Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina F, 5. kolo
04.09.2021 20:45 CET
5 : 2
(3:1)

Reportáž

Radost hráčů Izraele (© AFP)

Izrael rozstřílel Rakušany a drží druhou příčku

Skupina F se začíná po pěti kolech rozjasňovat a vůbec dobře na tom nejsou Rakušané. Ti prohráli sobotní zápas v Haifě vysoko 2:5 a tím si komplikují cestu na šampionát. Izrael vedl už po půlhodině o tři góly a v kanonádě pokračoval i po změně stran. Dvakrát se trefil kanonýr Eran Zahavi, po jedné brance pak přidali Manor Solomon, Munas Dabbur a Shon Weissman. Za Rakušany se prosadili Christoph Baumgartner a Marko Arnautović.

V Haifě se odehrálo velmi důležité utkání o průběžnou druhou příčku. Zdá se, že za přímým postupem míří suverénní Dánové, ale o barážovou pozici se strhl tuhý boj mezi Izraelem, Skotskem a Rakouskem. A právě Izrael využil domácího prostředí a v přímém souboji Rakousko porazil.

Hosté vstoupili do zápasu špatně. Už v 5. minutě si hodil balón na pravačku Manor Solomon a krásným obstřelem do šibenice poslal Izrael do vedení. Hosté se okamžitě nadechli k odpovědi a nebýt ruky Laimera, mohli i slavit. VAR branku pochopitelně nemohl uznat. Za chvíli si Marciano připsal důležitý zákrok a udržel domácím vedení. Pro Izrael to byly důležité chvilky, protože udržel čistý štít a ve 20. minutě se mu povedlo vedení zdvojnásobit. Střílený centr Menachema prošel až k nohám neobsazeného Munase Dabbura, který zblízka stačil před prázdnou brankou jen nastavit kopačku - 2:0 pro Izrael.

Dvoubrankový náskok domácích už znamenal problém, ale místo rychlé kontaktní branky inkasovala rakouská defenzíva po třetí. Eran Zahavi využil chyby v obranné hře Rakouska, postupoval na Bachmanna a chladnokrevně zakončil - 3:0. Co víc si mohl Izrael po půlhodině přát.

Každopádně Rakušané neskládali zbraně a ještě v prvním poločase se stihli vrátit do zápasu kontaktní brankou. Grillitsch fantastickou přihrávkou našel Christopha Baumgartnera a ten lehkým obloučkem překonal brankáře Marciana. Vzápětí to mohlo být už jen o jeden gól, ale Arnautović poslal v pádu balón mimo branku. Sudí nastavil v první půli dlouhých šest minut a Izraelci si vedení 3:1 pohlídali.

I přes náskok ještě zdaleka nebylo hotovo. Oba týmy poslaly na trávník čerstvé síly. Izrael vyrukoval s Danem Glazeremm hosté zase s Louisem Schaubem. Rakousko mělo po přestávce drtivý nástup a přeci jenom se přiblížilo na dostřel jediného gólu. Nejprve předvedl famózní zákrok Marciano, ale v 55. minutě už inkasoval. Nová posila italské Boloni Marko Arnautović se na hranici vápna otočil s balónem a parádní střelou vymetl horní růžek. Brankář Marciano neměl nárok.

Dlouho se však hosté neradovali, protože izraelská ofenzíva znovu spustila jen o tři minuty později. Po obrovské chybě v rozehrávce předvedl parádní kopací techniku také Shon Weissman a ani v tomto případě nemohl brankář účinně zasáhnout - 4:2 pro domácí. Čtvrtá branka dodala Izraelcům na klidu a ti už Rakušanům nic nedovolili. V 90. minutě pak stvrdil zisk důležitých bodů opět Eran Zahavi. Abu Fani vyškolil u rohového praporku dvojici Rakušanů, přihrál Hazizimu, který ještě posunul balón na zakončujícího Zahaviho a bylo to 5:2. Izrael díky vítězství drží druhé místo za suverénním Dánskem, zatímco Rakousku patří až čtvrté místo s tříbodovou ztrátou na Izraelce. V úterý čeká Rakousko domácí zápas se Skotskem, Izrael cestuje do Kodaně.

Autor: Ondřej Linhart / onlajny.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele