Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina A, 3. kolo
30.03.2021 18:00 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Radost srbských reprezentantů (© AFP)

Srbsko nakonec zvládlo duel v Ázerbájdžánu a s úvodem kvalifikace může být spokojeno

Srbsko ve třech úvodních zápasech tohoto kvalifikačního cyklu vybojovalo sedm bodů a jasně naznačilo, že se s Portugalskem pokusí poprat o přímou účast na mistrovství světa. Jeho jasným hrdinou se stal útočník anglického Fulhamu Aleksandar Mitrović, když stejně jako proti Irsku skóroval dvakrát a ze sedmi vstřelených gólů svého výběru jich sám zaznamenal hned pět. Nyní rozhodl o výhře necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem.

Svěřenci trenéra Dragana Stojkoviče se ve skupině A nacházejí na druhém místě o skóre právě za Portugalskem. Do tohoto střetnutí vstoupili naprosto skvěle a hned svou první větší příležitost krátce po odehrané čtvrthodině přetavili ve vedoucí branku. Hosté vybojovali míč ve středu hrací plochy a poté předvedli krásnou přízemní kombinaci. V závěru akce vymyslel kapitán Tadić vynikající kolmici právě proti Mitroviče a ten se nemýlil.

Šestadvacetiletý ostrostřelec si posunul balón do pokutového území protivníka a z patnácti metrů se náramně trefil do pravého spodního rohu mimo dosah marně se natahujícího brankáře Mähämmädäliyeva. Domácí však od tohoto okamžiku přidali a ve 31. minutě chtěli srovnat stav, jenomže po střele Ghorbaniho z osmnácti metrů vytáhl parádní zákrok gólman Rajković a výrazně podržel svůj výběr.

Za dalších sedm minut se pokusil vsítit svou druhou trefu Mitrović, jenže tentokráte mu rána nesedla a skončila hodně daleko od levé konstrukce. Pět minut před přestávkou se na opačné straně opět musel vytáhnout Rajković, jenž zlikvidoval nepříjemný projektil Nurijeva. Ázerbájdžánu se přeci jen podařilo skórovat po necelé hodině hry z pokutového kopu, který nařídil izraelský rozhodčí Reinshreiber za zbytečné přistrčení Kostiče na Emina Machmudova.

A právě faulovaný hráč proměnil penaltu s naprostým přehledem, bezmocného Rajkoviče totiž poslal na opačnou stranu. Srbsko v závěrečné dvacetiminutovce vyvinulo na Ázerbájdžán obrovský tlak a nejvíce byl vidět opět Mitrović. V 74. minutě sice ještě nevyzrál na Mähämmädäliyeva přízemním pokusem z bezprostřední blízkosti, o sedm minut později ho už ale přeci jen pokořil nekompromisní dělovkou ze sedmnácti metrů.

Autor: Viktor Sandev / fifa.com, livesport.cz, soccerway.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

O : IO

Reagovat
Elmas

0:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele