Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina B, 2. kolo
28.03.2021 18:00 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Ferrán Torres (© AFP)

Gruzie byla krok od senzace. Španělsko ale nakonec v závěru výsledek otočilo

Nechybělo mnoho a dočkali bychom se solidní senzace. Gruzie totiž po většinu utkání vedla nad jasným favoritem a Španělsko mělo co dělat, aby zlomilo domácí odpor. Hosty spasili góly ve druhé půli Ferrán Torres a Dani Olmo.

Španělé vyrukovali na domácí Gruzínce v ofenzivní sestavě, do níž se vměstnali talentovaní technici jako Ferrán Torres, Pedri, Bryan Gil nebo Ruiz. A nutno říct, že hosté svého soka od začátku utkání zaměstnávali. Především brankář Giorigi Loria si na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemohl. V 11. minutě ho pořádně prověřil Ferrán Torres, který se dostal k míči ve vápně a tvrdou ranou protáhl domácího brankáře.

Překvapivě se ale zapotil také jeho konkurent ve španělské bráně. Mladík Unai Simón musel o sedm minut později ukázat velmi rychlé reflexy, protože po rohovém kopu se k hlavičce dostal Guram Kašia. Simón v pádu dokázal jeho přesné zakončení dostat mimo tři tyče jen s obtížemi. Pokud mu hrozilo nějaké nebezpečí, pak zpravidla ze vzduchu. Gruzínci často centrovali do vápna a zkoušeli se prosadit právě hlavou.

Španělsko se v prvním poločase do větší šance už prakticky nedostalo a vypadalo to, jako by hosté doufali, že se Gruzie porazí sama. Opak byl pravdou. Ve 44. minutě totiž Otar Kiteišvili v ojedinělém brejku poslal míč do strany na Chviču Kvaraccheliju, který si míč efektně zpracoval do běhu. Ve vápně zamířil na vzdálenější tyč a krásnou ranou šokoval Španěly!

V šatně to asi muselo být pořádně zemětřesení a navíc jej trenér Luis Enrique podpořil dvojitým střídáním. Zvlášť od Daniho Olma si hodně sliboval. A jeho svěřenec jej nezklamal. Na větší šanci jsme ale stále čekali poměrně dlouho. Ferrán Torres pár minut po změně stran sice vypálil velmi solidně, ale jeho rána nakonec nedoputovala mezi tři tyče.

Alespoň ne ta první. V 55. minutě už se mu to ale povedlo. Jordi Alba měl na straně dost prostoru k centru a přízemním pokusem oslovoval Álvara Moratu. Ten míč netrefil, ale dokonale tím zmátl brankáře Loriu. Hned za ním ale byl právě Torres, který už ve skluzu dostal míč do sítě.

Člověk by čekal, že teď Španělé zasypou svého soupeře množstvím centrů a střel, ale nic se neděle. Opticky sice Španělé měli převahu, ale šanci žádnou. Nechali si ji totiž až do samého závěru. Hrála se už druhá minuta nastavení, když se po další nahrávce Jordiho Alby míče chopil právě střídající Dani Olmo. Zacílil, vypálil a slavil gól i přes veškerou (nemalou) snahu brankáře Lorii. Krátce poté se navíc úplně zbytečně nechal vyloučit Šengelia, jemuž po zbytečně tvrdém zákroku ukázal sudí rovnou červenou kartu.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
Elmas

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

Co odporuje pravidlům, když se směju označení Bílka jako "českého stratéga" ? Proč to bylo smazáno?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele