Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina I, 10. kolo
21.11.2023 20:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Denis Alibec (© AFP)

Souboj o krále skupiny ovládlo neporažené Rumunsko, Švýcary srazil světoběžník Alibec

Rumunská reprezentace porazila v posledním kole kvalifikace na Euro na vlastní půdě Švýcarsko 1:0, a bez jediné porážky tak ovládla skupinu I. Vyrovnané utkání rozhodl ve druhém dějství 32letý útočník Denis Alibec, který se na začátku své kariéry ocitl i v milánském Interu, avšak po mnoha štacích na starém kontinentu zamířil před aktuálním ročníkem do katarské nejvyšší soutěže. Zatímco domácí si postupem z první příčky zajistili při losování základních skupin evropského šampionátu místo ve druhém koši, Švýcaři budou taženi až ze čtvrtého.

Ačkoliv to především hostům v závěru bojů o postup na šampionát až překvapivě drhlo, obě reprezentace si ve svých uplynulých zápasech definitivně zajistily místenku pro příští léto v Německu. Hráči ze země helvétského kříže působili ze začátku kvalifikace naprosto suverénně, pak ale přišla ne zcela přesvědčivá výhra nad Andorrou, kterou následovaly tři remízy v řadě. Rumuni naopak na podzim zabrali a po minulé výhře nad Izraelem si zajistili jak postup, tak prozatímní první místo v tabulce.

Již od úvodního hvizdu hrála prim země helvétského kříže, jejíž herní dominanci dokázali Rumuni likvidovat pouze za cenu velkého množství tvrdých faulů. S fyzickou hrou rumunské defenzivy si dokázal poradit Noah Okafor, jeho výborně zakroucenou ránu zpoza vápna ale Horatiu Moldovan úspěšně vyboxoval. Perspektivní příležitost vytvořil Dan Ndoye Ulisessi Garciaovi, po křižné přihrávce prvního jmenovaného však bek Young Boys Bern nezvládl skluzem usměrnit míč do odkryté branky.

Nevyužité šance musely hosty mrzet dvakrát tolik hned po změně stran. Alibec se po chytrém přiťuknutí hlavou od Olimpia Morutana dostal k balonu hned u brankové čáry a pohotovým reflexivním zakončením do prázdné klece otevřel skóre zápasu.

Vyrovnání měl po hodině hry na noze Okafor, který přesně načasoval náběh za domácí obranu. Jeho prudkou ránu do pravého dolního rohu ale zlikvidoval výtečným skokem Moldovan. Ten kraloval také v souboji s Rubénem Vargasem, jenž se rovněž dokázal uvolnit a dostat sám až před branku. V závěru zápasu již Rumunsko zcela rezignovalo na útočné ambice, vlastní klec však bránilo se stoprocentní úspěšností.

Rumunsko tedy v boji o první příčku zvítězilo a vybojovalo si lepší pozici pro los základních skupin. Ten je na programu 2. prosince v německém Hamburku.

Autor: Livesport.cz / Tadeáš Rulf

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele