Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina I, 9. kolo
18.11.2023 20:45 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Ruben Vargas (© AFP)

Vargasova hlavička zajistila Švýcarům postupovou remízu, Kosovo se na Euro nepodívá

Fotbalisté Švýcarska remizovali v devátém kole skupiny I kvalifikace o postup na mistrovství Evropy na vlastní půdě s Kosovem 1:1, a zajistili si tak svou třetí účast na tomto reprezentačním turnaji v řadě. Hráči ze země helvétského kříže si dle očekávání užívali míče na svých kopačkách, ale gólově se dokázali prosadit až po změně stran, kdy je přesně umístěnou hlavičkou vysvobodil Rubén Vargas. V samotném závěru ještě dokázal z ojedinělé útočné akce srovnat Muhamet Hyseni. Kosovo si i přes jeho trefu neudrželo ani teoretickou šanci na postup ze skupiny a na svou premiérovou účast na Euru si tak bude muset počkat.

Švýcarský národní tým neprožíval v posledních zápasech povedené období, jelikož z předchozích pěti utkání čtyřikrát remizoval a jen jednou zvítězil. V minulém klání s Izraelem dokonce přišel o jednogólové vedení až v samém závěru. Stále však měli Švýcaři postup na Euro jednoznačně ve svých rukou, k naprosté jistotě jim stačilo porazit Kosovo. To se ovšem nejevilo jako úplně snadný úkol, jelikož nejnovější člen UEFA dvakrát v řadě zvítězil, přičemž ani jednou neinkasoval.

Hosté se od úvodních minut koncentrovali na defenzivu a hráči ze země helvétského kříže trpělivě kombinovali. První skulinku v obranném bloku našel Vargas, jenž si na hranici pokutového území narazil se spoluhráčem, ale jeho následná přízemní rána skončila těsně vedle levé tyče. Ve 14. minutě se hráč Augsburgu dostal do další šance, když těžil z průniku Denise Zakarii, tentokrát ho vychytal gólman Visar Bekaj. Takřka vzápětí již domácí příznivci zvedali ruce nad hlavu, když si Remo Freuler naběhl na přihrávku na zadní tyč a stačilo míč pouze uklidit do sítě. Kulatý nesmysl však na poslední chvíli skočil, a i proto 31letý záložník bránu přestřelil. Svou příležitost měli i Kosované díky hlavičce Elbasana Rashaniho, která mířila jen těsně vedle.

Krátce po změně stran se poprvé měnilo skóre, když se po závaru v pokutovém území nejlépe zorientoval Vargas a hlavou poslal domácí do vedení. V 55. minutě dostal míč znovu do sítě Freuler, pomezní rozhodčí však jeho oslavy zastavil zvednutým praporkem, a gól tak kvůli ofsajdu neplatil. Svěřenci Murata Yakina se snažili přitápět pod kotlem, střela Zakarii ale mířila pouze doprostřed brány a branka Noaha Okafora opět neplatila kvůli postavení mimo hru. Pojistka tedy nepřišla a to se nakonec ukázalo jako klíčové, jelikož v 82. minutě Kosované vyrovnali po ojedinělé ofenzivní akci zásluhou Hyseniho.

Švýcarsko tak ani poslední zápas skupinové fáze nezvládlo, i přesto si však ziskem jednoho bodu zajistilo postup na mistrovství světa. Tam se podle očekávání nepodívá jeho soupeř z Kosova.

Autor: Livesport.cz / Petr Krištof

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele