Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina I, 1. kolo
25.03.2021 20:45 CET
5 : 0
(3:0)

Reportáž

Anglie dle předpokladů rozstřílela trpaslíka ze San Marina

Vítězný vstup do kvalifikace na MS 2022 má za sebou Anglie, která si dle očekávání hravě poradila se San Marinem. O vítězi nebylo před zápasem pochyb, otázkou bylo jen, v jaké sestavě Anglie nastoupí a s jakým rozdílem maličkého soupeře smete. Dvě branky vstřelil Calvert-Lewis, po jedné přidali Ward-Prowse, Raheem Sterling a Ollie Watkins.

San Marino se v historii utkalo s Anglií několikrát a pokaždé z toho byl velký debakl. Ono se ani není čemu divit, hosté patří k nejmenším zemím na světě, jejíž fotbalovou reprezentaci tvoří z větší části amatéři. Pro San Marino byl i přes výši konečného skóre zápas ve Wembley velkým svátkem.

Gareth Southgate nakonec úplně zamíchal sestavou a v ofenzívě vsadil na složení Lingard, Mount, Sterling a Calvert-Levin. Překvapivá byla také barva dresů, kterou domácí zvolili, místo bílé to byla tmavě modrá. Od začátku to byla hra na jednu branku a hosté nakonec zvládli Albionu vzdorovat jen patnáct minut. Pokus Lingarda ještě vyrazil na rohový kop Benedettini a chvíli na to Stones sám na malém vápně trestuhodně přestřelil, ovšem Anglii to vůbec nemuselo mrzet. V 15. minutě zakončil zblízka pohlednou kombinaci James Ward-Prowse a bylo to 1:0. Tím samozřejmě odstartovala ofenzivní lavina, kterou San Marino mohlo jen těžko brzdit. Ve 22. minutě odcentroval na hlavu Calverta-Lewina Reece James a prvně jmenovaný hlavou zvýšil na 2:0.

Anglie chyby hostů nemilosrdně trestala a po půlhodině už vedla o tři góly. Svojí typickou akcí se prosadil křídelník Manchesteru City Raheem Sterling. Tým Garteha Southgatea se s tříbrankovým rozdílem spokojil a o přestávce dle očekávání výrazně prostřídal. Důvod byl jasný, šetřit hráče na důležitější zápasy v Albánii a především doma proti Polsku.

Na hrací plochu se na ráz dostali Foden, Trippier, Mings a Bellingham a i s nimi v sestavě ofenzivní hody pokračovaly. V 53. minutě si připsal svůj druhý zásah v utkání Dominic Calvert-Lewin, když mu nezištně přihrál před prázdnou branku Lingard. Mimochodem ofenzivní záložník West Hamu Lingard si na reprezentační sraz přivezl dobrou formu.

San Marino se na dostřel brankáře Popa vůbec nedostávalo. Jeho protějšek Benedettini měl mnohem více práce. Čtvrthodinu před koncem se vytáhl s fantastickým zákrokem po přímáku Warda-Prowse, ale dalšímu gólu ve vlastní síti stejně nezabránil. Šest minut před koncem zvyšoval už na 5:0 další střídající muž Ollie Watkins, u něhož se předpokládalo, že nastoupí od začátku. Watkins si převzal balón na vápně a křižnou přízemní střelou nedal Benedettinimu žádnou šanci.

Anglie se nakonec rozhodla výši skóre dále nešponovat a spokojila se s kulatou výhrou 5:0. Ta byla koneckonců před zápasem očekávaná. V neděli cestuje Albion do Albánie, zatímco San Marino přivítá Maďary.

Autor: Ondřej Linhart / onlajny.com, fifa.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

6:0

Reagovat
Akinfeev

8:0

Reagovat
Elmas

5:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele