Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2018

zóna UEFA (Evropa) - skupina C
08.10.2017 20:45 CET
1 : 0
(0:0)
Stadión:
Ullevål, Oslo

Reportáž

Norsko - Severní Irsko 1:0

Severní Irsko na závěr kvalifikačního boje o mistrovství světa sice utrpělo porážku v Norsku vinou kuriózního vlastence Chrise Brunta, ovšem na konečném pořadí tento výsledek ve skupině C vůbec nic nemění. Tým Michaela O’Neilla měl již s předstihem pojištěnou druhou příčku za suverénním Německem a do utkání vstupoval s vědomím, že ani prohra v Oslu jej od listopadového dvojzápasu v baráži nepřipraví.

Tuto jistotu stanovila remíza Skotska ve Slovinsku, díky níž se na druhé místo vrátil slovenský národní tým, který však oproti Severním Irům nasbíral méně bodů. Přesto hosté v Norsku nastoupili v nejsilnější možné sestavě a nehrálo roli ani to, že hned šestici hráčů v případě obdržení žluté karty hrozil trest na první barážový duel. Všichni tito hráči, včetně klíčových tahounů Jonnyho Evanse se Stevenem Davisem se ovšem tohoto hříchu úspěšně vyvarovali.

První půle nabídla nepříliš záživnou podívanou bez větších šancí na obou stranách, za zmínku stojí snad jen Davisova dalekonosná rána, kterou musel brankář Nyland vyrazit do bezpečí. Na opačné straně Norové málem skórovali těsně před poločasovým odchodem do kabin, neboť severoirský gólman McGovern nejistým zákrokem jen tak tak vyrazil zdánlivě neškodný pokus Birgera Melinga.

Po změně stran domácí poněkud ožili a najednou měli podstatně více ze hry. Hned v padesáté minutě měl průlom skóre na kopačce Tore Reginiussen, ovšem svou tečí Birgeho střely si na McGoverna nepřišel. Soderlundova dorážka do odkryté sítě pak byla naneštěstí pro Nory z ofsajdu. Dvacet minut před koncem se už ale zvýšená norská aktivita vyplatila. Johansenův centr natropil v šestnáctce Severních Irů naprostý chaos, který po McGovernově zaváhání korunoval Chris Brunt a neomylně napálil míč z voleje do vlastní sítě, přestože v tu chvíli nebyl hráči soupeře napadán.

Teprve po této bizarní situaci se hosté probrali a sami se jali vytvořit několik slibných šancí na vyrovnání, přičemž tu vůbec největší zahodil George Saville. V nastavení ještě mohl zdvojnásobit výhru Norů Soderlund, jenže i tentokráte mu gólovou radost zhatil přísně zdvižený praporek čárového rozhodčího. Norsko tak veskrze nepovedenou kvalifikaci alespoň zakončilo na vítěznou notu, zatímco Severní Irsko může nedočkavě vyhlížet termín 17. října, kdy se dozví losem přiděleného barážového soupeře.

Autor: Martin Kantor / skysports.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
veikko

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
Noustress

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele