Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina I, 6. kolo
12.09.2023 20:45 CET
3 : 0
(0:0)

Reportáž

Ildefons Lima se rozloučil s reprezentací (© AFP)

Kritika kapitána na úrodnou půdu nepadla, utrápené výhře Švýcarů přihlížela i končící legenda

Švýcarsko se v domácím duelu kvalifikace o postup na mistrovství Evropy s Andorrou dlouho trápilo, nakonec si ale připsalo vítězství 3:0. Hráči ze země helvétského kříže si podle očekávání vytvořili územní převahu, ta však celou první půli nevedla k vážnějšímu ohrožení branky soupeře. To změnila až poločasová přestávka, po které favorit duelu zabral a ve 49. minutě Cedric Itten zaznamenal rozhodující trefu. Velkého momentu se dočkal na druhé straně legendární andorrský obránce Ildefons Lima, jenž byl už v průběhu úvodního dějství plánovaně vystřídán, a oslavil tak svůj 137. a zároveň úplně poslední zápas na mezinárodní scéně.

Národní tým Švýcarska jako favorit skupiny dvakrát v řadě nečekaně zaváhal, když remizoval s Rumunskem a v posledním duelu i s Kosovem. Právě po minulém klání byl velmi kritický kapitán Granit Xhaka, jenž označil švýcarský výkon jako fotbálek v parku. S ohledem na velmi vyrovnanou tabulku už bylo pro domácí nepřípustné, aby opět ztratili. Navíc v Sionu přivítali Andorru, která byla i přes sympatické výkony a některé překvapivé výsledky na poslední příčce.

Nebylo tak překvapením, že od úvodního hvizdu se právě hráči v červeném usadili na polovině soupeře. Ačkoliv byl tlak Švýcarů setrvalý, četné míče hledající hlavy dvou vytáhlých útočníků dlouho nenacházely svůj cíl. Ne zcela záživný průběh první půle obohatila alespoň 23. minuta, kdy se při plánovaném předčasném odchodu ze hřiště s reprezentačním fotbalem nadobro rozloučila ikona defenzivních řad Andorry Lima.

I po tomto okamžiku pokračoval pouze platonický tlak domácích, jejichž hrozivou vizitkou bylo, že proti 154. týmu žebříčku FIFA nevyprodukovali za prvních 45 minut ani jednu střelu směřující mezi tři tyče.

Ta naštěstí pro Švýcarsko přišla velmi krátce po změně stran, kdy si po přiťuknutí od Xhaky stáhl míč směrem k brance Itten a pohotovou střelou mezi nohama gólmana dodal klid do té doby nervózním divákům v Sionu. Kromě toho však nejspíš uklidnil také sebe a své spoluhráče, neboť v dalším průběhu druhé půle obraz hry opět připomínal nudnou obehrávanou z úvodního dějství.

To mohl změnit až v 66. minutě Xhaka, kapitán domácích ale tvrdou ranou z první nemířil přesně. Někdejší záložník Arsenalu dostal další podobnou možnost v závěrečné desetiminutovce, kdy utaženou placírkou tentokrát neminul a přesnou ranou k levé tyči pojistil svému týmu vítězství. Definitivní podobu skóre určil v nastaveném čase ještě Xherdan Shaqiri, jenž s klidem proměnil nařízenou penaltu.

Švýcaři tak tentokrát na domácí půdě roli favorita zvládli a pojistili si první příčku ve skupině I. Pokračování kvalifikace je v plánu v říjnu. Andorru bude čekat Kosovo, Švýcarsko se utká s Izraelem.

Autor: Livesport.cz / Šimon Frodl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele