play off - osmifinále
11.06.2015 09:30 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Portugalsko "20" - Nový Zéland "20" 2:1

Překvapení se nakonec nekoná, Portugalci udolali domácí Nový Zéland 2:1 a postupují mezi nejlepší osmičku. Oceánský tým se však za svůj výkon rozhodně nemusí stydět, bojoval více než udatně a definitivně jej položila až krásná trefa Gelsona Martinse v samém závěru.

Novozélandský kouč Darren Bazeley dobře věděl, že kvalitativně se jeho svěřenci silným Portugalcům rovnat nemohou, a pokusil se proto favorita zaskočit aktivním přístupem - a nutno dodat, že se mu to zpočátku dařilo. Domácí nasadili maximální tempo a v úvodních minutách zatlačili evropského soupeře do defenzivy. Brzy však začalo být zřejmé, že Portugalsko je jednoduše lepší, a po 17 minutách už musel bránící Alex Rufer zachraňovat před chytrou střelou Tomáse Podstawského.

Další gólovku narýsoval centrující Riquicho a zakončoval Rony Lopes, mířící ve skvělé pozici těsně vedle; v tu chvíli už se prakticky pouze čekalo, kdy novozélandská obrana poprvé povolí. Nakonec to trvalo 24 minut. Rafa nacentroval z levé strany do vápna, míč si zpracoval Guzzo, zbavil se svého strážce a přízemní střelou k tyči otevřel skóre.

Svojí trochou do mlýna mohl (a měl) přispět i zabiják André Silva, ten však tentokrát ojediněle selhal - Guzzova hlavička se mu snesla přímo k nohám, on však před prázdnou bránou přestřelil. Celou hodinu hry Portugalci svého soka svírali a domácí měli plné ruce práce udržet skóre alespoň na stejné úrovni.

A pak, zničehonic, bylo vyrovnáno - psala se 64. minuta, když se Monty Patterson probil středem portugalské obrany (nutno dodat, že se štěstím) a našel střídajícího Stuarta Holthusena, jehož rána prošla do sítě mezi nohama gólmana Andrého Moreiry. Šokující vývoj situace samozřejmě vyburcoval domácí tribuny a Holthusen mohl krátce nato dokonce otáčet, tentokrát ale v dobré pozici přestřelil.

S blížícím se koncem zápasu však Portugalci opět začali potvrzovat svůj dominantní status a tři minuty před koncem zlomil novozélandská srdce Martins. Gól to byl ale fantastický - útočník Sportingu protančil s míčem kolem několika soupeřů a nádhernou technickou ránou jej uklidil z dvaceti metrů k levé tyči.

Autor: Dominik Zezula / fifa.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele