Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 8. kolo
17.10.2023 20:45 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Pierre-Emile Højbjerg (© AFP)

San Marino se vybičovalo k nečekaně tvrdému odporu. Těsnou výhru Dánska trefil Poulsen

Dánští fotbalisté se v osmém kole kvalifikační skupiny H o postup na mistrovství Evropy překvapivě dlouho trápili s hráči San Marina, které nakonec porazili 2:1. O křeči hostů vypovídal i fakt, že úvodní branka utkání, o kterou se postaral talentovaný mladík Rasmus Höjlund, padla až ve 42. minutě z premiérového zakončení mezi tři tyče. Poslední tým žebříčku FIFA následně šokoval Seveřany, když se o první soutěžní gól svého týmu od října 2021 postaral Alessandro Golinucci. V závěrečné třetině utkání nicméně ostudu odvrátil Yussuf Poulsen, čímž zároveň navýšil náskok Dánů před třetím Kazachstánem na čtyři body.

Dánové udělali v posledním utkání klíčový krok k místence na nadcházející Euro, když na vlastní půdě porazili Kazachstán 3:1. Ve vyrovnané tabulce si tak vytvořili čtyřbodový náskok na třetí Finsko a při shodě náhod jim stačil k jistému postupu už jen jediný úspěch. Ten měl být pouze formalitou, jelikož Seveřané přijeli na hřiště San Marina. V utkání s otloukánkem se nečekalo nic jiného než vysoká výhra hostů, kteří už nepoznali hořkost porážky pět klání v řadě.

Defenziva sanmarinského národního týmu však v samotném úvodu utkání překvapivě nepouštěla Dány k žádným vážným ohrožením branky. První gólová příležitost Seveřanů přišla až v 19. minutě, Christian Nörgaard se rozhodl vyslat dalekonosný projektil, který ovšem těsně minul levou tyč. Dánští fanoušci vytvářeli svým reprezentantům téměř dokonalé domácí prostředí, jenže červenobílí se i tak v útoku během prvního poločasu neuvěřitelně trápili. Utrpení Seveřanů utnul až ve 42. minutě nejlepší střelec Dánů v kvalifikaci Höjlund, jenž si uvnitř šestnáctky našel přihrávku za obranu a parádní střelou pod břevno otevřel skóre.

Po přestávce nadále pokračovalo těžké dobývání obrany San Marina ze strany Dánů, kteří se v prvních minutách druhé půle marně snažili o vstřelení pojišťovací branky. Srdnatě hrající San Marino se v 61. minutě dočkalo vůbec prvního gólu v letošní kvalifikaci. Odvrácený rohový kop se dostal ke zcela volnému Golinuccimu a ten střelou o zem překonal šokovaného Kaspera Schmeichela. Dánskou blamáž odvrátil až v 70. minutě střídající Poulsen, kterého po průniku po levé straně našel centrem Jonas Wind. Inkasovaná branka vzbudila v hráčích San Marina vášně a rozhodčí musel fotbalisty na obou stranách umravňovat žlutými kartami. Po zbytek zápasu již Seveřané nedopustili žádné překvapení a výsledek si pohlídali.

Dánové se na půdě San Marina silně natrápili, ale i tak si odvezli povinné tři body. Předposlední utkání kvalifikačního cyklu odehrají obě reprezentace 17. listopadu. Dánsko změří síly se Slovinskem, San Marino poté zavítá do Kazachstánu.

Autor: Livesport.cz / Michal Novotný

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele