. V závěru poločasu ještě Falcao po rohovém kopu hlavičkoval z nebezpečné pozice jen nad bránu. Zkrátka zkušenému kanonýrovi chyběl i kus štěstí. I ve druhém poločase to byla Kolumbie, která diktovala tempo zápasu, gól však ne a ne přijít. Minova zblokovaná střela ze 49. minuty skončila těsně nad břevnem, Rodríguezův střílený centr si zase do vlastní brány málem srazil peruánský stoper Callens. Kolumbie byla nadále výrazně lepším týmem a Peru mělo v 72. minutě pořádný kus štěstí. Od jasné penalty ho totiž zachránil těsný Minův ofsajd. Nejvíce ohrozil bránu Pedra Galleseho nakonec jeho spoluhráč Luis Abram, který donutil svého gólmana ke skvělému reflexivnímu zákroku poté, co hlavičkoval pod břevno vlastní brány.

Když už to vypadalo, že drtivý tlak Kolumbie nemůže Peru ustát, dostal se po skvělé průnikové přihrávce Cuevy do úniku Flores. Ten se sice dostal při zakončení do dost nevýhodného úhlu, zcela nerozchytaný Ospina ale zaváhal a nepokryl si bližší tyč. Kolumbie na svého soka dále tlačila, kýžený vyrovnávací gól se ale nedostavil. Peru tak díky naprosto ojedinělému útoku dokázalo v zápase zvítězit a posunulo se tak v tabulce na 4. místo. Kolumbie naopak už v šestém zápase v řadě vyšla gólově naprázdno a cestu na MS si výrazně zkomplikovala. Zároveň se pod trenérem Ruedou významně zakymácela židle.

Autor: Jaroslav Novotný / espn.com, youtube.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
Pharrell

3:1

Reagovat
berliner

Jedeme Peru Tip 1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele