Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina D, 1. kolo
24.03.2021 20:45 CET
2 : 2
(0:0)

Reportáž

Teemu Pukki (© AFP)

Finsko díky Pukkimu otočilo vývoj s Bosnou, jenže i přesto získalo pouze bod

Největší překvapení předešlé kvalifikace o EURO 2020 nemělo daleko k tomu, aby i podruhé v řadě zdolalo na domácí půdě silnou Bosnu, nicméně zhruba deset minut před závěrečným hvizdem inkasovalo rozdílovou trefu a se svým protivníkem se rozešlo smírně v poměru 2:2. Pro oba dva středeční soupeře je remízový výsledek spíše ztrátou, jelikož v konkurenci Francie a Ukrajiny chtěli na úvod zvítězit.

Zápas byl téměř od samého začátku velmi atraktivní a po celou dobu se hrálo ve strhujícím tempu. První větší možnost se urodila po necelé čtvrthodině hry, kdy kanonýr AS Řím Edin Džeko pálil z pravé strany šestnáctky, avšak po vynikající kombinaci svých spoluhráčů těsně minul prostor tří tyčí. Severský výběr mohl krátce na to skórovat z přímého volného kopu, ale technický pokus Toivia s přehledem zneškodnil brankář Šehič.

Přesně po dvaceti odehraných minutách se na opačné straně blýskl gólman Joronen, jenž famózně vychytal Gojaka a pak se nedokázali prosadit Džeko s Civičem. Necelých pět minut před přestávkou výrazně podržel Bosnu Šehič, neboť parádním zákrokem zastavil ránu Teemua Pukkiho a následně si poradil i s nepříjemnou dorážkou Kamary. V prvním poločase tedy žádná branka nepadla, jenomže po změně stran se s nimi doslova roztrhl pytel.

Ve 48. minutě se sice ještě neprosadil Džeko, protože jeho potová střela z otočky byla sražena do zámezí. Ani ne o sedm minut později zahrál Raitala rukou ve vlastním pokutovém území a srbský rozhodčí Sidiropoulos přeci jen nařídil pokutový kop. K němu se postavil Miralem Pjanić a neuspěl, pozorný Joronen však vyrazil míč před sebe a Pjanič měl při dorážce snadnou práci - 0:1.

Finsko jako by přepnulo na vyšší rychlostní stupeň a o tři minuty později vsítilo vyrovnávací gól. Z dvanácti metrů vypálil Alho a i kvůli teči jednoho z bránících hráčů orazítkoval břevno, balón se nakonec dostal na kopačku Pukkiho a ten z osmi metrů zamířil k levé konstrukci. Stejný hráč se mohl prosadit podruhé v tomto utkání necelých dvacet minut před závěrečným hvizdem, ovšem z bezprostřední blízkosti si na vyběhnutého Šehiče nepřišel.

Pukki přeci jen dostal Finsko do vedení v 77. minutě. Ostrostřelec anglického Norwiche City se ocitl v samostatném úniku a zakončil ho s naprostým přehledem, hostujícího strážce totiž překonal skákavou střelou doprostřed branky. Poslední slovo však přeci jen měli hosté, neboť Džeko v 84. minutě sklepl balón pro Miroslava Stevanoviče a ten se ze čtrnácti metrů i s trochou štěstí trefil do protějšího spodního růžku.

Autor: Viktor Sandev / sporttube.com, livesport.cz, uefa.com

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
Elmas

2:0

Reagovat
John Obi Mikel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že to Bosna zvládne. Stát za násilnickým Hlenem si Finové můžou doma za polárním kruhem

Reagovat
Zajda

Bolelo to, když tě pustili jako děcko na zem?

Reagovat
smazaný uživatel

To nemusíme řešit, black lives matter... ten můj nic neznamená.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele