Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna CONMEBOL (Jižní Amerika) - základní část, 9. kolo
02.09.2021 23:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Félix Torres (© AFP)

Ekvádor dvěma pozdními góly porazil Paraguay

Diváci, kteří se rozhodli pro sledování tohoto zápasu, rozhodně neviděli nijak pohledné utkání. Zásluhu na tom měla zejména Paraguay, která si přijela pro remízu a prakticky rezignovala na útok, zato se neustále snažila kouskovat hru a nepustit soupeře k souvislému tlaku. Nakonec však tento antifotbal nebyl úspěšný a Ekvádor si díky dvěma gólům v závěru zápasu připsal důležité vítězství.

Začátek zápasu byl ovlivněn zraněním paraguayského obránce Alberta Espínoly, který musel už v 5. minutě střídat se zraněným kotníkem. Do té doby se tedy prakticky nehrálo. Po většinu prvního poločasu naprosto dominovala paraguayská obrana, která snadno likvidovala ekvádorské snahy o útok. První zajímavější moment tak přišel až na začátku 15. minuty, kdy se po rohovém kopu dostal k hlavičce ekvádorský Mena. V nevýhodné pozici však hlavičkoval mimo.

Paraguay zaznamenala za celý zápas pouze jedinou šanci, když v 18. minutě střílel z velké dálky z přímého kopu Ángel Romero a gólman Galíndez předvedl solidní robinzonádu. Nutno však říct, že Romerův pokus by stejně mířil těsně vedle brány. Ve 22. minutě vyslal Gaibor za obranu Paraguaye Estupiñána, tomu však chyběl krok, aby se dostal k míči.

Poté byla až zhruba do 40. minuty k vidění nudná pasáž rozkouskovaná fauly. Ve 41. minutě však Ekvádor zaznamenal hned dvě šance. Nejprve chybělo Menovi pouze lepší zpracování k tomu, aby se dostal do zakončení sám před Silvou a poté po rohovém kopu střílel velmi aktivní Byron Castillo těsně nad břevno. Kuriózní moment se pak odehrál ve 45. minutě. Joao Rojas z prostoru penaltového puntíku vysoko přestřelil a trefil ještě před přechodem brankové čáry kameru na jeřábu, která v tu dobu zasahovala na hřiště.

Druhý poločas začal stejně jako končil ten první, a to šancí Ekvádoru. Rojas našel na malém vápně Ennera Valenciu, který však nedokázal míč ve skluzu usměrnit na bránu. S přibývajícím časem se však stupňovala nervozita Ekvádoru umocněná neustálým kouskováním hry ze strany Paraguaye. Ta už opravdu rezignovala na jakékoliv snahy o útok a mnohdy se jen zcela cynicky neštítila odkopnout míč do autu co nejdál na soupeřově polovině.

Tato taktika dlouho vycházela, protože frustrovaní Ekvádorci nebyli schopní vypracovat si proti pevné defenzivě ani náznak šance. Změna nastala až s příchodem agilního Gonzala Platy. Najednou měl na pravé straně Ekvádor dva výjimečně rychlostně i technicky vybavené hráče a Paraguay začala mít zhruba od 65. minuty viditelně větší problémy v obraně.

V 73. minutě našel pravý bek Castillo po skvělé individuální akci na hranici malého vápna Menu, který však z otočky trestuhodně přestřelil. Když už to vypadalo, že zápas směřuje k remíze, poslal po nakrátko rozehraném rohovém kopu centr do vápna Estupiñán, kde našel stopera Félixe Torrese, který rozvlnil síť.

Šokovaní Paraguayci se ještě pokusili o vyrovnání, v poslední minutě nastaveného času však střídající Michael Estrada využil otevřenější obrany, přešel přes dva obránce a z úhlu zahrál Silvovi na housle, čímž stanovil konečný výsledek 2:0.

Autor: Jaroslav Novotný / youtube.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele