Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina F, 6. kolo
12.09.2023 20:45 CET
1 : 3
(0:0)

Reportáž

Radost hráčů Rakouska (© AFP)

Rakušané mohou pomalu kupovat jízdenky do Německa. Švédsko zápas o všechno nezvládlo

Švédsko padlo v pátém utkání kvalifikační skupiny F o postup na evropský šampionát na domácí půdě 1:3 s Rakouskem. O vítězi rozhodl krátký interval na začátku druhé půle, kdy domácího gólmana překonal nejprve Michael Gregoritsch a jen o tři minuty později také Marko Arnautovič, který ještě z následné penalty svou druhou trefou vítězství pojistil. Zatímco severskému týmu se sen o závěrečném turnaji v Německu zřejmě definitivně vzdálil, hosté míří se sedmibodovým náskokem právě na Švédy za postupem minimálně ze druhého místa.

Skandinávci předvedli před třemi dny na stadionu nedalekého Estonska pětigólovou kanonádu, na kterou chtěli navázat i proti druhému Rakousku. Případná ztráta by totiž velmi pravděpodobně vyřadila modrožluté z boje o postup. Porazit středoevropského soupeře se nejevilo jako nepřekonatelná překážka, jelikož Rakušané zahájili reprezentační sraz velmi nepřesvědčivým domácím výkonem, který rezultoval v remízu s Moldavskem.

Úvod utkání nabídl z obou stran aktivní fotbal. Ve druhé minutě vyzkoušel svá mířidla hostující Stefan Posch, pálil ale nad bránu. Krátce nato se povedenou akcí propracoval ke střele ve vápně Rakušanů Viktor Gyökeres, jeho rána však postrádala razanci. Záhy se hra uklidnila, a další šance tak přišla až v 17. minutě, kdy v pokutovém území opět hlavičkoval 25letý Švéd. Mířil ovšem jen do náruče gólmana. Po půlhodině zápasu měl možnost vstřelit důležitou branku pro domácí výběr Alexander Isak, jenže ve skluzu bránu minul.

Krátce po změně stran se naopak výrazně přiblížili postupu Rakušané. V 53. minutě totiž mohl ve vápně nerušeně hlavičkovat Gregoritsch, který svůj pokus umístil přesně k levé tyči. Hororový švédský vstup do druhé půle navíc o tři minuty později ještě zhoršil Arnautovič, jenž z první uvnitř vápna propálil gólmana Robina Olsena. I nadále předváděli lepší výkon hráči Rakouska, a v 69. minutě se tak po faulu na jednoho z pronikajících útočníků dočkali penalty. K její exekuci se postavil Arnautovič, který ji se štěstím proměnil střelou doprostřed brány. Na konečném stavu tak nic nezměnila ani pozdní branka Emila Holma, jenž se trefil milimetrově přesně k pravé tyči.

Švédsko předchozí skupinová zaváhání nenapravilo a postup se mu notně vzdálil. Příště se představí v rámci kvalifikace 16. října v Belgii, Rakušané přivítají stejného soupeře o tři dny dříve.

Autor: Livesport.cz / Robin Zemánek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele