Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna CONMEBOL (Jižní Amerika) - základní část, 12. kolo
14.10.2021 23:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Alexander Domínguez (© AFP)

Neuvěřitelné drama v Kolumbii nakonec skončilo 0:0

V kolumbijské Barranquille byl k vidění nesmírně vyhrocený zápas s infarktovou koncovkou. Kolumbijský a ekvádorský lid rozděluje o něco větší rivalita, než bývá u sousedů obvyklé, tudíž vyhrocený duel se dal očekávat. Peruánský sudí Diego Haro však vypjatý duel nezvládal a přispěl tak k ještě větší eskalaci nepřátelské atmosféry mezi týmy.

Většina zápasu se sice odehrávala ve středu hřiště, k vidění ale bylo i nemalé množství gólových šancí. Tu první měl hned ve 4. minutě 19letý stoper Ekvádoru Hincapié, který po rohovém kopu dobře hlavičkoval k tyči, David Ospina však ukázal, že je momentálně suverénně nejlepším hráčem Kolumbie. Na konci 9. minuty nechal po střele z přímého kopu Cuadrado vyniknout ekvádorského gólmana Domíngueze, který se nenechal zahanbit.

Vůbec Domínguezův výkon po návratu do reprezentace nenechal nikoho na pochybách, že Ekvádor momentálně lepšího gólmana nemá ani omylem. Velkou šanci měla Kolumbie ve 22. minutě, kdy Borré zabojoval a z autové čáry ještě dokázal odcentrovat do vápna, kde se k míči dostal Zapata, jehož střelu však zblízka vychytal Domínguez. O chvíli později musel Domínguez opět zasahovat, když vlastní bránu ohrozil Hincapié. Ekvádor se také činil a ve 27. minutě se ke střele zpoza šestnáctky dostal Caicedo, trefil však pouze střed brány. Ospina kryl i Menovu technickou střelu ze 39. minuty. Vzhledem k počtu a povaze faulů bylo velice zvláštní, že ani jeden z hráčů neobdržel v 1. poločase žlutou kartu.

Ve druhém poločase se Ekvádor spíš zatáhl a čekal na brejky. Zápas se změnil doslova v boj o střed pole. První a také jedinou kartu na hřišti (druhou dostal Mena už na lavičce) dostal v 54. minutě Estupiñán za zdržování, které se začalo rozmáhat už tak od 30. minuty zápasu. Sudímu Harovi se zápas začal vymykat z rukou a tvrdost jasně zastínila fotbalovost. První opravdu gólovou šanci ve druhém poločase měl až Duván Zapata v 69. minutě, když pálil z nějakých 13 metrů. Alexander Domínguez však předvedl skvělý zákrok a svůj tým podržel. Zároveň také brnkal na nervy Kolumbijcům, jelikož po každém zákroku skvěle imitoval zranění všeho druhu a zdržoval hru.

V 80. minutě přišel první z infarktových momentů. Gustavo Cuéllar nešikovně v rohu pokutového území podkopl Gonzala Platu a sudí Haro odpískal penaltu. Po dlouhé konzultaci s VAR nakonec ale penaltu odvolal pro předchozí těsný ofsajd. V tu chvíli kolumbijské publikum oslavovalo, jako kdyby zápas vyhrálo, samo se ale ještě mělo dočkat hodně studené sprchy. Před ní ale ještě v 85. minutě měl rozhodnout Luis Díaz, který z malého vápna zakončoval skvělý centr Barriose, Alexander Domínguez však předvedl perfektní zákrok nohou (a následně sehrál další divadlo, jak jej noha hrozně bolí).

Ona studená sprcha přišla až po konci nastaveného času. Haro nastavil sice 8 minut, nastavený čas však výrazně překročil a v čase 99:45 Kolumbie z poslední akce udeřila, když se trefil Yerry Mina. V tu chvíli Kolumbie doslova explodovala radostí, zatímco Ekvádorci zuřili a nemohli uvěřit své smůle. Pak ovšem přišel na řadu VAR... Mina zahrál rukou, gól neplatil a emoce se obrátily. Nastavení však už vypršelo a zápas tak skončil zaslouženou remízou 0:0. Pro Kolumbii šlo už o třetí bezgólovou remízu v řadě.

Autor: Jaroslav Novotný / espn.com, youtube.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
hradec

TIP: 0

Reagovat
Elmas

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele